Cuba is in de tweede ronde één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Vooruitblik tweede ronde WBC: Cuba

Vooruitblik tweede ronde WBC: Cuba

Cuba is in de tweede ronde één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.

Cuba is in de tweede ronde één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Na Israël, Team Kingdom of the Netherlands en Japan plaatste afgelopen weekeinde Cuba zich als laatste voor Poule E, ofwel de tweede ronde in Tokyo. Team Kingdom speelt zijn derde wedstrijd uit de tweede ronde op woensdag 15 maart om 04.00 uur (Nederlandse tijd) tegen Cuba. Als het Koninkrijksteam deze wedstrijd weet te winnen, zijn de kansen om door te gaan naar de halve finales aanzienlijk groot.

Cuba staat vijfde op de wereldranglijst van de WBSC. Dat was ook de eindklassering tijdens de vorige editie van de World Baseball Classic. Cuba wist zich niet te plaatsen voor de halve finales in San Francisco nadat het team met onder andere de huidige Major Leaguers Yasmany Tomas en Jose Abreu verloor van Team Kingdom. In de beslissende wedstrijd uit de tweede ronde sloeg Kalian Sams in het Tokyo Dome zijn ploeggenoot Andruw Jones binnen met een opofferingsslag naar het midveld, waardoor het Koninkrijksteam won en Cuba naar huis mocht.

Carlos Marti heeft de taak om het Cubaanse team onder zijn hoede te nemen en zo ver mogelijk te brengen in het toernooi. Marti heeft al veel ervaring als honkbalcoach, voornamelijk in de Cubaanse competitie. Momenteel is hij werkzaam bij Granma Alazanes, het team dat kampioen werd in de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol. Verder heeft Marti ervaring als coach bij een aantal Cubaanse jeugdteams op internationale toernooien.

Resultaten WBC 2017

In de eerste ronde van de World Baseball Classic zat Cuba in Poule B waarvan de wedstrijden werden gespeeld in het Tokyo Dome. De eerste wedstrijd van Cuba werd met 11-6 verloren van de uiteindelijke poulewinnaar Japan. De volgende wedstrijd kwamen de Cubanen sterk terug. Ze wonnen met 6-0 van China. China eindigde laatste in de poule en wist geen wedstrijd te winnen.

Cuba was in de eerste ronde onder meer te sterk voor China.

Cuba was in de eerste ronde onder meer te sterk voor China.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De laatste wedstrijd was tegen Australië. De winnaar zou doorgaan naar de tweede ronde. In een zenuwslopende wedstrijd zette veteraan Alfredo Despaigne vier punten op het scorebord met een no-doubt grand slam. Dat waren alle vier de punten die Cuba scoorde tegen de ‘Aussies’, die er zelf drie wisten te scoren. Australië mocht naar huis en Cuba mocht in Tokyo blijven voor de tweede ronde.

In de eerste wedstrijd van Poule E verloor Cuba van Israël met 4 tegen 1. De volgende wedstrijd is morgenochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd tegen Japan. Gevolgd door de wedstrijd tegen Team Kingdom op woensdag om 04.00 in de ochtend. Cuba krijgt dus kort de tijd om uit te rusten voor de wedstrijd tegen het Koninkrijksteam.

Bekende namen

Het Cubaanse team is niet wat het zou kunnen zijn met alle Major Leaguers die er nu zijn. Denk aan namen als Aroldis Chapman, Yoenis Céspedes, José Abreu en Yuliesky Gourriel die eerder wel de Cubaanse kleuren droegen op internationale toernooien. Omdat zij illegaal het eiland hebben verlaten om een plekje in de Amerikaanse Major League te krijgen, mogen ze van de Cubaanse regering niet meer uitkomen voor Cuba. De keuze die deze spelers maken, is een van de grootste in hun leven. Ze verlaten hun land en gaan naar het grote Amerika waar ze geen familie of vrienden hebben, de taal niet spreken en de cultuur niet kennen. Meer over deze stap kun je bekijken in de documentaire van MLB Network.

Yoenies Cespedes, de buitenvelder van de New York Mets, doet dan wel niet mee, zijn jongere broertje Yoelkis Céspedes wel. Nog een naam die waarschijnlijk bekend voorkomt, is Victor Mesa. Tijdens de vorige editie van de WBC was Mesa de veelbesproken manager van Cuba. Hij leek erg hard naar zijn spelers en droeg de hele wedstrijd lang slaghandschoentjes. Nu is het zijn zoon, ook genaamd Victor, die meedoet aan de World Baseball Classic.

Alfredo Despaigne is de veteraan van het team. De buitenvelder heeft veel ervaring en nam in 2009 en 2013 ook al deel aan de World Baseball Classic. Momenteel verdient Despaigne zijn geld in de Nippon Professional Baseball League bij de Fukuoka Softbank Hawks, hetzelfde team waarvoor Rick van den Hurk speelt. Despaigne heeft in de eerste vier wedstrijden al drie homeruns geslagen en is daarmee zeker een slagman waarvoor de Nederlandse pitchers moeten oppassen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal