Hensley Meulens: "Ze hebben vandaag onze fouten afgestraft."

Honkbal

Hensley Meulens: ‘We hebben kansen gehad’

Hensley Meulens: ‘We hebben kansen gehad’

Hensley Meulens: "Onze fouten zijn vandaag afgestraft."

Hensley Meulens: “Ze hebben vandaag onze fouten afgestraft.”
Foto: © Henk Seppen

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft vandaag van de ongeslagen debutant Israël huiswerk meegekregen voor de tweede ronde. “We hebben kansen gehad, maar die niet verzilverd”, keek manager Hensley Meulens op de afsluitende persconferentie terug op de met 4-2 verloren laatste wedstrijd uit de eerste ronde.

In de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Israël maakte met name de pitching het verschil. Maar liefst negen verschillende pitchers beklommen voor Israël de heuvel van het Gocheok Sky Dome in Seoul. “Hun pitchers waren erg goed”, zag ook Hensley Meulens. “Zij gebruikten elke inning een andere pitcher, waardoor voor ons elke inning anders was. Daardoor kwamen wij niet in ons ritme. Dat was een goede strategie.” Israël-manager Jerry Weinstein bevestigde de strategie: “In zo’n korte serie is pitching het belangrijkste. We wilden niet een pitcher te lang laten staan.”

Bij zijn eigen pitchers zag Meulens nog de nodige verbeterpunten. Meulens: “Onze pitchers gooiden in de eerste twee wedstrijden veel slagballen, maar waren vandaag grillig. We moeten terug in de slagzone zien te komen en geen vrije lopen weggeven. Vandaag hebben we veel vier wijd gegooid. Dat is zwaar voor de verdediging.”

Positieve punten

Maar ook aan slag kan het beter volgens Meulens. “Vandaag hadden we kansen, maar hebben we die niet verzilverd zoals we dat in de eerste twee wedstrijden wel hebben gedaan. Honkslagen op de juiste momenten en meer slagballen van onze pitchers is wat we nodig hebben om ons door de volgende ronde te krijgen.”

Toch zag de Curaçaose hitting-coach van San Francisco Giants ook positieve punten in het duel tegen Israël, dat aankomende maandag in de tweede ronde opnieuw de tegenstander wordt van Oranje. Meulens: “We hebben nu vrijwel hun gehele bullpen aan het werk kunnen zien.” Wat Meulens betreft weet het team nu wat ze te doen staat maandag: “Ze hebben vandaag onze fouten afgestraft.”

Vreugde

Meulens wacht eerst de resultaten af in poule B voordat hij een plan maakt voor de volgende ronde. “We hebben op dit moment een scout in Tokyo, die voor ons informatie verzamelt. Als we daar morgen aankomen, gaan we samen een plan opstellen voor de volgende drie wedstrijden.”

Overheerste bij het Nederlands Koninkrijksteam vooral teleurstelling, in het Israëlische kamp was de vreugde groot. “Voor Israël is dit heel groots”, aldus een dolgelukkige rechtsvelder Zach Borenstein. “Het geeft ons meer erkenning en hopelijk zorgt het op den duur ook voor meer aandacht voor honkbal in Israël.” De Israelische manager Weinstein kan dat beamen: “Onze ultieme doel is om het bewustzijn voor het honkbal in Israël te vergoten. En ook om inkomsten binnen te halen om in Israël velden te kunnen aanleggen en een programma op te kunnen zetten, zodat ooit een nationaal team kan worden opgebouwd bestaande uit echte Israëlische spelers.”

Underdogs

Eerste honkman Nate Freiman: “Dat we de kans krijgen om, als Amerikanen, Israël en daarmee de hele wereldwijde Joodse gemeenschap te kunnen vertegenwoordigen, is voor ons heel speciaal.” De prestaties van Israël op de World Baseball Classic leverden in ieder geval via Twitter al een felicitatie op van premier Netanyahu. Hoewel Israël geen honkballand bij uitstek is, is het succes van zijn team voor Borenstein niet onverwachts. “Iedereen zag ons als de underdogs”, vertelt hij. “Maar met de meeste spelers hebben we al deelgenomen aan het kwalificatietoernooi in Brooklyn. Dus we wisten wat voor talent we in onze selectie hadden. En als je iets maar graag genoeg wilt, dan kan alles gebeuren.”

Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen het Nederlans Koninkrijksteam heeft manager Weinstein laten weten in de tweede ronde niet de beschikking te krijgen over Major League-pitchers Craig Breslow en Scott Feldman. Wel worden Minor League-pitchers Brad Goldberg (Chicago White Sox) en Jared Lakind (Pittsburgh Pirates) nieuw aan de selectie toegevoegd.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal