Vreugde bij Cuba na de winst op China.

Honkbal

Japan en Cuba ook naar tweede ronde

Japan en Cuba ook naar tweede ronde

Vreugde bij Cuba na de winst op China.

Vreugde bij Cuba na de winst op China.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Na het Nederlands Koninkrijksteam en Israël hebben ook Japan en Cuba zich geplaatst voor de tweede ronde. Cuba plaatste zich vandaag met een grandslam-homerun van Alfredo Despaigne als laatste team voor poule E. Daarmee is Japan nu de eerstvolgende tegenstander voor Oranje geworden. Beide teams staan zondagochtend om 11.00 uur (Nederlandse tijd) in het Tokyo Dome tegenover elkaar.

In poule B, waarvan de wedstrijden de afgelopen dagen in het Tokyo Dome werden gehouden, bleef gastheer Japan zoals verwacht ongeslagen. Japan was op rij te sterk voor Cuba (11-6), Australië (1-4) en vandaag ook China (7-1). Daarmee starten de Japanse honkballers evenals Israël ongeslagen aan de tweede ronde. In poule A won Israël achtereenvolgens van Zuid-Korea (1-2), Chinese Taipei (7-15) en Nederland (4-2). Die prestatie was voor een groot deel te danken aan Ryan Lavarnway. Hij werd uiteindelijk uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van poule A. De catcher van Israël kwam tot een slaggemiddelde van .556 met één homerun en drie binnengeslagen punten.

Ook het Nederlands Koninkrijksteam verzekerde zich al eerder van deelname aan de tweede ronde. In die ronde treft Oranje twee oude bekenden. Want evenals vier jaar geleden heeft na Japan ook Cuba zich geplaatst. De Cubaanse honkballers openden het toernooi met een 11-6 nederlaag tegen Japan, maar bleven in de race met een 6-0 winst tegen China.

Ontdaan

Vandaag speelde Cuba de laatste en beslissende wedstrijd uit poule B tegen Australië, waarbij beide teams zicht hadden op de volgende ronde. Uiteindelijk trok Cuba aan het langste eind.  Vlak nadat Australië in de vijfde inning een 0-1 voorsprong had genomen, sloeg veteraan Alfredo Despaigne de bal voor een grandslam-homerun over de omheining van het Tokyo Dome. Australië knokte zich via runs in de zevende en achtste inning terug, maar kwam toch tekort: 4-3. “We waren zo nerveus”, blikt de Cubaanse manager Carlos Marti terug. “Het was een spannende wedstrijd. We wisten hoe goed Australië was. En gelukkig hebben we vandaag kunnen winnen.”

De teleurstelling bij de Australische honkballers was na de uitschakeling enorm. “Ik ben echt ontdaan”, liet de Australische manager Jon Deeble na afloop weten. “Ik denk dat we in elk facet van de wedstrijd beter waren. We hebben één fout gemaakt. En tegen een team als Cuba kun je je dat niet veroorloven. Ze hebben een gewoonte om dat te doen. Daarom zijn ze ook zo goed. Wij sloegen een homerun met niemand op de honken. Ze hadden een homerun met honken vol. Dat maakte deze wedstrijd het verschil.”

Uitgeput

De kracht van Cuba zat volgens Deeble voornamelijk in spelers als Despaigne, Cepeda. Deeble: “Op een mondiaal podium staan ze er altijd. Ik zal blij zijn als zij een punt zetten achter hun carrière en wij niet meer tegen ze hoeven te spelen. Het zijn twee fantastische spelers, maar ze hebben mij al zestien jaar uitgeput.”

Na de verlossende winst op Australië is Cuba erop gebrand om voor het eerst sinds 2006 weer de halve finales te bereiken van de World Baseball Classic. Dat moet manager Carlos Marti doen zonder Cubaanse toppers al Yoenis Cespedes, Aroldis Chapman, Jose Abreu, Yasmany Tomas en Yulieski Gurriel die allemaal hun geluk zochten in de Verenigde Staten. Toch heeft Marti alle vertrouwen in een goede afloop: “We zijn goed voorbereid. We hebben veel jonge en talentvolle spelers in onze selectie. Ze worden steeds beter. Vandaag hebben we ons goed aangepast aan de situatie. We hopen dit door te zetten in de tweede ronde.”

Eerste tegenstander

Het Nederlands Koninkrijksteam is na een laatste training in Seoul vanmiddag afgereisd naar Tokyo voor de start van de tweede ronde. In tegenstelling tot de vorige editie wordt dit jaar in de tweede ronde een halve competitie gespeeld, waarbij elk team elkaar één keer treft. Alle teams uit de tweede ronde beginnen weer op nul punten. Dat betekent dat het Koninkrijksteam de 4-2 nederlaag tegen Israël niet meeneemt naar Tokyo. In het Tokyo Dome wordt Japan zondag om 11.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste tegenstander. Vervolgens is maandag om opnieuw 11.00 uur (Nederlandse tijd) Israël weer de tegenstander, waarna de eerste ronde in de nacht van dinsdag op woensdag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) wordt afgesloten met de wedstrijd tegen Cuba.

Vier jaar geleden stonden het Nederlands Koninkrijksteam, Japan en Cuba ook in Tokyo tegenover elkaar in de tweede ronde. Oranje verloor toen tweemaal van Japan (16-4 en 10-6), maar won twee keer van Cuba (6-2 en 7-6). Met de tweede overwinning op Cuba plaatste de ploeg van manager Hensley Meulens zich voor het eerst in de historie voor de halve finales van de World Baseball Classic.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal