Felicitaties voor Randolph Oduber na zijn tweepunten-homerun.

Honkbal

Koninkrijksteam start WBC met shut-out

Koninkrijksteam start WBC met shut-out

Felicitaties voor Randolph Oduber na zijn tweepunten-homerun.

Felicitaties voor Randolph Oduber na zijn tweepunten-homerun.
Foto: © Henk Seppen

Het Nederlands Koninkrijksteam is de vierde editie van de World Baseball Classic uitstekend begonnen. In navolging van Israël was vandaag ook de ploeg van manager Hensley Meulens te sterk voor de gastheer Zuid-Korea. Tegen de nummer drie van de wereld sloegen Jurickson Profar en Randolph Oduber met homeruns vier van de vijf punten voor Oranje binnen. In combinatie met fantastisch veldspel leverde dat een in Seoul een indrukwekkende 5-0 overwinning op.

De startende line-up met zeven spelers met ervaring in de Major League Baseball was historisch voor het Nederlands Koninkrijksteam. Nooit eerder startte Oranje een toernooi met zo’n sterke selectie. Die Major League-ervaring maakte vandaag het verschil. Aanvallend leidden Los Angeles Angels-speler Andrelton Simmons (2 uit 4) en Texas Rangers-speler Jurickson Profar (2 uit 4) Oranje naar de winst. Vanaf de pitcherheuvel deed Rick van den Hurk, toppitcher bij het Japanse Softbank Hawks, wat van hem werd verwacht.

Op 15 mei 2009 stond Van den Hurk voor het laatst in het tenue van het nationale team op de heuvel. Met nog ‘slechts’ 21 starts voor Florida Marlins in de Major League op zijn CV. In zijn eigen Miami Dolphin Stadium kreeg de Nederlandse pitcher in de wedstrijd uit de tweede ronde tegen de Verenigde Staten in de eerste twee innings drie punten tegen. Die achterstand kon Oranje geen enkel moment meer wegwerken, waarmee uitschakeling een feit was: 9-3.

Furore

Jurickson Profar slaat raak voor een homerun in de eerste inning.

Jurickson Profar slaat raak voor een homerun in de eerste inning.
Foto: © Henk Seppen

Nu, acht jaar later, stond een veel meer ervaren Van den Hurk op het veld. Voor de World Baseball Classic keerde Rick van den Hurk terug in het land waar hij, na zes seizoenen in de Major League, in 2013 en 2014 furore maakte als honkballer. Hij leidde Samsung Lions naar kampioenschappen op rij en werd in 2014 bovendien uitgeroepen tot beste pitcher uit de Korea Baseball Organisation (KBO).

Van den Hurk gaf alles waar manager Hensley Meulens op had gehoopt. De honkballer uit Eindhoven bezorgde Oranje vier puntloze innings, waarin hij alleen in de de derde inning na twee vrije lopen op rij even in de problemen kwam. Dat was voldoende om het Koninkrijksteam een goede voorsprong te geven.

Homerun

Andrelton Simmons opende de Nederlandse slagbeurt met een hit. Jurickson Profar wachtte hierna niet lang en ramde de bal tegen de muur achter het rechtsveld van het splinternieuwe Gocheok Sky Dome. Zijn homerun bracht het Nederlands Koninkrijksteam na zeven pitches al op een 2-0 voorsprong. Een inning later pakte Randolph Oduber de draad weer op. Na strikeouts voor Curt Smith en Dashenko Ricardo sloeg hij de bal voor een honkslag het midveld in. Met een tweehonkslag stuurde Andrelton Simmons zijn ploeggenoot vervolgens voor het derde punt over de thuisplaat.

De aanval van het Koninkrijksteam stokte hierna even. De slagploeg van Oranje kwam tot nog slechts twee hits. In de zesde inning gaf Randolph Oduber (2 uit 3) het Koninkrijksteam meer ademruimte. Na een hit van Curt Smith nam hij een pitch van Jonghyun Won vol op de knuppel voor de tweede homerun van de wedstrijd: 5-0.

Indrukwekkende verdediging

Startend pitcher Rick van den Hurk gooide vier solide innings.

Startend pitcher Rick van den Hurk gooide vier solide innings.
Foto: © Henk Seppen

Na Van den Hurk hielden zijn opvolgers Diegomar Markwell, Shairon Martis, Tom Stuifbergen en Loek van Mil de voorsprong vast om voor de eerste winst op deze World Baseball Classic te zorgen. De pitching werd vandaag gecombineerd met een indrukwekkende verdediging. De honkballers van het Koninkrijksteam bleven niet alleen foutloos, maar draaiden bovendien drie keer een dubbelspel om de kleine kansen voor de Koreanen de kop in te drukken.

Het Koninkrijksteam kwam vandaag in het overdekte Gocheok Sky Dome tot elf hits, waarbij Randolph Oduber (2 uit 3), Jurickson Profar (2 uit 4), Andrelton Simmons (2 uit 4) en Dashenko Ricardo (2 uit 4) er elk twee voor hun rekening namen. De overige hits kwamen op naam van Wladimir Balentien (1 uit 3), Didi Gregorius (1 uit 4) en Xander Bogaerts (1 uit 4). Bogaerts sloeg in de eerste inning de enige driehonkslag van de wedstrijd.

Catastrofaal

Pitcher Rick van den Hurk gooide 62 pitches en is daarmee niet meer inzetbaar in de eerste ronde. Dat geldt nog wel voor Markwell (41), Martis (12), Stuifbergen (16) en Van Mil (12), die alle vier onder de grens van vijftig pitches bleven.

Door de twee eerdere overwinningen in poule A van Israël heeft het Koninkrijksteam morgen met winst tegen Taiwan alle kans om zich al te kunnen plaatsen voor de tweede ronde. De nederlaag van vandaag zou wel eens catastrofaal kunnen worden voor het Aziatisch honkbal. In de eerste wedstrijd uit poule A beet Olympisch kampioen Zuid-Korea ook al in het stof tegen Israël. De grotendeels uit Amerikaanse honkballers bestaande Israelische selectie versloeg vandaag ook Taiwan: 7-15. Daarmee zijn de twee enige Aziatische teams uit deze poule nu dichtbij uitschakeling.
Was vandaag winst tegen Oranje noodzakelijk voor Zuid-Korea, morgen geldt dat scenario voor de Taiwanese honkballers. De wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam staat voor morgen om 10.30 uur (Nederlandse tijd) op het programma.

            1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E 
ZUID-KOREA  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  6 1
NEDERLAND   2 1 0 0 0 2 0 0 X  5 11 0

Pitchers Zuid-Korea
Kyo Min Woo (3 2/3+1 man): 3-0-6-1
Jonghyun Won (2+2 man): 0-0-1-0
Woo-chan Cha (2 1/3): 1-0-2-0

Pitchers Nederland
Rick van den Hurk (4): 0-2-3-0
Diegomar Markwell (2): 0-2-1-0
Shairon Martis (1): 0-0-0-0
Tom Stuifbergen (1): 0-0-1-0
Loek van Mil (1): 1-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal