Teleurstelling bij catcher Francisco Cervelli na de homerun van Miguel Cabrera.

Honkbal

Italië op WBC in eerste ronde uitgeschakeld

Italië op WBC in eerste ronde uitgeschakeld

Teleurstelling bij catcher Francisco Cervelli na de homerun van Miguel Cabrera.

Teleurstelling bij catcher Francisco Cervelli na de homerun van Miguel Cabrera.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Terwijl in de tweede ronde het Nederlandse Koninkrijksteam in Tokyo genoot van een rustige dinsdag, werd Italië in de Mexicaanse maandagavond voor de tweede keer verslagen door Venezuela: 4-3. In het Estadio Charrios de Jalisco in Guadalajara draaiden de Zuid-Amerikanen de score met 3 runs in de laatste inning om en ondanks de vermetele homerun van de enige echte Italiaan Alex Liddi in de tweede helft van de negende inning, mogen de Azzurri nu hun koffers pakken om de World Baseball Classic al na de eerste ronde te verlaten. Manager Marco Mazzieri verlaat niet alleen de World Baseball Classic, maar volgens La Gazzetta dello Sport definitief ook de Italiaanse bond FIBS, waar het nieuwe bestuur een frisse wind laat waaien in de technische staven van de nationale honkbalselecties.

Bondscoach Mazzieri koos in de drie reguliere wedstrijden en ene beslissingswedstrijd steeds voor line-ups van vrijwel uitsluitend in het buitenland geritselde spelers. De enige echte Italianen, die hij de start in een of meer wedstrijden gunde, waren de pitcher Alessandro Maestri (1) en de binnenvelder Alessandro Liddi (4). Alleen in wedstrijd drie kregen nog drie Italianen een korte invalbeurt: de binnenvelder Alessandro Vaglio en de buitenvelders Mario Chiarini en Sebastiano Poma (honkslag!). Alle overige spelers waren geboren en getogen buitenlanders, waardoor Liddi afgelopen nacht bij het zingen van het Italiaanse volkslied in navolging van toenmalige captain Davide Dallospedale verzucht zal hebben, dat hij de enige zanger op het veld was.

Pitcher Anthony Morris in actie voor Italië in de wedstrijd tegen Venezuela.

Pitcher Anthony Morris in actie voor Italië in de wedstrijd tegen Venezuela.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De afgelopen dagen zagen de Italiaanse fans op hun Fox televisie en op internetweergaven dat, behalve enkele Italiaanse namen, ook veel volslagen vreemde namen werden aangekondigd, zoals Morris en De Mark. Deze twee waren respectievelijk de startend pitcher (vijf innings zonder hits en runs) en de verliezende pitcher in de negende inning (twee hits en drie runs zonder nullen).

In de Italiaanse media stelden zowel journalisten als inzendende lezers al vragen over waar hun eigen landgenoten bleven in de wedstrijden van hun nationale ploeg. Deze binnenlandse kritiek bestaat al jaren, maar met het bereiken van de tweede ronde van de WBC 2013 en de Europese titels in 2010 en 2012 werd het even rustig rond de FIBS, maar met de nieuwe bezem van pas gekozen voorzitter Andrea Marcon zal er nu schoon geveegd worden.

Venezolaanse competitie

Venezuela, land van economische crisis en armoede onder het volk, is hofleverancier van spelers aan de clubs in de Italian Baseball League. Zo groot was het aantal Venezolanen in de Italiaanse competitie van 2016, dat La Gazzetta dello Sport (mediapartner van de FIBS) bij de voorbeschouwing van het seizoen al schreef dat Italië eigenlijk een Venezolaanse competitie biedt. In de WBC 2017 speelden Italië en Venezuela twee keer in de eerste ronde tegen elkaar en beide wedstrijden eindigden in een Venezolaanse zege. Italië blijkt achteraf alleen de openingswedstrijd tegen gastheer Mexico gewonnen te hebben door een vijf runs rally in de tweede helft van de negende inning: 10-9. Alle andere wedstrijden werden verloren, maar op basis van het gemiddelde runs-tegen per inning mocht Italië toch nog een beslissingswedstrijd spelen om de tweede plaats achter Puerto Rico in poule D.

In die wedstrijd koos de Italiaanse bondscoach voor een Italiaanse derdehonkman (Liddi), een Venezolaanse catcher (Cervelli) en verder allemaal Amerikanen voor de overige veldposities. Van hen heeft alleen de in Verenigde Staten geboren eerste honkman Chris Colabello even als junior in Italië gespeeld nadat zijn vader Lou al als Ital-Amerikaan voor Rimini had gepitcht.

Definitieve voorsprong

John Andreoli aan slag voor Italië in de wedstrijd tegen Venezuela.

John Andreoli aan slag voor Italië in de wedstrijd tegen Venezuela.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Een lead-off tweehonkslag en een honkslag door Daniel Descalso brachten in de eerste inning al John Andreoli over de thuisplaat: 1-0 voor Italië. Cincinnati Reds-reliever A.J. Morris (vorig jaar tien innings in zeven wedstrijden met een verdiende puntengemiddelde van 6.70) domineerde op de Italiaanse heuvel van Guadalajara gedurende vijf innings, maar tegen zijn eerste reliever Tray Nielsen scoorde Venezuela meteen de gelijkmaker: 1-1.

In de negende inning moest Venezuela weer gelijk maken en dat gebeurde door een homerun door de laatste MLB Triple Crown-winnaar Miguel Cabrera op de tweede pitch van de als closer gekozen Mike de Mark (vorig jaar 35 saves in de Taiwanese profcompetitie CPBL). Een tweede homerun op De Mark werd door de scheidsrechters nog teruggedraaid naar een honkslag, maar een tweede honkslag en een opofferingsslag brachten Venezuela twee runs en de eerste en definitieve voorsprong.

Afscheid

Italië nam in de nacht van Guadalajara afscheid van de vierde World Baseball Classic met de volgende slagformatie: midvelder Andreoli (2 hits uit 5), tweede honkman Descalso (2 uit 3), catcher Cervelli (0 uit 4), rechtsvelder Segedin (1 uit 2), eerste honkman Colabello (0 uit 3), aangewezen slagman Butera (0 uit 4), derde honkman Liddi (1 uit 4), korte stop Cecchini (0 uit 4) en linksvelder Maggi (1 uit 4). Met twee late homeruns (Andreoli in de zesde en Liddi in de negende inning) tilde Italië het totaal naar tien: het record van de eerste WBC-ronde.

De volgende pitchers leidden in chronologische volgorde de Italiaanse verdediging: A.J. Morris, Tray Nielsen, Pat Venditte, die zondag door Seattle Mariners werd geruild aan Philadelphia Phillies, Tommy Layne, Tiago Da Silva, Mike De Mark en Fraylin Florian. Drie spelers van de Italiaanse selecties waren ooit winnaar van MLB World Series: Francisco Cervelli in 2009 met de New York Yankees, Daniel Descalso in 2011 met de St. Louis Cardinals en Drew Butera in 2015 met de Kansas City Royals. Winsten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal