Felicitaties voor Didi Gregorius na zijn homerun.

Honkbal

Koninkrijksteam verslaat Israëlische stuntploeg

Koninkrijksteam verslaat Israëlische stuntploeg

Felicitaties voor Didi Gregorius na zijn homerun.

Felicitaties voor Didi Gregorius na zijn homerun.
Foto: © Henk Seppen

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft zich knap hersteld van de gemiste kans van een dag eerder tegen Japan. Vandaag revancheerde Oranje zich op indrukwekkende wijze tegen de nog ongeslagen Israëlisch stuntploeg. De optimistisch gestemde Israëlische honkballers werden in drie innings tijd volledig zoekgespeeld. Uiteindelijk hield het Koninkrijksteam met een 2-12 overwinning in acht innings de hoop op een plaats in de halve finales levend.

In 2009 en 2013 was het Nederlands Koninkrijksteam het sprookje van het toernooi. Een sprookje dat abrupt ten einde kwam tegen de krachtpatsers van Team USA (2009) en de Dominicaanse Repbuliek (2013). Deze editie schreven de honkballers van Israël het sprookje. Maar nu was Oranje zelf de grote boze wolf. Verslikten eerder dit toernooi de nummers drie (Zuid-Korea), vier (Taiwan) en vijf (Cuba) en ook het Nederlands Koninkrijksteam zich nog in de Israëlische debutant, vandaag liet Oranje zich dat niet een tweede keer gebeuren.

Yurendell de Caster had een belangrijke bijdrage aan de winst.

Yurendell de Caster had een belangrijke bijdrage aan de winst.
Foto: © Henk Seppen

Met voor het eerst eerste honkman Yurendell de Caster en catcher Shawn Zarraga in de basis en een licht gewijzigde slagvolgorde lukte vandaag alles voor de ploeg van manager Hensley Meulens. Elke klap was raak. Daarmee kon al na acht innings de wedstrijd vroegtijdig worden beëindigd.

Frustraties

Alle frustraties van de gemiste kans gisteren tegen de Japanse nummer één van de wereld sloegen de honkballers van manager Hensley Meulens vandaag van zich af. In het in vergelijking met gisteren muisstille maar wel met ruim vijfduizend toeschouwers gevulde Tokyo Dome, waar vandaag soms alleen de stem van de speaker te horen was, ramde Oranje de ene na de andere bal hard het veld in.

Al in de eerste inning leidde Yurendell de Caster zijn team de juiste weg. In twee wedstrijden als invaller had de veteraan vier slagbeurten, maar kwam hij nog niet tot een honkslag. Met Didi Gregorius en Jonathan Schoop op de honken, kwam hij vandaag tegen Israël wel door. De Caster sloeg zijn twee ploeggenoten voor de eerste punten van de wedstrijd over de thuisplaat.

Genadeklap

Tot aan de wedstrijd van vandaag keek het nog ongeslagen Israël dit toernooi in 37 innings slechts twee innings tegen een achterstand aan. Allebei gisteren in de uiteindelijk met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Cuba. Vandaag kwam Israël geen enkele keer in de buurt van de voorsprong. Want na de twee runs in de tweede inning, volgden er zelfs nog vier in de derde Nederlandse slagbeurt. Via tweehonkslagen op rij van Didi Gregorius en World Baseball Classic-debutant Shawn Zarraga kwamen drie van de vier punten binnen.

Winnend pitcher Jair Jurrjens gooide zes innings.

Winnend pitcher Jair Jurrjens gooide zes innings.
Foto: © Henk Seppen

De genadeklap volgde in de vierde inning. Na een tweepitter van Andrelton Simmons en vier wijd voor Jurickson Profar sloeg eerst Wladimir Balentien een punt binnen, waarna Didi Gregorius met een driepunten-homerun de voorsprong zelfs vergrootte tot 0-10. Met rake klappen bepaalden opnieuw Didi Gregorius en Shawn Zarraga in de achtste inning de eindstand op 2-12.

Minder ontzag

Alles lukte vandaag voor de slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam, dat evenals in de vorige ontmoeting tegen Israël, ook nu in vrijwel elke inning een andere pitcher tegenover zich kreeg. Maar ditmaal had het team een stuk minder ontzag voor de tegenstander. Uiteindelijk stokte de teller voor Oranje op vijftien hits, waarbij Wladimir Balentien (3 uit 4), Yurendell de Caster (3 uit 5) en Andrelton Simmons (3 uit 5) er elk drie voor hun rekening namen. Didi Gregorius (2 uit 3) sloeg vijf punten binnen en scoorde zelf driemaal.

De vroege ruime voorsprong gaf startend pitcher Jair Jurrjens alle rust, waardoor hij de eerste pitcher werd voor Oranje die dit toernooi meer dan vier innings vol kon maken. De voormalig All Star gooide uiteindelijk vijf strikeouts in zes innings en hoefde alleen in de vierde inning een punt toe te staan na een solohomerun van eerste honkman Nate Freiman. Op het pitchen van reliever Juan Carlos Sulbaran scoorde Nick Rickles (tweehonkslag) in de zevende inning na een hit van Blake Gailen het enige andere punt voor Israël. De sterke start van Jurrjens zorgde voor de nodige rust voor de Nederlandse bullpen in aanloop naar de belangrijke wedstrijd tegen Cuba. In dat duel kan het Koninkrijksteam woensdag om 04.00 uur (Nederlandse tijd) zich met winst voor de tweede keer op rij plaatsen voor de halve finales van de World Baseball Classic.

          1 2 3 4 5 6 7 8  R  H E
NEDERLAND 0 2 4 4 0 0 0 2 12 15 1 
ISRAËL    0 0 0 1 0 0 1 0  2  8 0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Jair Jurrjens (6): 5-0-5-1
Juan Carlos Sulbaran (2/3): 0-0-3-0
Jim Ploeger (2/3): 1-0-0-0
Orlando Yntema (2/3): 1-0-0-0

Pitchers Israël
Corey Baker (2+2 man): 0-2-3-0
Jeremy Bleich (1): 1-0-3-0
Danny Burawa (1): 0-1-3-0
Jared Lakind (1): 1-1-2-0
Alex Katz (1): 0-1-0-0
Tyler Herron (1): 1-0-1-0
Jake Kalish (2/3): 0-0-2-0
Troy Neiman (1/3): 1-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal