Coach Andruw Jones (rechts) aan het werk tijdens de training van het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Andruw Jones: ‘We gaan nog veel meer bereiken’

Andruw Jones: ‘We gaan nog veel meer bereiken’

Coach Andruw Jones (rechts) aan het werk tijdens de training van het Nederlands Koninkrijksteam.

Coach Andruw Jones (rechts) aan het werk tijdens de training van het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © Henk Seppen

Met vijf Major Leaguers die uit de voeten kunnen op de positie van korte stop, had manager Hensley Meulens in de aanloop naar de vierde editie van de World Baseball Classic een luxeprobleem. Die keuze is een stuk makkelijker geworden nu Jurickson Profar zijn plek heeft gevonden in het buitenveld. Dankzij coach Andruw Jones. “Ik doe wat ik kan doen”, aldus de vijfvoudig All Star van Curaçao.

Sinds zijn debuut op 2 september 2012 in de Major League voor Texas Rangers speelde Jurickson Profar 140 wedstrijden als binnenvelder en slechts achttien als linksvelder. Toch was de 24-jarige talentvolle honkballer van Curaçao in het Zuid-Koreaanse Seoul in alle wedstrijden voor het Nederlands Koninkrijksteam de startende midvelder.

Daarmee is de keuze voor Meulens niet alleen makkelijker gemaakt, maar vervult de hitting-coach van San Francisco Giants bovendien de wens van Texas Rangers. In een gesprek met Meulens vroeg Rangers-manager Jeff Banister vlak voor de start van de World Baseball Classic om Profar te laten wennen in het buitenveld, zodat hij tijdens het seizoen ook die rol kan vervullen voor de club uit de Major League.

Succesvol

Dat is tot dusver het midveld geworden. En dat is juist de plek waar Oranje-coach Andruw Jones in dienst van Atlanta Braves tussen 1996 en 2007 zijn grootste successen behaalde. De afgelopen dagen helpt de tienvoudig Gold Glove Award-winnaar dan ook waar hij kan. “Voordat we naar Zuid-Korea vertrokken, heb ik Jurickson Profar tijdens een diner in Arizona gevraagd of hij in het midveld kan spelen”, vertelt Jones. “Dat kon hij, waarna ik hem heb gezegd dat te laten zien als we in Zuid-Korea zijn.”

Jurickson Profar in actie als midvelder tijdens de World Baseball Classic.

Jurickson Profar in actie als midvelder tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Lang had Profar niet nodig om zijn coaches te overtuigen. Jones: “Hij is een geweldige atleet. Met zeer veel talent.” Bij aankomst in Zuid-Korea is Jones met Profar aan de slag gegaan. “We zijn het veld opgegaan en ik heb hem wat van mijn kennis overgebracht over hoe hij succesvol kan zijn op die positie. En op dit mondiale podium is hij daarin geslaagd. Hij wil altijd winnen. Al vanaf jongsafaan.”

Toekomstige Hall of Famer

Ook pitching-coach en Hall of Famer Bert Blijleven ziet de enorme waarde van voormalig Major Leaguer Andruw Jones. Blijleven: “Als je een toekomstige Hall of Famer als coach tot je beschikking hebt en deze jonge spelers willen leren, dan is er niets beters. Ik ben er trots op om samen met hem te kunnen coachen.”

Hoewel Jones sinds het Europees kampioenschap als assistent-coach aan het Nederlands Koninkrijksteam is verbonden, moet hij nog wel wennen aan die rol. “Ik heb nog steeds het gevoel dat ik kan spelen. Alleen mijn lichaam wil niet meer. Maar als ik het veld op ga, dan wil ik lol hebben met de jongens.”

Motiveren

Jones: “Ik denk dat het team me ook vooral ziet als speler. En niet zozeer als coach. Meer als een brother of mentor. Daarom ga ik nog steeds met ze het veld op om bijvoorbeeld mee te doen met batting practice, of om zelf wat ballen te verwerken. Ik probeer vooral om er gewoon voor ze te zijn. Ze te motiveren en beter te laten worden en ze zo in staat te stellen om ons te helpen met winnen. Al deze jongens groeiden op terwijl ze mij op televisie zagen spelen. En ze wilden allemaal bereiken wat ik had bereikt. Daarom is het mooi voor ze om nu samen als team de prestatie van de vorige World Baseball Classic proberen te overtreffen.”

Tot dusver heeft Jones nauwelijks te klagen. Na de eerste drie wedstrijden heeft het Nederlands Koninkrijksteam twee overwinningen op zak en reist het team na een laatste training morgen in Seoul door naar Tokyo voor de tweede ronde. “Het is geweldig om de kans te hebben om deel uit te maken van dit team. Ik ben erg trots op wat ze tot dusver hebben gepresteerd. En we gaan samen nog veel meer bereiken.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal