Vreugde bij het Koninkrijksteam na winst in walk-off stijl.

Honkbal

Koninkrijksteam naar tweede ronde WBC

Koninkrijksteam naar tweede ronde WBC

Vreugde bij het Koninkrijksteam na winst in walk-off stijl.

Vreugde bij het Koninkrijksteam na winst in walk-off stijl.
Foto: © Henk Seppen

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam kunnen alvast hun koffers pakken voor de reis naar Tokyo. Oranje heeft zich vandaag na een thriller tegen Taiwan geplaatst voor de tweede ronde van de World Baseball Classic. Nadat gisteren al werd afgerekend met de nummer drie van de wereld, moest nu ook de nummer vier van de wereldranglijst eraan geloven. Dankzij een walk-off vrije loop zegevierde Oranje met 6-5.

Na de fantastische en foutloze overwinning op gastheer Zuid-Korea van een dag eerder werd de wedstrijd tegen Taiwan vandaag een stuk taaier. Na rake klappen van Dashenko Ricardo en Didi Gregorius kwam Oranje zowel in de tweede als vierde inning op voorsprong. Maar beide keren wist Taiwan in met vooral uitzinnige Taiwanese fans bevolkte Gocheok Sky Dome de achterstand weg te poetsen en zelfs vier innings lang de leiding in de wedstrijd over te nemen.

Pitcher Mike Bolsenbroek gooide drie solide innings.

Pitcher Mike Bolsenbroek gooide drie solide innings.
Foto: © Henk Seppen

Voor een belangrijk deel profiteerden de Aziatische honkballers daarbij van zwakke momenten van de pitchers van Oranje. In de derde inning scoorde Taiwan één van zijn punten na een wilde worp van Jair Jurrjens. En in de vijfde inning moest reliever Lars Huijer vier hits op rij incasseren, waaronder een tweepunten-homerun van Chih-Hao Chang. Ondanks de acht honkslagen tegen toonden Jurrjens en Huijer zich bij vlagen zeer effectief. Met vier strikeouts werkte de voormalig Major Leaguer uit Curaçao zich door de eerste drie innings. Huijer schakelde in zijn twee innings twee tegenstanders met drie slag uit.

Rust

Pitcher Mike Bolsenbroek zorgde voor het herstel. De speler van het Duitse Regensburg Legionäre bracht vanaf de zesde inning de rust terug in de ploeg en gaf daarmee het Koninkrijksteam de kans om de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Opnieuw was daarbij een belangrijke rol weggelegd voor uitblinker Didi Gregorius (3 uit 4). Met twee man uit joeg de speler van New York Yankees in de achtste inning een bal diep het linksveld in voor zijn derde tweehonkslag van de dag. Op die uithaal kon Xander Bogaerts de gelijkmaker scoren.

Jonathan Schoop probeert een steelpoging te voorkomen.

Jonathan Schoop probeert een steelpoging te voorkomen.
Foto: © Henk Seppen

Daarmee was het verzet van Taiwan gebroken. In de negende inning stroomden de honken vol met Dashenko Ricardo (veldfout), Randolph Oduber (geraakt werper) en Andrelton Simmons (honkslag). Texas Rangers-speler Jurickson Profar bleef in alle hectiek kalm en sleepte er een vrije loop uit, waarop pinch-runner Dwayne Kemp vanaf het derde honk voor de winst kon zorgen. Cruciaal daarbij was een beslissing van de Amerikaanse hoofdscheidsrechter Ted Barrett om een vangbal van Profar terug te draaien, doordat de scheidsrechter op het derde honk om een time-out had gevraagd. In plaats van verder spelen met één uit op het scorebord, kreeg Profar een nieuwe kans. Die verzilverde hij met zijn walk-off vier wijd, waarmee hij het Koninkrijksteam voor de derde keer op rij de tweede ronde in loodste.

Anti-climax

Met drie binnengeslagen punten en twee gescoorde runs had Didi Gregorius (3 uit 4) een belangrijk aandeel in de winst. Rechtsvelder Wladimir Balentien (4 uit 4) kwam dit duel zelfs tot vier hits. Dashenko Ricardo (2 uit 4), Jonathan Schoop (1 uit 4), Xander Bogaerts (1 uit 4), Jurickson Profar (1 uit 4) en Andrelton Simmons (1 uit 5) waren vandaag eveneens succesvol in het slagperk.

Voor Taiwan, dat vier jaar geleden in de eerste ronde van de WBC nog wel wist te winnen van het Nederlands Koninkrijksteam, eindigt het toernooi hiermee met een anti-climx. De ploeg hield voorafgaand aan de mondiale titelstrijd een voorbereiding van maar liefst 78 dagen. In die periode werd zo’n 16.000 kilometer afgelegd voor trainingen en wedstrijden in Taiwan, Australië en Japan. Maar voor de derde keer in vier edities staat Taiwan nu al in de eerste ronde met lege handen.

Automatische kwalificatie

Didi Gregorius zorgde met drie tweehonkslagen voor de meeste punten.

Didi Gregorius zorgde met drie tweehonkslagen voor de meeste punten.
Foto: © Henk Seppen

Nadat het Koninkrijksteam gisteren gastheer Zuid-Korea al had uitgeschakeld, zorgde Oranje met de winst vandaag ook voor de uitschakeling van Chinese Taipei. Twee dagen eerder had Israël nog oppermachtig met 7-15 afgerekend met Chinese Taipei. Het Nederlands Koninkrijksteam had het vandaag een stuk lastiger, maar wist uiteindelijk wel minder tegenpunten te incasseren. Door de twee nederlagen van zowel Zuid-Korea als Chinese Taipei zijn de twee Aziatische deelnemers uit poule A al in de eerste ronde uitgeschakeld. Het ongeslagen Nederlands Koninkrijksteam en Israël, beiden aangesloten bij de Europese honkbalbond CEB, zijn op hun beurt zeker van plaatsing voor de tweede ronde. De teams spekken daarmee niet alleen de kas met extra prijzengeld, maar zijn hiermee ook verzekerd van automatische kwalificatie voor de vijfde editie van de World Baseball Classic in 2021.

Het Nederlands Koninkrijksteam en Israël spelen morgen om 04.00 uur (Nederlandse tijd) hun laatste wedstrijd uit de eerste ronde tegen elkaar. Daarin staat alleen de eerste plaats in de poule A op het spel. Dat onderlinge resultaat wordt overigens niet meegenomen naar de volgende ronde. In de tweede ronde staan Oranje en Israël aankomende maandag om 11.00 uur (Nederlandse tijd) in het Tokyo Dome opnieuw tegenover elkaar.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
TAIWAN    0 0 2 0 3 0 0 0 0  5 10 1
NEDERLAND 0 1 0 3 0 0 0 1 1  6 13 0

Pitchers Taiwan
Chia-Hao Sung (3 1/3): 1-0-6-0
Shao-Ching Chiang (4 1/3): 0-0-5-0
Fu-Te Ni (1 man): 0-0-1-0
Hung-Wen Chen (1/3+4 man): 0-1-1-1

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Jair Jurrjens (3): 4-3-3-0
Lars Huijer (2): 2-0-5-0
Mike Bolsenbroek (3): 1-0-2-0
Shairon Martis (1): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal