WBC Flashback: De Jong vs. Alou

sidney

Sidney de Jong komt juichend over thuisplaat, enkele momenten na zijn tweehonkslag op Carlos Marmol (Foto: Reuter)

Op dinsdag bezochten hitting coach Sidney de Jong en Press Officer Seb Visser op uitnodiging van Hensley Meulens het Major Leage Spring Training complex van de San Francisco Giants. Een van de oudste complexen in Arizona, midden in het centrum van Scottsdale. Meulens is de hitting coach van de Giants en zag voor beiden mooie kansen om met experts in hun vakgebied te spreken.

Om acht uur ’s ochtends startte ‘Sir Bam Bam’ met early work voor slagmensen als Brandon Belt, Eduardo Nunez en Kyle Blanks. Na deze slagtraining doken de spelers en coaches de clubhouse in voor een team meeting. De Jong en Visser mochten in het stadion wachten en terwijl zij zagen dat het kleine stadion een en al nostalgie uitstraalde, liep voormalig National League Manager of the Year (1994) Felipe Alou de dugout binnen.

Alou was aan het begin van deze eeuw de manager van de San Francisco Giants en komt nog altijd elke lente naar Scottsdale om het team te helpen. Hij is een van de, met zeer veel respect uitgesproken, “oude mannen” die als instructeur bij Spring Training de technische staf bijstaan. Later liep bijvoorbeeld ook de legendarische Hall of Famer Willie Mays het stadion binnen.

Herinnering
Toen Felipe Alou, gekleed in een jasje van de Dominicaanse Republiek en met een pet van de Giants, de mannen van Team Kingdom of the Netherlands zag staan in hun teamkleding sprak hij hen gelijk aan. Het duurde niet lang voordat hij Sidney de Jong herkende en toen kwam er bij hem een herinnering naar boven die voor hem vervelend was, maar voor ons in de boeken staat als een van de mooiste momenten uit de Nederlandse honkbalhistorie.

“Toen jij die bal sloeg, dacht ik echt dat hij eruit vloog! Het was ontzettend knap dat je de bal van Carlos Marmol zo hard sloeg. Hij gooide wel 96 mijl per uur.”, aldus Alou doelend op de tweehonkslag die de Jong sloeg in de elfde inning van de beslissingwedstrijd in de eerste ronde van de WBC van 2009 tussen het Koninkrijksteam en de Dominicaanse Republiek. Terugkijkend op zijn team van 2009 gaf hij aan dat hij niet erg tevreden was met de selectie: “We hadden geen derde honkman nadat Alex Rodriguez afgezegd had en David Ortiz moest eerste honk spelen, terwijl hij helemaal niet meer kon gooien. Verre van optimaal, maar jullie overwinning was terecht. Jij hebt ons vermoord!”, zei hij wijzend naar de Jong.

alou

Felipe Alou tegen Sidney de Jong: “Jij hebt ons vermoord!” (Foto: Seb Visser)

Overwinning
De Jong herinnert zich de tweehonkslag uiteraard nog goed: “Ik was eerder die winter geopereerd aan mijn pols en eigenlijk nog niet 100% hersteld, maar door de adrenaline voelde ik geen pijn. Ik raakte de bal perfect en dacht ook even dat het een homerun zou zijn, maar de wind stond die dag niet goed. Hanley Ramirez had eerder al een paar ballen geslagen die normaal gesproken zeker homeruns waren geweest. Misschien was het dus maar goed ook. Het pakte voor ons in elk geval goed uit.”

In de knotsgekke wedstrijd waarin de Dominicanen pas in de elfde inning een 1-0 voorsprong na een foutje in het rechtveld van Eugene Kingsale. Diezelfde Kingsale sloeg in de gelijkmakende slagbeurt de Jong over de thuisplaat voor de gelijkmaker. Hij schoof op naar het derde honk en kon later… afijn… Kijkt u zelf maar naar deze historische beelden:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal