Honkbal

Andrelton Simmons: “Dit was een ander Koninkrijksteam”

Andrelton Simmons: “Dit was een ander Koninkrijksteam”

Andrelton Simmons heeft een verklaring voor het verschil in spel tussen de twee wedstrijden tegen Israël
Foto: Henk Seppen

Nooit eerder speelde Team Kingdom of the Netherlands tegen Israël, het land dat sowieso een behoorlijke nieuwkomer is op het internationale topniveau. Natuurlijk zijn het allemaal in Amerika geboren profhonkballers en was individueel bekend wat er van ze verwacht kon worden, maar als team verrasten de ‘Israëli’s’ in de eerste ronde door Zuid-Korea en Chinese Taipei te verslaan.

In de eerste onderlinge wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Israël trokken de nieuwkomers ook al aan het langste eind. Met 4-2 werd Oranje verslagen in een wedstrijd waarin de eerste plaats in Groep A op het spel stond. Na het pijnlijke verlies tegen Japan in een thriller van 11 innings voor een stadion met 50.000 thuisfans, stond er dus wederom een lastige matchup op het programma met Israël. Een must-win voor Oranje tegen het team dat een dag eerder ook haar vierde wedstrijd (tegen Cuba) al gewonnen had.

Er stond dus best wel wat spanning op, maar de sfeer in het team bleef geweldig. Het geloof en vertrouwen in goede afloop waren er altijd. Waren er dan geen twijfels na de nederlaag in de eerste ronde? Al vroeg in de tweede ontmoeting pakte Oranje dankzij een honkslag van Yurendell de Caster een 2-0 voorsprong en vanaf dat moment werd er niet meer teruggekeken. De ene na de andere honkslag leverde nieuwe punten op. ESPN Deportes kopte “Sin Piedad!” (Geen genade!, red.) en dat was letterlijk het geval met een 12-2 zege in acht innings via de mercy rule.

Ander Oranje
Hoe kon het verschil zo groot zijn tussen de eerste en de tweede wedstrijd? Andrelton Simmons verklaart het verschil als volgt: “De avond voor die wedstrijd tegen Israël in de eerste ronde hadden we met een walk-off van Chinese Taipei gewonnen om ons te plaatsen voor de tweede ronde in Tokyo. We kwamen pas om 01.00u aan in het hotel en met alle adrenaline duurde het nog wel even voor we sliepen. De volgende dag ging de bus naar het stadion al om 08.30u voor een wedstrijd waarin voor ons eigenlijk alleen de eer op het spel stond. Gisteren zag je een heel ander Koninkrijksteam, omdat onze halve finale plek op het spel stond. Ik snap dat het voor sommigen moeilijk te begrijpen is, maar je bent dan toch een stuk scherper. Ook als we deze wedstrijd na een avondwedstrijd hadden moeten spelen, had je een ander team gezien. Wij kunnen toch een stapje extra zetten als er iets tastbaars op het spel staat.”

Als Major Leaguer is Simmons wel gewend een dagwedstrijd na een avondwedstrijd te spelen, maar hij is er geen fan van: “Het is lastig. Je hebt gewoon minder tijd om je goed voor te bereiden. Als honkballer heb je vaak vaste routines voor wedstrijden, maar als je vroeg speelt op een dag na een avondwedstrijd is je lichaam minder snel wedstrijdklaar, terwijl je minder tijd hebt om jezelf klaar te stomen.”

Het Koninkrijksteam speelt de laatste wedstrijd van de tweede ronde op woensdag om 12:00u ’s middags lokale tijd (04.00u NL tijd), maar gelukkig voor Simmons en zijn teamgenoten gaat daar een vrije dag aan vooraf!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal