Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.

Honkbal

Honkballers Oranje naar halve finales!

Honkballers Oranje naar halve finales!

Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.

Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.
Foto: © Henk Seppen

De honkballers van het Nederlands Koninkrijk kunnen hun koffers pakken om terug te keren naar de Verenigde Staten. Vanmiddag versloeg Japan in de laatste wedstrijd uit poule E van de tweede ronde van de World Baseball Classic het team van Israël. Daarmee plaatste niet alleen gastheer Japan zich voor de Championship Round, maar is nu ook Oranje zeker van de halve finales.

Het Nederlands Koninkrijksteam deed eerder vandaag al zijn eigen plicht. In het Tokyo Dome werd in de Japanse middag Cuba met 1-14 in zeven innings van het veld geslagen. Na de 2-12 knock-out tegen Israël was het de tweede winst voor Oranje. Daarmee stond het team van manager Hensley Meulens al met één been in de halve finales.

Wel moest Oranje nog het resultaat afwachten van de wedstrijd later op de dag tussen het nog ongeslagen Japan en debutant Israël, de grote verrassing van dit toernooi. Dat leverde uiteindelijk een 8-3 winst op voor de Japanse nummer één van de wereld. Japan scoorde vijf in de zesde inning na onder meer een solohomerun van Yoshitomo Tsutsugoh en nog eens drie keer in de achtste inning. Door dat resultaat plaatst Oranje zich als nummer twee uit poule E voor de Championship Round. In de nacht van maandag op dinsdag speelt het Koninkrijksteam om 02.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste halve finale tegen de winnaar uit poule F.

Teamprestatie

Hensley Meulens: "Erg onder de indruk."

Hensley Meulens: “Erg onder de indruk.”
Foto: © Henk Seppen

Op verzoek van Meulens bekeek de voltallige selectie met familie en vrienden de wedstrijd gezamenlijk in het hotel. Daar was de stemming vanavond opperbest. Over het verloop van het toernooi heeft Meulens momenteel weinig te klagen. Alhoewel. “We voelen ons geweldig. Het hele toernooi al. Maar we hadden nu zes wedstrijden ongeslagen kunnen zijn. We hadden van Israël in Seoul kunnen winnen. En van Japan in onze eerste wedstrijd hier.”

Tijdens een bijeenkomst in de kleedkamer voorafgaand aan de wedstrijd had Hensley Meulens vanochtend zijn spelers gevraagd om niets voor vanzelfsprekend aan te nemen. “Doe gewoon je best en speel net zo sterk als tegen Israël”, gaf hij zijn spelers mee. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Na de eerste zestien pitches van de wedstrijd had het Koninkrijksteam al een beslissende 0-3 voorsprong genomen. “Met de goede pitching van Markwell en goede aanval van Coco en Jurickson en de rest van het team was het een teamprestatie vandaag.”

Oefenwedstrijd

Het Nederlands Koninkrijksteam keert nu terug naar Arizona, waar Oranje in de voorbereiding op de World Baseball Classic vorige maand al zo’n twee weken verbleef. Tijdens een kort trainingskamp in Arizona speelt Oranje onder meer op zaterdag 18 maart een oefenwedstrijd tegen de Major League-hoofdmacht van Arizona Diamondbacks. Gelijktijdig staat er voor Japan een wedstrijd op het programma tegen Chicago Cubs. Die wedstrijd brengt de winnaar van de World Series in actie tegen de nummer één van de wereld. Een dag later speelt één van beide teams ook nog een oefenwedstrijd tegen Los Angeles Dodgers.

Was het Nederlands Koninkrijksteam vier jaar geleden nog de grote verrassing in de halve finales, daar is nu geen sprake meer van volgens Meulens: “Ik ben erg onder de indruk. Om die spelers samen op het veld te zien spelen voor hun vaderland. En dat ik ze de laatste jaren mag coachen, dat is fantastisch. Om die spelers voor onze ogen te zien groeien in sterren. Dit succes, dat is geen geheim meer. Deze jongens zijn bewezen Major League-sterren. En hopelijk winnen we nog een paar wedstrijden.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal