Honkbal

Een team vol echte wereldkampioenen

Een team vol echte wereldkampioenen

Veel spelers uit de huidige selectie werden in 2011 wereldkapioen, maar we hebben er meer!

Op 7 maart speelt Team Kingdom of the Netherlands haar eerste wedstrijd van de World Baseball Classic. Zuid-Korea is de eerste tegenstander op weg naar het grote einddoel: de wereldtitel. In de selectie van Hensley Meulens spelen al een hoop spelers die de eer om deze titel te dragen al eens ervaren hebben. Natuurlijk zijn er de mannen die er in 2011 bij waren in Panama, maar er spelen meer wereldkampioenen in deze selectie.

Het fantastische wereldkampioenschap van 2011 zullen honkbalfans uit het Nederlands Koninkrijk niet snel vergeten. In Panama werd in de finale de laatste nul gemaakt door Jonathan Schoop. Rob Cordemans was de starter in de finale en tot de toenmalige selectie behoorden toen ook al de piepjonge Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Dwayne Kemp, Diegomar Markwell, Shairon Martis, Kalian Sams, Sharlon Schoop, Curt Smith, Tom Stuifbergen, Juan Carlos Sulbaran, Orlando Yntema en Shawn Zarraga. Dat is al de helft van de huidige selectie!

World Series
Officieel is het winnen van de World Series in de MLB natuurlijk niet hetzelfde als de wereldtitel, maar je mag je met recht onderdeel het beste team van de wereld noemen. Zo kunnen we dus stellen dat Xander Bogaerts in 2013 (Red Sox) en manager Hensley Meulens in 2010, 2012 en 2014 (San Francisco Giants) op deze manier al eens de besten van de wereld waren. Dan de 2004 World Series. De gemiddelde fan van het Amerikaanse honkbal roept nu gelijk: Boston Red Sox! Hadden we toen ook al een speler uit ons Koninkrijk bij de Sox? Nee, het gaat nu even om een ander team dat de World Series dat jaar won. De Little League World Series welteverstaan. Die werden in 2004 namelijk gewonnen door het team uit Willemstad, Curaçao.

Dit team plaatste zich voor de beroemde Little League World Series door in de kwalificaties de kampioen van de Caribbean te worden en onder andere de Dominicaanse Republiek te verslaan. In de World Series, die elk jaar door sportzender ESPN live worden uitgezonden, werd het Pabao Little League team ongeslagen eerste. In de halve finale van het internationale gedeelte was de grote favoriet uit Chinese Taipei, het land dat bijna elk jaar het internationale toernooi won, de tegenstander. In onderstaand filmpje stellen Gary Thorne en Harold Reynolds van ESPN de spelers voor. Let maar eens goed op welke namen je daar tegenkomt:

De halve finale werd met 9-8 gewonnen en in de finale werd Mexico voor de tweede keer in het toernooi verslagen. Bij de Little League World Series mag je je echter pas tot wereldkampioen kronen als je ook de winnaar van het Amerikaanse gedeelte van het toernooi verslaat. In de absolute finale kwamen de spelers van Curaçao het team uit Thousand Oaks, California tegen.

Zowel Jurickson Profar als Jonathan Schoop zouden een belangrijke rol spelen in deze wedstrijd. Profar speelde op het derde honk en Schoop startte als korte stop. In onderstaande highlights zie je Profar met een homerun Schoop over de thuisplaat slaan. Later in de wedstrijd zou Schoop als closer op de heuvel komen om de 5-2 voorsprong te bewaken en de save te pakken. Curaçao won de Little League World Series, wereldkampioen! Het team zou later bij terugkomst groots onthaald worden door de Curaçaose bevolking.

2002
Profar, Schoop en hun maatjes (waaronder ook Chris Garia) waren echter niet het eerste team uit Curaçao dat wereldkampioen werd. Twee jaar eerder was er het Senior League team uit Willemstad dat Bangor, Maine de wereldtitel pakte. Sharlon Schoop kan het zich nog goed herinneren: “We speelden eerst een kwalificatie toernooi op Sint Maarten en versloegen daar andere grote Caribische landen om ons te plaatsen voor de World Series in Bangor. Het is heel leuk om nu met een aantal van dezelfde jongens hier met Team Kingdom of the Netherlands mee te doen aan de World Baseball Classic. In dat team speelden namelijk toen ook Curt Smith, Jair Jurrjens en Shairon Martis.”

Dit Senior League team was het eerste team uit het Nederlands Koninkrijk dat een wereldtitel binnen wist te slepen. Sindsdien is het Koninkrijksteam uitgegroeid tot een groep die steevast behoort bij de titelkandidaten tijdens elk toernooi waar een wereldtitel binnen te slepen valt. Al met al kunnen we dus zeggen dat 16 van de 28 spelers (57%) van de huidige selectie al één of meerdere keren wereldkampioen is geworden. Laten we hopen dat die ervaring ervoor kan zorgen dat Team Kingdom of the Netherlands op 22 maart opnieuw met de trofee in handen staat en dat we dan 100% van de selectie wereldkampioen mogen noemen!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal