Rob Cordemans begint tegen Israël aan vierde World Baseball Classic.

Honkbal

Cordemans start historisch duel tegen Israël

Cordemans start historisch duel tegen Israël

Rob Cordemans begint tegen Israël aan vierde World Baseball Classic.

Rob Cordemans begint tegen Israël aan vierde World Baseball Classic.
Foto: © Freek Bouw

Rob Cordemans is aangewezen als startend pitcher voor het Nederlands Koninkrijksteam in de wedstrijd tegen Israël. Het is voor het eerst dat de nationale teams van Nederland en Israël tegenover elkaar staan. Beide teams zijn op de vierde editie van de World Baseball Classic al zeker van een plaats in de tweede ronde. Israël leidt momenteel het toernooi met veertien gescoorde punten.

Zowel het Nederlands Koninkrijk (nummer 9 op de wereldranglijst) als debutant Israël (41) bleven in hun eerste wedstrijden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ongeslagen. Zij zorgden daarmee voor enorm Europees succes. De beiden bij de Europese honkbalbond CEB aangesloten landen schakelden met deze prestatie de veel hoger geplaatste Aziatische teams Zuid-Korea (3) en Taiwan (4) uit. Morgen spelen Oranje en Israel om 04.00 uur Nederlandse tijd om de winst in poule A van de eerste ronde. Het wordt de allereerste honkbalwedstrijd ooit tussen beide landen.

Manager Hensley Meulens start in het Gocheok Sky Dome in Seoul de wedstrijd met de 42-jarige Rob Cordemans. Voor de pitcher van hoofdklasser L&D Amsterdam wordt de wedstrijd tegen het verrassend sterke Israël zijn eerste van dit toernooi. Hij begint daarmee aan zijn vierde World Baseball Classic uit zijn carrière. Eind augustus maakte de veteraan na maandenlange revalidatie zijn rentree op de heuvel. Dat was op tijd voor het afgelopen Europees kampioenschap. In de finale van het EK gooide Cordemans tegen Spanje als startend pitcher vier puntloze innings.

Zware opdracht

Was de afgelopen twee edities het team uit het Nederlands Koninkrijk nog de grote verrassing op de World Baseball Classic, dit jaar hebben de honkballers van Israël die rol overgenomen. De selectie, voornamelijk bestaand uit Amerikaanse profhonkballers met een Joodse achtergrond, bleef ongeslagen tijdens het kwalificatietoernooi en maakte daarmee deze week zijn debuut op het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic. Met de wedstrijden uit het kwalificatietoernooi meegerekend, heeft Israël nu vijf wedstrijden op rij gewonnen.

Voor de wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam kiest de Israelische manager Jerry Weinstein zoals verwacht opnieuw voor de rechtshandige pitcher Jason Marquis. De 38-jarige Major League-veteraan gooide in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea zo sterk, dat hij na drie innings en nog geen vijftig pitches kon worden vervangen. Daarmee bleef hij inzetbaar voor de wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam. In de wedstrijd tegen gastheer Zuid-Korea stond Marquis in drie innings geen enkel punt toe, gooide hij drie keer drie slag en één keer vier wijd. Hij stond slechts twee honkslagen toe. Voormalig All Star Jason Marquis speelde in totaal vijftien seizoenen in de Major League. Voor negen verschillende teams won hij 124 wedstrijden en verloor hij er 118.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal