Didi Gregorius speelde tegen Israël voor het eerst dit toernooi op de positie van korte stop.

Honkbal

Koninkrijksteam als nummer twee naar Tokyo

Koninkrijksteam als nummer twee naar Tokyo

Didi Gregorius speelde tegen Israël voor het eerst dit toernooi op de positie van korte stop.

Didi Gregorius speelde tegen Israël voor het eerst dit toernooi op de positie van korte stop.
Foto: © Henk Seppen

Het Nederlands Koninkrijksteam is er niet in geslaagd de eerste plaats in poule A te veroveren. In het Gocheok Sky Dome in Seoul was ook Oranje niet opgewassen tegen de gevaarlijke slagploeg van debutant Israël, die zonder de inbreng van profspelers tot dusver op de wereldranglijst niet verder was gekomen dan de 41e positie. Een vroege achterstand kwam het Koninkrijksteam niet meer te boven, waardoor Israël met 4-2 zijn ongeslagen status in stand hield. Door dat resultaat reist Oranje als nummer twee voor de tweede ronde af naar het Japanse Tokyo.

Voor het eerst in de historie stonden vandaag de nationale honkbalteams van het Nederlands Koninkrijksteam en Israël tegenover elkaar. In tegenstelling tot de nationale softbalteams leverde dat voor Oranje vandaag in Seoul geen succes op. Het Nederlands dames softbalteam speelde eenmaal in de historie tegen Israël. Op 20 juli 2015 gooiden Ilona Andringa en Lindsey Meadows een no-hitter in de met 0-15 gewonnen wedstrijd (drie innings) tijdens de eerste ronde van het Europees kampioenschap in Rosmalen.

Startend pitcher Rob Cordemans moest drie punten toestaan in de eerste inning.

Startend pitcher Rob Cordemans moest drie punten toestaan in de eerste inning.
Foto: © Henk Seppen

De heren softballers wonnen alle achttien onderlinge interlandwedstrijden van Israël, waarin in totaal 246 keer werd gescoord en slechts negentien punten tegen werd gekregen. Tijdens het vorig jaar gehouden EK was Oranje nog met 10-0 te sterk.

Grote indruk

Het team dat het Nederlands Koninkrijksteam vandaag tegenover zich kreeg, was echter van geheel ander kaliber. Met een voormalig World Series-winnaar op de heuvel en een handjevol spelers die vorig jaar op Triple A-niveau acteerden, maakte Israël bij zijn debuut op de World Baseball Classic grote indruk. Zowel van Olympisch kampioen Zuid-Korea als van Chinese Taipei werd gewonnen.

En ook de Nederlandse veteraan Rob Cordemans werd het vandaag niet eenvoudig gemaakt. Al in de eerste inning kreeg de pitcher van L&D Amsterdam de volledige slagploeg van Israël tegenover zich in het slagperk. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, had de debutant via vier hits een comfortabele en uiteindelijk beslissende 3-0 voorsprong genomen. Voor Cordemans, die na Diegomar Markwell en Yurendell de Caster de vierde international is geworden die op alle vier de World Baseball Classics actief is geweest, bleef het optreden daarmee beperkt tot één inning.

Agressieve opening

Het Nederlands Koninkrijksteam had pas in de derde inning een antwoord op de agressieve opening van Israël. Op de derde pitcher kon Randolph Oduber (vier wijd) scoren. Hij profiteerde daarbij onder meer van een daverende tweehonkslag van Jurickson Profar, die maar net tekort kwam voor een tweepunten-homerun. Was de bal een paar centimeter verder geweest, dan had de ploeg van manager Hensley Meulens wellicht een geheel andere wedstrijd gespeeld.

Jurickson Profar sneuvelt op het derde honk.

Jurickson Profar sneuvelt op het derde honk.
Foto: © Henk Seppen

Heel veel meer kansen kreeg Oranje hierna niet meer. Manager Jerry Weinstein wisselde elke inning van pitcher, waardoor de slagploeg van het Nederlands Koninkrijk nauwelijks de gelegenheid kreeg om goed in de wedstrijd te komen. De enige serieuze kans kreeg het Koninkrijksteam na onder meer twee Israelische veldfouten nog in de achtste inning. Met volle honken kwamen voor het Koninkrijksteam Major Leaguers Jonathan Schoop en Didi Gregorius aan slag. Maar verder dan het een punt van invaller Sharlon Schoop kwam Oranje niet. Gregorius (.417), die gisteren nog belangrijk was aan slag, sloeg de bal nu in een dubbelspel om een einde te maken aan de slagbeurt.

Tokyo

Verder dan vijf hits voor Jurickson Profar (3 uit 3), Jonathan Schoop (1 uit 4) en Didi Gregorius (1 uit 4) kwam Oranje dit duel niet. Ongelukkig daarbij was dat Profar tot tweemaal toe bij het derde honk werd uitgeschakeld. Verdedigend kwamen de zeven pitchers van het Koninkrijksteam tot negen keer vier wijd en gooiden Lars Huijer en Loek van Mil samen drie wilde worpen. Niettemin sloot Van Mil de laatste Israelische slagbeurt af met onder meer twee overtuigende strikeouts, waarmee het aantal keren drie slag van de Oranje-pitchers deze wedstrijd op acht kwam. Al met al werd de gevaarlijke slagploeg van Israël op slechts vier punten gehouden.

Voor het Nederlands Koninkrijksteam heeft de nederlaag weinig grote gevolgen. Het betekent nu dat Oranje als nummer twee uit de poule afreist naar Tokyo voor de tweede ronde. Die vervolgt Oranje zondagochtend om 11.00 uur (Nederlandse tijd) met een wedstrijd tegen zeer waarschijnlijk gastheer Japan. Een dag later is op hetzelfde tijdstip Israël opnieuw de tegenstander. De laatste wedstrijd uit de tweede ronde wordt in de nacht van dinsdag op woensdag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND 0 0 1 0 0 0 0 1 0  2 5 1
ISRAËL    3 0 0 0 0 1 0 0 X  4 8 2

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Rob Cordemans (1): 1-2-4-0
Juan Carlos Sulbaran (2 2/3+1 man): 2-4-1-0
Jim Ploeger (1/3): 0-0-0-0
Orlando Yntema (1): 1-1-1-0
Lars Huijer (1): 1-1-0-1
Tom de Blok (1): 1-0-1-0
Loek van Mil (1): 2-1-1-0

Pitchers Israël
Jason Marquis (1): 0-1-1-0
Jake Kalish (1): 2-0-1-0
Joey Wagman (1): 0-1-1-0
R.C. Orlan (1): 0-0-0-0
Zack Thornton (1): 2-0-0-0
Alex Katz (1): 0-1-2-0
Dylan Axelrod (1): 0-0-0-0
Jermey Bleich (1/3+2 man): 0-1-0-1
Josh Zeid (1 2/3): 1-1-0-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal