Honkbal

Op bezoek bij de Giants met de trainers van het Koninkrijksteam

Op bezoek bij de Giants met de trainers van het Koninkrijksteam

De trainers op de foto met hun nieuwe college Dave Groeschner (Foto: Pepijn van Ingen)

De trainers op de foto met hun nieuwe collega Dave Groeschner (Foto: Pepijn van Ingen)

Team Kingdom of the Netherlands had op zondag een vrije dag, maar terwijl de spelers op zoek gingen naar shopping malls en andere vormen van vermaak, bezochten de fysiotherapeuten Pepijn van Ingen en Kevin Sprengers en Performance Trainer Paul Venner op uitnodiging van Hensley Meulens het Major League Spring Training complex van de San Francisco Giants in Scottsdale, Arizona.

Dit complex ligt niet ver van het Minor League complex, waar het Koninkrijksteam zich de afgelopen week heeft voorbereid op de World Baseball Classic en dat ook de komende week nog zal doen. Van Ingen, die in 2011 in Panama zijn eerste toernooi met het Koninkrijksteam meemaakte, werkt als fysiotherapeut voor Medicort, waar hij een collega is van Sprengers, die vorig jaar tijdens het EK in eigen land voor het eerst bij het team was. Venner is inmiddels al jaren werkzaam voor de KNBSB als performance manager en is sinds de Premier 12 van 2015 bij elk toernooi van het Koninkrijksteam betrokken geweest. Op uitnodiging van bondscoach Meulens konden zij nu hun collega’s bij de San Francisco Giants bezoeken.

Eenmaal aangekomen op het terrein van de Giants werden de trainers rondgeleid door de handchirurg van de organisatie: Scott Hansen. Hij nam hen mee naar de trainer’s room, de recovery room en de gym. In de trainer’s room, een ruimte die volgens van Ingen en Sprengers vergelijkbaar is met die van Nederlandse profvoetbal organisaties, ontmoetten zij Dave Groeschner. Groeschner is al 20 jaar betrokken bij de San Francisco Giants en is de laatste tien jaar Head Athletic Trainer van het Major League team. Hij reist op 27 februari met het Koninkrijksteam mee naar Zuid-Korea als afgezant van de MLB en collega van Sprengers en van Ingen.

Indrukwekkend
Nadat de fysiotherapeuten kennis gemaakt hadden met Groeschner en gelijk al de nodige kennis uitgewisseld hadden, werden zij meegenomen naar de batting cages, waar zij Major League sterren als Buster Posey, Hunter Pence en Madison Bumgarner aan het werk zagen. Dankzij het slechte weer van de afgelopen dagen waren de velden “off-limits” en werd er een korte binnentraining afgewerkt. Hoe indrukwekkend de spelers ook waren, de leden van de medische staf van Oranje waren toch vooral onder de indruk van de professionaliteit van de staf rondom het team.

“Je ziet dat alle leden van de staf, van de coaches tot de fysiotherapeuten experts zijn binnen hun eigen gebied. Dat zorgt ervoor dat de spelers optimaal kunnen presteren. De Giants hebben niet voor niets drie titels gepakt in de afgelopen zes seizoenen.”, aldus van Ingen. “Het is duidelijk een professionele organisatie, super gelikt en ze hebben alles bij de hand. Wij hebben niets te klagen bij Oranje, maar dit is toch nog weer een stuk professioneler.”

Innovatief
Gevraagd naar wat op hem het meeste indruk had gemaakt bij de Giants antwoordde Paul Venner: “Ik vond het erg gaaf om te zien dat zij gebruik maken van een floating tank. Dat is een soort bad met erg zout water vol met magnesium waarin de spelers zonder zwaartekracht en dus gewichtloos in drijven. De tank is afgesloten van licht en geluid, het water op lichaamstemperatuur en het magnesium zorgt voor extra spierontspanning. Zo komt het lichaam optimaal tot rust en zo maakt het team gebruik van een innovatieve en vooruitstrevende manier voor het bevorderen van snel herstel van blessures.”

“Daarnaast vond ik het gaaf om te zien dat ze gebruik maken van apps om hun spelers te monitoren. Via deze app met daaraan gekoppelde vragenlijsten halen zij informatie op over spierpijn, de gemoedstoestand van de spelers en de hartslagen. Op basis van de informatie worden de trainingsschema’s aangepast, of overbelastingsklachten in kaart gebracht.. Dat is een interessante ontwikkeling, die ze hier goed hebben weten toe te passen en implementeren.”

Business as usual
Na dit gave uitstapje op zondag hervat het Koninkrijksteam op maandag weer het trainingskamp en dat betekent dat van Ingen en Sprengers weer aan de bak kunnen. Hoe zien hun dagen eruit? “We zijn vaak voor de trainingen bezig met het mobiliseren van gewrichten, rekken, mobiliseren en los houden van stijve spieren. Veel jongens kwamen de afgelopen week voor het eerst buiten na een lange winter vol binnentrainingen en dat zorgt voor spierpijntjes. De lange vluchten speelden sommige jongens ook parten en dan weten wij dat we aan de slag moeten om te zorgen dat alle spelers fit aan de start van het toernooi komen te staan.”

Wat S&C Trainer Paul Venner met de spelers van het Koninkrijksteam doet tijdens de trainingen in Arizona zie je in dit filmpje:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal