Teleurstelling bij Jurickson Profar en Xander Bogaerts na het verlies tegen Japan.

Honkbal

Koninkrijksteam laat Japan in tie-break ontsnappen

Koninkrijksteam laat Japan in tie-break ontsnappen

Teleurstelling bij Jurickson Profar en Xander Bogaerts na het verlies tegen Japan.

Teleurstelling bij Jurickson Profar en Xander Bogaerts na het verlies tegen Japan.
Foto: © Henk Seppen

Na drie Japanse slagbeurten leek het een eenvoudige avond te worden voor de gastheer. Maar in het Tokyo Dome gaf het Nederlands Koninkrijksteam zich geen enkele keer gewonnen en was het zelfs dichtbij winst op de nummer één van de wereld. Maar in de eerste wedstrijd uit de tweede ronde van de World Baseball Classic liet Oranje diep in de verlenging Japan na bijna vijf uur spelen alsnog ontsnappen: 6-8.

De Japanse honkballers begonnen vandaag ongeslagen aan de tweede ronde van de World Baseball Classic. In de eerste drie wedstrijden had Japan in de wedstrijden tegen Cuba, China en Australië al 22 punten gescoord. En in een uitverkocht Tokyo Dome vol met ruim 44.000 luidruchtige Japanse fans pakte de ploeg van manager Hiroki Kokubo al snel de draad weer op.

Startend pitcher Rick van den Hurk in actie.

Startend pitcher Rick van den Hurk in actie.
Foto: © Henk Seppen

Niet aangedaan door een solohomerun van Jonathan Schoop sloeg Japan ook tegen het Nederlands Koninrijksteam hard toe. Startend pitcher Rick van den Hurk had veel pitches nodig om zich door de eerste innings heen te werken. Hij had al 65 ballen nodig voor de eerste drie innings. Niettemin liet hij wel zijn kwaliteiten zien en schakelde onder meer Yoshitomo Tsutsugoh, de Meest Waardevolle Speler uit de eerste ronde, tweemaal uit met drie slag.

Mokerslag

Toch was ook Van den Hurk uiteindelijk machteloos tegen de Japanse slagkwaliteit. In de derde inning sloegen de Japanse honkballers hard toe. Na hits van Ryosuke Kikuchi en Norichika Aoki sloeg Sho Nakata met twee man uit de bal over de omheining in het linksveld. Met zijn homerun bracht de 27-jarige speler van Hokkaido Nippon-Ham Fighters zijn ploeg op een 1-4 voorsprong. Niet veel later vergrootte Seji Kobayashi met de zevende Japanse honkslag het verschil tot zelfs 1-5.

Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Maar de spelers van manager Hensley Meulens wachtten niet lang om terug te slaan. Al in de gelijkmakende derde slagbeurt startte Randolph Oduber de rally met een tweehonkslag. Via hits van Andrelton Simmons en Jurickson Profar en een opofferingsslag van Xander Bogaerts knokte Oranje zich terug. Maar het was Wladimir Balentien (2 uit 5) die de mokerslag toediende. Hij joeg met onvoorstelbare kracht de bal in sneltreinvaart tegen de foutpaal in het linksveld. Het was voldoende voor een tweepunten-homerun én de gelijkmaker in de wedstrijd.

Beslissende klap

Wladimir Balentien haalt uit voor een monsterhomerun.

Wladimir Balentien haalt uit voor een monsterhomerun.
Foto: © Henk Seppen

Op het pitchen van de sterke Shairon Martis was het Japan die in de vijfde inning opnieuw op voorsprong kwam. Maar andermaal was de gastheer geen enkel moment zeker van de winst. Het Nederlands Koninkrijksteam ging ook nu op jacht naar de gelijkmaker. Daarvoor kreeg Oranje veel kansen. Vanaf de vijfde inning liet de ploeg van manager Hensley Meulens maar liefst zeven lopers achter op de honken .In de achtste inning kreeg het Koninkrijksteam zelfs lopers op alle honken met slechts één man uit. Maar Randolph Oduber (1 uit 5) en Andrelton Simmons (2 uit 6) mistten de kans om de gelijkmaker over de thuisplaat te krijgen.

In de negende inning lukte het uiteindelijk wel. Xander Bogaerts (vier wijd) profiteerde van een hit van Wladimir Balentien voordat hij met twee man uit de gelijkmaker kon scoren op een honkslag van uitblinker Jonathan Schoop (3 uit 5). En daarmee werd een verlenging noodzakelijk. Evenals tijdens de twee vriendschappelijke wedstrijden tussen beide teams afgelopen november eveneens in het Tokyo Dome. Maar nu werd het duel niet in tien innings beslist, maar pas in de elfde inning op het moment dat de tie-break regeling in werking werd gezet. Daarmee werd het voor het eerst in de historie van het toernooi dat een wedstrijd moest worden beslist door middel van de tie-break.

Tie-break

Andrelton Simmons scoort voor het Koninkrijksteam.

Andrelton Simmons scoort voor het Koninkrijksteam.
Foto: © Henk Seppen

In de tie-break van de elfde inning bleek Japan het meest effectief. Met de tie-break lopers op het eerste en tweede honk legde de Japanse slagploeg succesvol een stootslag neer, waarna Sho Nakata (3 uit 6) met zijn derde honkslag twee punten over de thuisplaat sloeg en daarmee zijn aantal binnengeslagen punten verhoogde tot vijf. Nu bleek het wel beslissend. Oranje moest het antwoord in de gelijkmakende elfde slagbeurt verschuldigd blijven. Bewust koos manager Hensley Meulens er niet voor om de tie-break te starten met een stootslag. “Profar is onze beste slagman van het toernooi, maar de jongens achter hem zijn nog niet in vorm”, lichtte hij direct na afloop van de wedstrijd toe. “Daarom lieten we Profar slaan in de hoop op een honkslag.” Die tactiek mislukte. Met lopers op het eerste en tweede honk sneuvelden op rij Jurickson Profar (vangbal door eerste honkman), Xander Bogaerts (grondbal) en Kalian Sams (vangbal door catcher).

Meulens: “Als je niet gebruik maakt van de kansen die je krijgt, dan wordt het een kort toernooi. Dan moet je er aan het einde voor boeten. En dat is wat er vandaag is gebeurd. Onze pitchers hebben ons een kans gegeven om te winnen, maar het lukte ons niet om op het juiste moment een honkslag te slaan.” Met de winst bleef Japan ongeslagen en staat het nu met één been in de halve finales van de vierde World Baseball Classic. Het Nederlands Koninkrijksteam moet nu morgen van het nog ongeslagen Israël winnen om zicht te houden op de volgende ronde. Eerder op de dag bleef ook Israël ongeslagen. De debutant versloeg in zijn vierde wedstrijd ook Cuba: 4-1.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  R  H E
JAPAN      0 1 4 0 1 0 0 0 0  0 2   8 15 0
NEDERLAND  0 1 4 0 0 0 0 0 1  0 0   6 12 0

Pitchers Japan
Ayumu Ishikawa (3): 1-1-5-0
Yoshihisa Hirano (1): 2-0-0-0
Kodai Senga (2): 3-0-3-0
Yki Matsui (2/3): 1-1-0-0
Ryo Akiyoshi (1/3): 1-0-0-0
Naoki Miyanishi (1/3+1 man): 1-1-2-0
Masui Hirotoshi (2/3): 1-0-0-0
Takahiro Norimoto (1): 2-1-2-0
Makita Kazuhisa (2): 1-0-0-0

Pitcher Nederlands Koninkrijk
Rick van den Hurk (3): 4-2-7-0
Diegomar Markwell (2/3): 0-1-1-0
Shairon Martis (3): 2-2-2-0
Mike Bolsenbroek (1/3): 1-0-0-0
Tom de Blok (1): 1-0-0-0
Loek van Mil (1 1/3+2 man): 1-0-3-0
Tom Stuifbergen (1 2/3): 0-1-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal