Ray-Patrick Didder aan slag voor Rome Braves.

Honkbal

Debuut Ray-Patrick Didder voor Atlanta Braves

Debuut Ray-Patrick Didder voor Atlanta Braves

Ray-Patrick Didder aan slag voor Rome Braves.

Ray-Patrick Didder aan slag voor Rome Braves.
Foto: © Rome Braves

In navolging van Danny Arribas (Pittsburgh Pirates) is Ray-Patrick Didder de tweede speler uit het Nederlands Koninkrijk geworden, die deze week zijn debuut heeft gemaakt voor de hoofdmacht van een Major League-organisatie. De 22-jarige Arubaanse honkballer speelde vandaag zijn eerste wedstrijd voor Atlanta Braves. In het Joker Marchant Stadium in Lakeland (Florida) nam hij deel aan de wedstrijd uit de Grapefruit League tegen Detroit Tigers. Gelijktijdig maakte international Juremi Profar in Arizona zijn seizoensdebuut voor Texas Rangers.

Spring Training is traditioneel een kans voor talentvolle honkballers uit de Minor League om ervaring op te doen tussen de Major Leaguers. Zo werden de afgelopen dagen, naast Arribas, onder meer ook al Chris Pieters (Chicago Cubs) en Juremi Profar (Texas Rangers) opgeroepen voor de hoofdmacht van hun profclub.

Vandaag was het de beurt aan Ray-Patrick Didder. Net als voor Arribas was het ook voor de talentvolle Arubaan de eerste keer dat hij voor de hoofdmacht werd opgeroepen. Afgelopen seizoen had hij voor het Class A-team Rome Braves een belangrijk aandeel in het South Atlantic League Southern Division Championship. Dat leverde hem in het najaar een uitnodiging op voor de Instructional League van Atlanta Braves en dit weekeinde een uitnodiging voor Spring Training.

Sterke arm

In dienst van Rome Braves scoorde Didder vorig jaar de meeste punten (95) in de South Atlantic League, werd hij de nummer drie in driehonkslagen (9), nummer vier in gestolen honken (37) en zesde in honkslagen (131). De Arubaan sloot het seizoen af met een slaggemiddelde van .274. Het was zijn eerste jaar op Class A-niveau nadat hij in zijn eerste drie profseizoenen uit was gekomen in drie verschillende Rookie Leagues. Didder maakte in zijn eerste seizoenen faam als korte stop, maar verhuisde afgelopen jaar met name vanwege zijn sterke arm naar de positie van midvelder.

In de tweede helft van de zesde inning van de wedstrijd tegen Detroit Tigers maakte Didder vandaag zijn debuut bij Atlanta Braves als vervanger voor midvelder Emilio Bonifacio. In de achtste inning sloeg de Arubaan in het met ruim vijfduizend toeschouwers gevulde Joker Marchant Stadium in Lakeland (Florida) in zijn enige slagbeurt een grondbal naar het derde honk voor de tweede uit van de inning. Verdedigend speelde hij foutloos. Atlanta Braves verspeelde een 2-6 voorsprong in de achtste inning. Detroit Tigers scoorde in deze inning maar liefst acht runs om de winst met 10-7 naar zich toe te trekken.

Herenigd

Juremi Profar in actie tijdens de eerste wedstrijd van de Warm-up Games tegen Japan afgelopen november in Tokyo.

Juremi Profar in actie tijdens de eerste wedstrijd van de Warm-up Games tegen Japan afgelopen november in Tokyo.

Ook Juremi Profar kwam vandaag uit tijdens Spring Training van Major League Baseball. De 21-jarige honkballer uit Curaçao werd gisteren al officieel opgeroepen door Texas Rangers. In de dug-out van het Surprise Stadium in Surprise (Arizona) werd hij toen voor de wedstrijd tegen Kansas City Royals herenigd met zijn drie jaar oudere broer Jurickson Profar. Voor het tweede jaar op rij werden de broers Jurickson en Juremi Profar daarmee herenigd in de hoofdmacht van Texas Rangers.

Ruim drie maanden geleden speelden de twee al zij aan zij toen het Nederlands Koninkrijksteam in Tokyo aanwezig was voor twee wedstrijden tegen de nationale Japanse ploeg. In de eerste van de twee wedstrijden begonnen Jurickson en Juremi Profar het duel op respectievelijk de positie van korte stop en derde honk.

Niet onverwachts

De uitnodiging voor Juremi Profar was niet onverwachts. Hij had zich eerder al moeten afmelden voor het trainingskamp van het Nederlands Koninkrijksteam in Arizona, doordat hij zich eerder moest melden bij zijn werkgever. Juremi Profar zou wel deel uitmaken van de trainingsselectie, maar behoort niet tot de definitieve selectie van 28 spelers voor de World Baseball Classic. Dat geldt wel voor zijn drie jaar oudere broer Jurickson Profar, die dit jaar aan zijn vierde seizoen in de Major League begint en na morgen zijn Spring Training onderbreekt om voor de World Baseball Classic af te reizen naar Zuid-Korea.

Terwijl Major Leaguer Jurickson Profar gisteren wel in actie kwam, bleef Juremi Profar het hele duel op de bank. Vandaag kreeg de 21-jarige Minor Leaguer wel een kans.  In de met 0-5 verloren wedstrijd tegen Milwaukee Brewers kwam hij in de zevende inning in de wedstrijd als vervanger voor derde honkman Josh Morgan. In zijn enige slagbeurt sneuvelde Profar in de achtste inning met drie slag. In de andere wedstrijd van de Texas Rangers-hoofdmacht verging het Jurickson Profar een stuk beter. In de wedstrijd tegen Cleveland Indians sloeg hij de eerste pitch die hij van Carlos Carrasco zag weg voor een driehonkslag in het rechtsveld. Na een homerun van ploeggenoot Nomar Mazara nam Texas Rangers al in de eerste inning een 0-2 voorsprong. In de tweede helft van de vijfde inning werd Profar (1 uit 3) vervangen voor korte stop Jason Martinson. Het bleven de enige punten voor de bezoekers in de met 3-2 door Cleveland Indians gewonnen wedstrijd

Seizoensdebuut

Didder en de broers Profar zijn drie van de spelers uit het Nederlands Koninkrijk die deze week in actie zijn gekomen tijdens Spring Training. De anderen waren Danny Arribas (Pittsburgh Pirates), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Didi Gregorius (New York Yankees), Spencer Kieboom (Washington Nationals), Chris Pieters (Chicago Cubs), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles), Andrelton Simmons (Los Angeles Angels) en Shawn Zarraga (Cincinnati Reds).

Voor Zarraga is het zijn derde Spring Training, maar zijn eerste met Cincinnati Reds. De afgelopen twee jaar speelde hij tijdens Spring Training negentien wedstrijden voor de hoofdmacht van Los Angeles Dodgers. Ozzie Albies (Atlanta Braves) en Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) wachten nog op hun seizoensdebuut tijdens Spring Training.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal