Honkbal

Vooruitblik tweede ronde WBC 2017: Japan

Vooruitblik tweede ronde WBC 2017: Japan

Nobuhiro Matsuda sloeg met een homerun drie punten binnen in de wedstrijd tegen Cuba.

Nobuhiro Matsuda sloeg met een homerun drie punten binnen in de wedstrijd tegen Cuba.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Na de overwinning op Taiwan was Team Kingdom of the Netherlands geplaatst voor de volgende ronde. In Tokyo zullen Israël en het Koninkrijksteam uit poule A het opnemen tegen Cuba en Japan uit poule B. Ter voorbereiding op de wedstrijd van zondag in de tweede ronde een blik op het roster van Japan en hun prestaties tot nu toe.

De nummer één van de wereld volgens de WBSC wereldranglijst en de winnaar van de World Baseball Classic in 2006 en 2009, Samurai Japan is één van de teams waar Team Kingdom het tegen moet opnemen in poule E. In het Tokyo Dome werd ook al gespeeld in de eerste ronde door Japan, Cuba, Australië en China in poule B.

Alle vier de teams spelen in de tweede ronde, net als in de eerste ronde, drie wedstrijden. Dit worden er mogelijk vier in het geval van een gelijke stand in de poule. De nummers één en twee krijgen een ticket naar Los Angeles om de halve finale te spelen.

Manager

Seiya Suzuki slaat raak voor een homerun.

Seiya Suzuki slaat raak voor een homerun.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De 45-jarige Hiroki Kobuko heeft sinds 2013 (na de WBC) een baan als manager bij Samurai Japan. Dit was eigenlijk al direct na zijn besluit om op zijn 41e te stoppen als honkballer in de NPB (Nippon Professional Baseball). Als speler doorbracht hij het grootste deel van zijn carrière bij de Fukuoka Daiei Hawks (1994-2003), gevolgd door drie jaar bij de Yomiuri Giants. De laatste zes jaar van zijn carrière speelde hij weer in Fukuoka bij de Hawks.

Kobuko was met maar liefst 413 homeruns in zijn carrière een power hitter. Het team dat gedurende deze WBC speelt voor Japan is ook team met power hitting als sterk punt.

Poule B

In de eerste ronde honkbalde Japan zich fluitend door naar de tweede ronde. In de kraker tegen Cuba werd met 11-6 gewonnen en ook Australië wist niet te winnen van Japan. Met 4-1 was Japan te sterk voor de mannen van ‘down-under’. In de laatste wedstrijd van de eerste ronde was Japan ook voor China te sterk, Japan won met 7 tegen 1.

Zoals al eerder werd genoemd, is power hitting een sterk punt van de Japanners dit jaar. Ze joegen dan ook al zes ballen over de hekken in de eerste ronde. Twee daarvan waren voor rekening van Yoshitomo Tsutsugoh. De buitenvelder van Yokohama DeNA BayStars sloeg homeruns in de eerste twee wedstrijden van Japan. Met zijn eerste homerun had hij een belangrijk aandeel in de winst tegen Cuba. Met een slaggemiddelde van .364 werd Tsutsugoh vandaag uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van poule B. Verder is ook de pitching sterk, een goede rotation en een diepe bullpen maken Samurai Japan een goed gebalanceerd team.

Blessure

Een spectaculaire vangbal van Major Leaguer Nori Aoki in de wedstrijd tegen Cuba.

Een spectaculaire vangbal van Major Leaguer Nori Aoki in de wedstrijd tegen Cuba.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Tijdens de Samurai Warmup Series in november van 2016 speelde Team Kingdom al eerder tegen Japan. Toen was bij Japan het fenomeen Shohei Otani al viraal gegaan nadat hij een bal door het dak had geslagen. Ook gooit hij als pitcher 102 mph! Hij wordt dan ook vergeleken met Babe Ruth, die eveneens pitcher was en natuurlijk veel homeruns sloeg. Voor manager Kobuko was het dan ook een enorme tegenvaller om te horen dat Otani vanwege een blessure aan zijn enkel niet mee kon doen aan de World Baseball Classic.

Zoals we gewend zijn van Samurai Japan bestaat een groot deel van de selectie uit spelers uit de eigen competitie. In 2013 had Japan geen Major Leaguers in de selectie. Ze hadden echter wel de beschikking over Tanaka en Maeda die later tekenden bij de New York Yankees en Los Angeles Dodgers. In 2017 is de enige Major Leaguer in de selectie Nori Aoki, buitenvelder bij de Houston Astros. Aoki nam in 2006 en 2009 ook al deel aan de WBC.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal