Rick van den Hurk kon in het Tokyo Dome rekenen op veel aandacht van de Japanse media.

Honkbal

Van den Hurk startend pitcher tegen Japan

Van den Hurk startend pitcher tegen Japan

Rick van den Hurk kon in het Tokyo Dome rekenen op veel aandacht van de Japanse media.

Rick van den Hurk kon in het Tokyo Dome rekenen op veel aandacht van de Japanse media.
Foto: © Henk Seppen

Manager Hensley Meulens heeft de 31-jarige Rick van den Hurk aangewezen als startend pitcher voor de wedstrijd tegen Japan. De eerste wedstrijd van het Nederlands Koninkrijksteam uit de tweede ronde start morgen om 11.00 uur (Nederlandse tijd). Voor Van den Hurk wordt het een weerzien met oude bekenden. De afgelopen twee seizoenen gooide hij in de Japanse Nippon Professional Baseball. Voor Japan start pitcher Ayumu Ishikawa (Lotte Giants) de wedstrijd.

In dienst van Fukuoka SoftBank Hawks gooide Van den Hurk verspreid over twee seizoenen 28 wedstrijden, waarin hij zestien keer als winnend pitcher van de heuvel stapte. In 175 innings gooide de Nederlander maar liefst 212 keer drie slag. Vorig jaar verbrak Van den Hurk het vijftig jaar oude record van meeste overwinningen (14) voor een debuterende pitcher in de NPB.

Morgen moet Van den Hurk ook in dienst van het Nederlands Koninkrijksteam voor succes zorgen. Dan is in het imposante Tokyo Dome de ongeslagen gastheer Japan de tegenstander. Met SoftBank Hawks speelde Van den Hurk afgelopen seizoen drie wedstrijden in het Tokyo Dome. In één daarvan was hij startend pitcher. Op 2 april werd de Nederlander winnend pitcher in de wedstrijd tegen Hokkaido Nippon-Ham Fighters. In het met 34.484 toeschouwers volgepakte Tokyo Dome gooide Van den Hurk vijf keer drie slag en twee keer vier wijd in zeven innings. Hij stond slechts één verdiend punt toe.

Grote belangstelling

Rick van den Hurk begint tegen Japan aan zijn tweede wedstrijd van het toernooi.

Rick van den Hurk begint tegen Japan aan zijn tweede wedstrijd van het toernooi.
Foto: © Henk Seppen

Gisteren keerde Van den Hurk terug in Japan, waar hij eerder dit jaar met SoftBank Hawks al de voorbereiding op het nieuwe seizoen was begonnen. Van den Hurk kon rekenen op grote belangstelling van de Japanse media. Aanvallend heeft Van den Hurk vooral te vrezen van Nobuhiro Matsuda (.500), Seiji Kobayashi (.429) en Yoshitomo Tsutsugoh (.417). Matsuda is bij Softbank Hawks ploeggenoot van Van den Hurk. Tsutsugoh werd met onder meer twee homeruns en vijf binnengeslagen punten uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler uit poule B.

Manager Hensley Meulens kijkt met vertrouwen uit naar de confrontatie met de nummer één van de wereldranglijst: “We hadden gisteren een vrije dag. Het is altijd goed om een paar dagen vrij te hebben om de jongens te laten rusten. We zijn klaar voor morgen. Het team ziet er goed uit. Naar mijn mening is Japan het beste team in de poule. We gaan ons best doen om morgen goed te spelen en Japan te verslaan.” Een belangrijke rol daarbij spelen Rick van den Hurk en Wladimir Balentien, beiden actief in de Japanse profcompetitie. Meulens: “Ze zullen informatie hebben voor de rest van de spelers en voor ons als coaches, zodat wij op basis daarvan een plan kunnen opstellen om van Japan te winnen.”

Momentum

De aanval in poule A werd voor Oranje geleid door Wladimir Balentien (.667). Hij kwam in drie wedstrijden tot vijf hits. Voor de rechtsvelder, die de afgelopen zes seizoenen voor Tokyo Yakult Swallows uitkwam in de Japanse competitie, is het Tokyo Dome bekend terrein. Ook Jurickson Profar (.583) en Didi Gregorius (.417) lieten het tot dusver aan slag niet afweten.

Voor Xander Bogaers is het duidelijk wat er tegen Japan op het spel staat. “Als we de eerste wedstrijd winnen, dan zou dat heel belangrijk zijn”, stelt de speler van Boston Red Sox. “We hebben ook de eerste wedstrijd gewonnen in de vorige ronde. In vorm van start gaan en de eerste wedstrijd meteen winnen. Dat is dus het belangrijkste. We moeten ons momentum vasthouden.” Zijn ploeggenoot Jonathan Schoop sluit zich daarbij aan: “Gewoon winnen en vertrouwen hebben in elkaar. Als je de eerste wedstrijd wint, ben je beter in vorm voor de volgende wedstrijden.”

Winnend pitcher

Het Nederlands Koninkrijksteam werkte vandaag een laatste training af in het Tokyo Dome.

Het Nederlands Koninkrijksteam werkte vandaag een laatste training af in het Tokyo Dome.
Foto: © Henk Seppen

Voor Japan start pitcher Ayumu Ishikawa de wedstrijd. De honkballer van Lotte Giants was eerder dit toernooi winnend pitcher in de openingswedstrijd van Japan tegen Cuba. Hij gooide toen vier innings waarin hij slechts vijftien tegenstanders tegenover zich kreeg. Ishikawa gooide één keer drie slag, één keer vier wijd en kreeg twee honkslagen tegen. Yoelkis Cespedes scoorde voor Cuba in de derde inning na zijn tweehonkslag. Het bleef het enige punt dat Cuba wist te scoren op het pitchen van Ishikawa, die bij een 2-1 voorsprong op de heuvel werd afgelost. Japan won het duel uiteindelijk met 11-6.

Vier jaar geleden stonden het Nederlands Koninkrijksteam en Japan ook in de eerste wedstrijd uit de tweede ronde van de World Baseball Classic tegenover elkaar. Die onderlinge ontmoeting mondde uit in een ware nachtmerrie voor Oranje. Door onder meer zes homeruns kregen de honkballers van manager Hensley Meulens alle hoeken van het Tokyo Dome te zien. De afslachting eindigde uiteindelijk met 4-16 in Japans voordeel.

Vrezen

Een revanche kwam er niet. Twee dagen later moest Oranje, zonder de geblesseerde Roger Bernadina, Wladimir Balentien en Yurendell de Caster, opnieuw buigen voor de Japanse homeruns: 10-6. Van de vijf pitchers die toen in de eerste wedstrijd in actie kwamen (Rob Cordemans, Tom Stuifbergen, Kevin Heijstek, Berry van Driel en Jonathan Balentina) en de vijf uit de tweede wedstrijd (David Bergman, Jonatan Isenia, Mark Pawelek, Kevin Heijstek en Jonathan Balentina) maken alleen Cordemans en Stuifbergen nog deel uit van de huidige selectie.

Het is de tweede keer in vier maanden tijd dat het Nederlands Koninkrijksteam in actie komt in het Tokyo Dome. Afgelopen november speelde Oranje in de Japanse hoofdstad twee oefenwedstrijden tegen Japan. Met Jurickson Profar, maar zonder onder meer Major Leaguers Xander Bogaerts, Didi Gregorius Jonathan Schoop werd tweemaal in de tiende inning verloren: 9-8 en 10-12. Van die selectie van 28 spelers maken achttien spelers ook deel uit van de WBC-selectie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal