Manager Hensley Meulens voerde met succes een aantal wijzigingen door in de line-up.

Honkbal

Meulens: ‘Het team heeft rust verdiend’

Meulens: ‘Het team heeft rust verdiend’

Manager Hensley Meulens voerde met succes een aantal wijzigingen door in de line-up.

Manager Hensley Meulens voerde met succes een aantal wijzigingen door in de line-up.
Foto: © Henk Seppen

Voordat het Nederlands Koninkrijksteam op woensdag in de Japanse middag voor de mogelijk beslissende wedstrijd in het Tokyo Dome aantreedt tegen Cuba, mogen de honkballers van manager Hensley Meulens genieten van welverdiende rust. “Daar hebben ze ook alle recht op”, aldus de tevreden hitting-coach van San Francisco Giants na de overweldigende 2-12 overwinning op het nog ongeslagen Israël.

De wraak voor de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam kon vandaag niet zoeter zijn. Vijf dagen nadat Oranje geen antwoord had op de pitchers van Israël, werd dat team vandaag in de Japanse hoofdstad Tokyo volledig zoekgeslagen. Het leverde na de 4-2 nederlaag uit de eerste ronde nu een 2-12 overwinning op.

Voor een belangrijk deel kwam dat volgens Meulens doordat de omstandigheden vandaag heel anders waren dan tijdens de eerste wedstrijd. “We waren zo opgetogen na onze winst in de tweede wedstrijd tegen Taiwan, waarmee we ons hadden geplaatst voor de tweede ronde”, vertelt hij. “Bovendien eindigde de wedstrijd pas laat, waardoor we hadden besloten om de volgende dag geen batting practice te houden vooraf aan de wedstrijd tegen Israël. De spelers waren vorige week voor de wedstrijd tegen Israël bovendien nog steeds moe en emotioneel over het bereiken van de tweede ronde.”

Rust

De winst van vandaag had Oranje hard nodig om vroegtijdige uitschakeling op de World Baseball Classic te voorkomen. Meulens: “Na het pittige verlies van gisteren tegen Japan wilden we er zeker van zijn dat we vandaag geen fouten zouden maken. JJ (Jair Jurrjens, red.) zorgde voor een geweldige start. Dat hield ons in de wedstrijd, waarna de aanval tot leven kwam. In tegenstelling tot gisteren lukte het ons nu wel om met lopers op de honken de bal het veld in te slaan.”

Een herhaling na de vreugde vanwege de winst op Taiwan wil Meulens nu voorkomen. “We gaan het dit keer anders doen. Ik heb alle spelers voor morgen vrijaf gegeven”, vertelt Meulens. “We zijn nu al zo’n twee weken op weg zonder vrije dagen. Rust is net zo belangrijk als hard werken. Soms kun je ook teveel werken. Ik weet dat die jongens nu rust nodig hebben. En daar hebben ze na alle inspanningen ook recht op.” Wel waarschuwt hij: “Maar we gaan niet relaxen. We moeten weer sterk terugkomen voor de wedstrijd tegen de Cubanen.”

Spelletjes

Voor de wedstrijd tegen Cuba blijft Meulens dan ook alert. “We moeten terugkomen en ons best doen. De Cubanen staan erom bekend allerlei spelletjes met je te spelen. Wij moeten ons beste spel spelen om ze te kunnen verslaan en ons te kwalificeren voor de halve finales.”

Tijdens de rustdag kunnen de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam nog even nagenieten van de eclatante overwinning op het tot vandaag ongeslagen Israël. Een winst waarbij juist Israël een belangrijke helpende hand had. “In de wedstrijd uit de eerste ronde kwam voor Israël elke inning een andere pitcher op de heuvel. Dat heeft ons vandaag erg geholpen. Soms kun je een scoutingrapport hebben van pitchers, maar dat is niet hetzelfde als je ook echt tegenover zo’n speler staat”, legt Meulens uit. De Israëlische pitchers hadden zodoende geen geheimen meer voor de ontketende slagploeg van Oranje. “Ook al hadden we die wedstrijd uit de eerste ronde verloren. Het heeft er wel voor gezorgd dat we vandaag beter konden spelen.”

Wijziging

Maar ook de wijzigingen in de opstelling van het Nederlands Koninkrijksteam hadden effect. Eén daarvan was de wijziging in de slagvolgorde voor Xander Bogaerts. Hij stond voor het duel tegen Israël voor het eerst als tweede slagman op de line-up. Meulens: “Ik wilde voor hem de druk eraf halen. Daarom heb ik vandaag Profar als derde laten slaan. Profar is één van de spelers die het meeste in vorm zijn. Samen met Coco en Didi. Door die drie achter elkaar te laten slaan als nummers drie, vier en vijf in de slagvolgorde, hoopte ik dat we meer punten konden scoren.”

Daarnaast werden catcher Dasenko Ricardo (“Na de lange wedstrijd van gisteren was hij echt toe aan rust”) en eerste honkman Curt Smith voor het duel tegen Israël op de bank gehouden. Meulens: “Curt legt op dit moment teveel druk bij zichzelf. Hij is een veel betere slagman dat hij tot nog toe dit toernooi heeft laten zien. Met De Caster hadden we een goed alternatief.” Waarna hij besluit: “Soms heb je do-or-die wedstrijden. Dan moet je afgaan op je intuïtie en veranderingen doorvoeren om sommige jongens wat meer op hun gemak te laten voelen in de line-up. En juist andere jongens een kans te geven. Dat pakte vandaag voor ons goed uit.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal