Het Nederlands AAA-team werd vorig jaar in het Spaanse Gijon ongeslagen kampioen.

Honkbal

Nederland op U18 WK in loodzware poule

Nederland op U18 WK in loodzware poule

Het Nederlands AAA-team werd vorig jaar in het Spaanse Gijon ongeslagen kampioen.

Het Nederlands AAA-team werd vorig jaar in het Spaanse Gijon ongeslagen kampioen.
Foto: © Frans Wiesemann

Het Nederlands Koninkrijksteam is voor het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger ingedeeld in een loodzware poule met vier teams uit de top zes van de wereld. Het WK wordt van vrijdag 1 tot en met zondag 10 september gehouden in het Canadese Thunder Bay. De poule-indelingen werden gisteren door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) gepresenteerd.

Het wereldkampioenschap voor junioren keert terug naar Thunder Bay in Canada. Deze stad was ook in 2010 al eens gastheer van het WK. Canada heeft inmiddels een traditie opgebouwd met het U18 WK. Van de afgelopen 27 edities werden er twaalf gehouden in Canada. De wedstrijden worden in september gespeeld in het Port Arthur Stadium, dat plaats biedt aan drieduizend toeschouwers.

Tijdens het WK voor spelers geboren tussen 1999 en 2001 wordt Europa dit jaar vertegenwoordigd door het Nederlands Koninkrijksteam en Italië. Beide landen plaatsen zich voor de mondiale titelstrijd door hun finaleplaats tijdens het U18 Europees kampioenschap van afgelopen zomer. Die werd in het Spaanse Gijon met 3-7 gewonnen door het ongeslagen Oranje.

Loodzware opdracht

De Europees kampioen krijgt in Thunder Bay een loodzware opdracht. Het Nederlands Koninkrijksteam treft in poule B van de eerste ronde in ieder geval Japan en de Verenigde Staten, de nummers één en twee van de wereldranglijst. De andere tegenstanders worden Cuba (5), Mexico (6) en Zuid-Afrika (28). Daarmee treft Oranje vier teams uit de top 6 van de wereld.

In poule A van het WK krijgen de Italiaanse talenten het een stuk eenvoudiger met slechts twee tegenstanders uit de top 6: Zuid-Korea (3) en Chinese Taipei (4). De andere deelnemers in deze poule zijn gastheer Canada (8) en de nationale teams van Australië (10) en Nicaragua (16).

Super Round

Het enige team uit de top 10 van de wereld dat in Thunder Bay ontbreekt, is de nummer zeven Venezuela. Daarmee heeft het U18 WK het sterkste deelnemersveld ooit. De drie beste teams uit elke poule plaatsen zich voor de Super Round, die op donderdag 7 september van start gaat. De uiteindelijke winnaar van het U18 WK verdient 575 punten voor de wereldranglijst.

Nederland nam voor het laatst deel aan het U18 WK in 2012. In het Zuid-Koreaanse Seoel eindigde Oranje in dat jaar op een elfde plaats. Italië keert na een jaar afwezigheid terug op het mondiale toernooi voor junioren. In 2015 werden de Italiaanse honkballers in Osaka (Japan) tiende.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal