Al in de tweede speelronde treffen de Holland Series-finalisten van vorig jaar elkaar.

HB Hoofdklasse

Hoofdklasseseizoen op 13 april van start

Hoofdklasseseizoen op 13 april van start

Al in de tweede speelronde treffen de Holland Series-finalisten van vorig jaar elkaar.

Al in de tweede speelronde treffen de Holland Series-finalisten van vorig jaar elkaar.
Foto: © Rob Jelsma

De reguliere competitie van de hoofdklasse gaat donderdagavond 13 april van start. Dat gebeurt zonder landskampioen Curaçao Neptunus. De Rotterdamse titelverdediger hoeft, door het oneven aantal van zeven deelnemende teams, pas in de tweede speelronde voor het eerst in actie te komen.

De hoofdklasse start voor het eerst in 29 jaar het seizoen zonder Kinheim. De Haarlemse club zag afgelopen najaar zoveel spelers vertrekken, dat door het bestuur werd besloten de Haarlemse club uit de hoofdklasse terug te trekken. Door het vertrek van Kinheim bestaat de hoofdklasse dit jaar uit zeven teams.

Zes van die zeven teams gaan op donderdag 13 april van start voor het nieuwe seizoen. Titelverdediger Neptunus hoeft pas een week later in actie te komen. De honkballers van Curaçao Neptunus krijgen dan wel meteen een zware tegenstander voor de kiezen. Donderdag 20 april gaat de ploeg van de nieuwe hoofdcoach Ronald Jaarsma op Sportpark Ookmeer op bezoek bij L&D Amsterdam. De hoofdklasse krijgt daarmee in de tweede speelronde al de herhaling van de Holland Series van vorig jaar. Daarin prolongeerde Curaçao Neptunus in de best-of-seven met 4-2 de landstitel.

Eerste speelronde

Een week voor het treffen met de titelverdediger begint L&D Amsterdam het nieuwe hoofdklasseseizoen met een drieluik tegen DSS, de hekkensluiter van vorig jaar. De eerste wedstrijd wordt op donderdagavond 13 april in Haarlem gespeeld. Na de zaterdagwedstrijd in Amsterdam keren beide teams op zondag weer terug naar het Pim Muliersportpark in Haarlem.

De andere twee series uit de eerste speelronde van de hoofdklasse gaan tussen Pioniers en HCAW en Pickles UVV en De Glaskoning Twins. Pioniers ontvangt voor zijn openingswedstrijd donderdag 13 april in eigen huis de honkballers van HCAW. Pickles UVV start het seizoen op het eigen Sportpark De Paperclip met een wedstrijd tegen De Glaskoning Twins uit Oosterhout.

Onderbroken

Tussen donderdag 8 juni en zondag 11 juni wordt de negende speelronde gespeeld zonder L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus. Zij hebben in die week verplichtingen in verband met de European Champions Cup in het Duitse Regensburg. Na zondag 25 juni wordt de hoofdklasse tijdelijk onderbroken voor het World Port Tournament. Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam hervatten de competitie met onderlinge wedstrijden op donderdag 13 juli, zaterdag 15 juli en zondag 16 juli. Een week later vervolgen ook de overige hoofdklasseteams de competitie.

Alle teams spelen in de reguliere competitie 36 wedstrijden, waarvan achttien thuis en achttien uit. De reguliere competitie loopt tot en met zondag 6 augustus. Hierna wordt het seizoen vervolgd met de Play-Offs en de Runner Up-competitie. De definitieve invulling van het tweede deel van de competitie wordt op een later moment vastgesteld.

Bekijk het volledige programma

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse