Zuid-Korea start de vierde editie van de WBC tegen het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Vooruitblik WBC 2017: Zuid-Korea

Vooruitblik WBC 2017: Zuid-Korea

Zuid-Korea start de vierde editie van de WBC tegen het Nederlands Koninkrijksteam.

Zuid-Korea start de vierde editie van de WBC tegen het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © 2013 World Baseball Classic, Inc.

Op dinsdag 7 maart begint voor Team Kingdom of the Netherlands de World Baseball Classic. De eerste wedstrijd zal het team spelen tegen Zuid-Korea, het gastland. De wedstrijden in poule A worden gespeeld in het nieuwe Gocheok Sky Dome in de Zuid-Koreanse hoofdstad, Seoul. Na de wedstrijd tegen Zuid-Korea speelt het Koninksrijksteam tegen Chinese Taipei en Israël. Een vooruitblik op de rosters van Chinese Taipei en Israël werden al eerder gepubliceerd, nu is het de beurt aan Zuid-Korea.

Tijdens de eerste editie van de WBSC Premier12 in 2015 was Zuid-Korea het land dat de beker mee naar huis nam. Het roster van toen is niet geheel intact gebleven. Er zijn dertien spelers die meededen aan de Premier12 en die op de WBC hun land weer gaan vertegenwoordigen.

Eén van die dertien is de 34-jarige Dae-Ho Lee, die in 2016 bij de Seattle Mariners als eerste honkman en aangewezen slagman functioneerde. In het off-season tekende Lee bij de Lotte Giants uit de KBO (Korean Baseball Organization) een contract voor de komende vier jaar . Dit contract heeft een waarde van $12,9 miljoen en is daarmee het grootste contract dat ooit is geboden aan een free-agent in de geschiedenis van de KBO.

Manager

Net als in 2006 en 2009 is In-Sik Kim (69) de manager van de nationale ploeg van Zuid-Korea tijdens de World Baseball Classic. In 2006 behaalde Kim met Zuid-Korea onverwacht de halve finales en in 2009 waren de Zuid-Koreanen zelfs de verliezend finalist waardoor ze als tweede eindigde achter Japan.

In 2013 was Ryu Joong-Il de hoofdcoach. Tijdens die editie wist Zuid-Korea de tweede ronde van het toernooi echter niet te bereiken door derde te eindigen in de poule, achter Chinese Taipei en Team Kingdom of the Netherlands.

Major Leaguers

Naast de eerder genoemde Dae-Ho Lee is St. Louis Cardinals closer Seung-Hwan Oh de enige speler met Major League ervaring. Er zijn nog meer Major Leaguers met de Zuid-Koreaanse nationaliteit, denk aan Hyun-Jin Ryu (Los Angeles Dodgers), Byung-Ho Park (Minnesota Twins), Shin-Soo Choo (Texas Rangers), Hyun-Soo Kim (Baltimore Orioles) en Jung-Ho Kang (Pittsburgh Pirates). Ryu en Park vielen al snel af in verband met blessures. Buitenvelders Choo en Kim kregen geen toestemming van hun club en Kang werd van het roster afgehaald na meerdere malen in aanraking te komen met de Zuid-Koreaanse politie.

Ook was het nog maar de vraag of Oh bij het team zou zitten. Hij heeft in het verleden illegaal gegokt en is daarom geschorst door de KBO. Deze schorsing van 72 wedstrijden zou in werking gaan als hij weer in de KBO terug komt. Hij is dus niet erg geliefd bij het Zuid-Koreaanse honkbalpubliek, maar vanwege meerdere blessures in de pitchingstaf van Korea kon manager Kim de ervaren closer goed gebruiken.

Verwachtingen

De verwachting is dat Zuid-Korea, zelfs zonder de Major Leaguers die ze moeten missen, de zwaarste tegenstander zal worden voor de ploeg van Hensley Meulens. Op 6 maart opent de Zuid-Koreaanse ploeg het toernooi tegen Israël, gevolgd door een wedstrijd tegen Team Kingdom en Chinese Taipei op 7 en 9 maart. De Zuid-Koreaanse ploeg bestaat vooral uit spelers met veel ervaring in de KBO en een aantal jongere spelers.

Verder is het ook opvallend dat Zuid-Korea geen pitchers heeft in de Designated Pitcher Pool, deze pool is een soort van reservelijst met pitchers die in latere rondes kunnen worden geruild met pitchers uit de huidige selectie. De reden dat Korea daar geen gebruik van maakt is waarschijnlijk het feit dat de pitchingstaf zwaar getroffen is door blessures en dus blijft er weinig materiaal meer over om extra toe te voegen aan de selectie.

De gehele selectie is te vinden op de website van de World Baseball Classic.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal