Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Honkbal

Forse tegenslag voor catcher Spencer Kieboom

Forse tegenslag voor catcher Spencer Kieboom

Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Spencer Kieboom tijdens zijn debuut aan slag voor Washington Nationals.

Washington Nationals heeft vandaag bekendgemaakt catcher Spencer Kieboom van het roster te hebben gehaald. De 25-jarige honkballer moet plaatsmaken wegens de komst van de eerder deze week aangetrokken 36-jarige veteraan Joe Blanton, die overkomt van Los Angeles Dodgers. Kieboom moet nu afwachten of hij de voorbereiding op het nieuwe seizoen kan vervolgen bij de club uit Washington, of dat hij wellicht wordt overgenomen door een andere club.

De afgelopen dagen nam Spencer Kieboom met de hoofdmacht van Washington Nationals deel aan Spring Training. Hij kwam daarin in twee wedstrijden voor de ploeg van manager Dusty Baker uit. De laatste gisteravond tijdens het duel tegen Detroit Tigers. In drie slagbeurten kwam Kieboom in de Grapefruit League tot één honkslag (.333) en één gescoord punt. De in de Verenigde Staten geboren Kieboom maakte deel uit van het voorlopige roster voor het Nederlands Koninkrijksteam, dat volgende week van start gaat tijdens de vierde editie van de World Baseball Classic.

De zoon van de Nederlander Alswinn Kieboom was begonnen aan zijn zesde seizoen als profhonkballer nadat de Major League-organisatie uit Washington hem in 2012 had gedraft. Vorig jaar werd hij nog aan het 40 man-roster toegevoegd om hem te beschermen voor de zogenoemde Rule 5 draft. Dat leverde hem zelfs een debuut op in de Major League.

Overbodig

Op 2 oktober speelde hij zijn enige wedstrijd in de Major League. In de wedstrijd tegen Miami Marlins kreeg Kieboom in zijn enige slagbeurt vier wijd en scoorde hij vervolgens één van de punten voor zijn ploeg in de met 10-7 gewonnen wedstrijd. Wilde Washington Nationals vorig jaar nog voorkomen dat een andere club met de catcher aan de haal zou gaan, vandaag maakte Washington Nationals bekend Kieboom van het roster te halen om plaats te maken voor de rechtshandige pitcher Joe Blanton. Daarmee is voor Kieboom een einde gekomen aan zijn Spring Training met de hoofdmacht.

Het aantal catchers in de selectie van Dusty Baker was de afgelopen maand al opgelopen tot zes nadat recent ook viervoudig All Star Matt Wieters werd aangetrokken. Daarmee werd Kieboom in het oefenseizoen overbodig voor Washington Nationals en moet hij nu afwachten wat de toekomst hem gaat brengen.

All Star Game

Nu Kieboom is designated for assignment, bestaat de kans dat een andere club hem overneemt. Washington Nationals krijgt tien dagen de tijd om hem te ruilen, zijn contract te ontbinden, of hem aan andere clubs aan te bieden. In die laatste situatie krijgt de club de mogelijkheid om hem te behouden en terug te sturen naar de Minor League als er geen interesse is van andere clubs om Kieboom over te nemen.

In dienst van het Double A-team Harrisburg Senators speelde Kieboom afgelopen seizoen 94 wedstrijden, waarin hij tot een slaggemiddelde van .230 kwam. Kieboom sloeg elf tweehonkslagen en vijf homeruns. Zowel in 2014 als 2015 werd hij gekozen voor de All Star Game van zijn Minor League-competitie. Vorig jaar trok Washington Nationals ook zijn achttienjarig broertje Carter Kieboom aan, die debuteerde voor GCL Nationals in de Rookie League.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal