Debutant Israël heeft de World Baseball Classic geopend met winst op gastheer Zuid-Korea.

Honkbal

Israël opent WBC met historische winst

Israël opent WBC met historische winst

Debutant Israël heeft de World Baseball Classic geopend met winst op gastheer Zuid-Korea.

Debutant Israël heeft de World Baseball Classic geopend met winst op gastheer Zuid-Korea.
Foto: © WBC

“Dit moet de beste overwinning voor mij zijn in mijn carrière”, blikte een dolenthousiaste Josh Zeid vanavond terug. Even daarvoor had Israël (de nummer 41 van de wereld) met een 1-2 overwinning op gastheer Zuid-Korea (nummer 3) de vierde editie van de World Baseball Classic geopend. Een historische zege, want nog nooit eerder speelde een Israelisch team op een groot internationaal A-toernooi. Door de nederlaag moet de Olympisch kampioen Zuid-Korea nu morgen (10.30 uur Nederlandse tijd) winnen van het Nederlands Koninkrijksteam om zicht te houden op de volgende ronde.

Het splinternieuwe overdekte Gocheok Sky Dome in Seoul was vanavond het decor van de openingswedstrijd uit poule A van de vierde World Baseball Classic. Het was het debuut van Israël, dat vier jaar geleden na een mislukte poging afgelopen september via overwinningen op Groot-Brittannië (5-2), Brazilië (1-0) en opnieuw Groot-Brittannië (9-1) zich tijdens het laatste kwalificatietoernooi wel wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Als grote onbekende op het mondiale toneel was Israël deze maand niet met zomaar een selectie afgereisd naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Het bij de Europese honkbalbond CEB aangesloten Israël heeft tijdens deze World Baseball Classic de beschikking over maar liefst achttien spelers uit Major League-organisaties. De selectie bestaat grotendeels uit Amerikaanse honkballers met een Joodse achtergrond.

World Series

Het Israelische debuut werd, in het bijzijn van onder meer MLB-commissioner Rob Manfred, historisch in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Onder leiding van voormalig All Star Jason Marquis (3-1-2-0) maakten de honkballers uit Israël hun intenties direct duidelijk. Met Marquis betrad de meest ervaren speler het veld voor Israël. In vijftien seizoenen in de Major League won de 38-jarige pitcher 124 wedstrijden. Met St. Louis Cardinals werd hij winnaar van de World Series in 2006 en tijdens het seizoen 2005 won hij bovendien een Silver Slugger Award

Vreugde bij winnend pitcher Josh Zeid.

Vreugde bij winnend pitcher Josh Zeid.

Foto: © WBC

Marquis deed wat hij moest doen. Niet alleen hield hij Zuid-Korea drie innings lang puntloos, maar hield hij zijn pitches zo beperkt, dat hij donderdag opnieuw inzetbaar is tijdens het duel tegen het Nederlands Koninkrijksteam. In de reguliere speeltijd wisten zowel Israël als Zuid-Korea uiteindelijk slechts eenmaal te scoren. Pas in de tiende inning zorgde Israël voor de beslissing.

Beschikbaar

Na zijn vier wijd kon Ike Davis (1 uit 1) het winnende punt scoren door hits van catcher Ryan Lavarnway (1 uit 3) en korte stop Scott Burcham (2 uit 5). Met strikeouts voor Jaewon Oh en Dae-Ho Lee gooide Josh Zeid (4-2-1-0) hierna de wedstrijd uit. Vorig jaar sloeg Lee nog veertien homeruns in dienst van Seattle Mariners. De winnend pitcher voor Israël stond in de laatste drie innings nog maar één honkslag toe. Ook Zeid bleef vandaag onder het aantal van vijftig pitches, waardoor hij evenals Marquis weer beschikbaar wordt voor het duel tegen Oranje.

“Ik heb het geluk gehad verschillende keren kampioen te kunnen worden in de Minor League en op highschool. Maar geen enkel kampioenschap is te vergelijken met dit podium”, liet winnnend pitcher Zeid na afloop weten. “Dit was echt de beste overwinning met een team uit mijn carrière.” Voor Zeid, die al sinds 2012 deel uitmaakt van de nationale ploeg, smaakt dit alleen maar naar meer: “We zijn nog maar een paar weken bij elkaar. Om dan hier aan de wereld te laten zien waartoe wij in staat zijn, dat betekent heel veel voor mij. We moeten nu diep ademhalen en vanavond genieten van deze overwinning. Morgen is een nieuwe dag.”

Nuchter

Ondanks de winst bleef de Israëlische manager Jerry Weinstein nuchter. “Dit is slechts een overwinning, meer niet. Dat betekent dat we morgen weer klaar moeten zijn voor de volgende wedstrijd. Dat zal niet makkelijk worden, vooral niet met deze late wedstrijd vol met adrenaline en emoties.” Morgen vervolgt Israël het toernooi met een wedstrijd tegen Taiwan.

Manager Insik Kim, met Zuid-Korea bezig aan zijn derde World Baseball Classic, moet nu alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat de verliezend finalist van 2006 niet voor de tweede keer op rij in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. “Onze pitchers gaven vandaag teveel vrije lopen op”, analyseerde hij na afloop de nederlaag. Ook gaven zij teveel kansen weg aan de tegenstander. En de kansen die wij zelf kregen, daar maakten wij geen gebruik van.” Toch is Kim niet van plan wijzigingen in zijn team door te voeren voor het aankomende treffen met het Nederlands Koninkrijksteam. Kim: “Vandaag slaagden onze nummers drie en vier van de slaglijst niet in hun missie. Daardoor scoorden we deze wedstrijd maar één punt.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal