Major Leaguer Kenley Jansen wordt beschikbaar als het Nederlands Koninkrijksteam de halve finales bereikt.

Honkbal

Kenley Jansen beschikbaar voor halve finales WBC

Kenley Jansen beschikbaar voor halve finales WBC

Major Leaguer Kenley Jansen wordt beschikbaar als het Nederlands Koninkrijksteam de halve finales bereikt.

Major Leaguer Kenley Jansen wordt beschikbaar als het Nederlands Koninkrijksteam de halve finales bereikt.

Als het Nederlands Koninkrijksteam zich definitief plaatst voor de halve finales van de World Baseball Classic, dan krijgt manager Hensley Meulens de beschikking over sterpitcher Kenley Jansen. De closer van Los Angeles Dodgers, die sinds 2010 uitkomt in de Major League, heeft zijn deelname inmiddels toegezegd. Oranje zette vandaag met een 1-14 overwinning op Cuba een enorme stap richting de Championship Round.

De 29-jarige Kenley Jansen gaf eerder de voorkeur aan een voorbereiding tijdens Spring Training met zijn Los Angeles Dodgers boven deelname met het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de eerste twee rondes van de World Baseball Classic. Deze maand speelde hij met Los Angeles Dodgers drie wedstrijden tijdens Spring Training. Daarin gooide hij in 2 2/3 inning één keer drie slag en stond hij onder meer zes honkslagen en drie punten toe (10.13).

Inmiddels heeft Jansen laten weten dat als Oranje volgende week in het Dodger Stadium van zijn eigen Los Angeles Dodgers mag aantreden voor de halve finales, hij alsnog beschikbaar zal zijn. Zijn club heeft hem hiervoor toestemming gegeven. Als één van de pitchers uit de Designated Pitcher Pool mag de Major Leaguer voor de Championship Round worden opgeroepen. Welke speler daarvoor plaats moet maken, wordt op een later moment door de technische staf van het Koninkrijksteam bepaald.

Beste reliever

Afgelopen seizoen werd Jansen onderscheiden met de Trevor Hoffman NL Reliever of the Year Award voor de beste reliever uit de National League. De Curaçaose Major Leaguer kwam dat seizoen tot de meeste saves in zijn carrière. In 53 mogelijkheden kwam hij tot 47 saves. Van de 251 tegenstanders die Jansen (1.83) tegenover zich kreeg, schakelde hij er 104 uit met drie slag. In 68 2/3 inning stond hij bovendien slechts 35 honkslagen en elf keer vier wijd toe. Hij hield zijn tegenstanders daarmee op een slaggemiddelde van .150.

Bovendien verbrak de 29-jarige Jansen vorig jaar twee clubrecords van Los Angeles Dodgers, die voor de meeste saves én voor de meeste strikeouts door een reliever. Daarnaast werd hij geselecteerd voor zijn eerste All Star Game.

Wereldkampioenschap

De laatste keer dat Jansen in actie kwam voor het Nederlands Koninkrijksteam, was tijdens het wereldkampioenschap van 2009 in Nederland. Hij was toen net omgeschoold tot pitcher, nadat hij eerder in het jaar als catcher nog met Oranje deel had genomen aan de World Baseball Classic. Ook tijdens de World Baseball Classic van 2013 werd de honkballer van Curaçao, toen samen met Jurickson Profar, voor de halve finales aan de selectie toegevoegd. Jansen kwam tijdens dat toernooi niet in actie.

Vlak voor de start van de halve finales werd de dochter van Jansen geboren, waardoor hij van San Francisco terug moest vliegen naar Los Angeles om zich een aantal dagen later, de avond voor de halve eindstrijd, weer te melden in het stadion van de San Francisco Giants. Uiteindelijk besloot Meulens daarom tijdens de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek geen gebruik te maken van de Major Leaguer.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal