Honkbal

Jurickson Profar: “Ik wil gewoon spelen!”

Jurickson Profar: “Ik wil gewoon spelen!”

Jurickson Profar was hot in de eerste ronde en dat op een voor hem onbekende positie Foto: Henk Seppen

 

Jurickson Profar was in de eerste ronde één van de beste slagmensen van het Koninkrijksteam. Waar de fans hem toch voornamelijk als talentvolle korte stop kennen, de positie die hij in november in Tokyo ook voor Team Kingdom of the Netherlands zo goed invulde, speelt hij tijdens de World Baseball Classic in het buitenveld. Hoe gaat Profar daarmee om? We vroegen het hem vandaag tijdens de eerste training in het Tokyo Dome.

In 2013 stond Jurickson Profar nog bovenaan alle lijstjes van grootste talenten in de minor leagues. In datzelfde jaar debuteerde hij in de halve finale van de World Baseball Classic voor het Koninkrijksteam om niet veel later ook definitief door te breken bij de Texas Rangers. In zijn eerste slagbeurt in de MLB, in Cleveland tegen de Indians, sloeg Profar een homerun. Zijn ster was rijzende, maar blessures gooiden roet in het eten. Hij miste de volledige seizoenen van 2014 en 2015 dankzij zware schouderblessures.

Utility
In 2016 keerde hij terug, maar bij de Rangers was op het tweede honk inmiddels ook Roughned Odor doorgebroken en hervond korte stop Elvis Andrus, die in 2013 een achtjarig contract tekende, zijn vorm. Op het derde honk staat ook nog eens meervoudig All-Star en veteraan Adrian Beltre. Toen hij 2016 weer fit was, moest Profar, eind februari van dit jaar pas 24 geworden, vechten voor zijn plekje. Wat ontzettend in zijn voordeel spreekt, is dat de Curaçaoënaar een geweldige atleet is.

Zijn atletisch vermogen en veelzijdigheid zorgden ervoor dat manager Jeff Bannister hem op verschillende plekken kansen kon geven. In 2016 speelde Profar daardoor voor de Rangers niet alleen als korte stop en tweede honkman, zijn twee meest natuurlijke posities, maar ook als eerste en derde honkman, als aangewezen slagman en zelfs als linksvelder. Al met al speelde Profar in 90 wedstrijden. Komend seizoen, weer een jaar verder verwijderd van zijn zware blessure lijkt zijn grootste kans op speeltijd te liggen in het linksveld.

Outfield
Opvallend genoeg verkeert de talentvolle Profar bij het Koninkrijksteam in een soortgelijke situatie als bij de Texas Rangers. Met Simmons, Bogaerts, Gregorius en  Jonathan Schoop en daarnaast nog eens Stijn van der Meer en Sharlon Schoop heeft bondscoach Meulens de beschikking over een schat aan middle infielders. Ook bij Oranje wordt daarom een beroep gedaan op de veelzijdigheid van Profar, die in de eerste ronde zelfs op de voor hem nog onbekende positie in het midveld speelde. “Ik weet met welke situatie hij in Texas te maken heeft en ik heb zijn manager gebeld en gevraagd of wij hem in het buitenveld zouden mogen gebruiken. Dat mocht en daarom zie je hem nu in center field. Hij is een geweldige atleet en kan zich ontzettend snel aanpassen aan een nieuwe positie.”, aldus bondscoach Meulens.

Een veel betere leermeester voor deze positie dan bench coach Andruw Jones, tienvoudig winnaar van de Golden Glove voor de beste verdedigende speler in het midveld, kan Profar zich waarschijnlijk niet wensen. Jones: “Ik heb Jurickson in Arizona mee uit eten genomen en hem gevraagd of hij center field wilde spelen. Daar stemde hij gelijk mee in. In Seoul hebben we samen in het outfield gestaan en heb ik hem een paar tips gegeven en daar gaat hij heel snel heel goed mee aan de slag. Hij ziet eruit als een natural in het outfield.”

Zelf maakt het Profar overigens niet zoveel uit waar hij speelt. Hij wil zich in elke rol schikken: “Als ik maar speel!”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal