Wladimir Balentien sloeg tegen Cuba twee keer de bal over de hekken.

Honkbal

Koninkrijksteam walst over Cuba heen

Koninkrijksteam walst over Cuba heen

Wladimir Balentien slaat raak voor de eerste van zijn twee homeruns.

Wladimir Balentien slaat raak voor de eerste van zijn twee homeruns.
Foto: © Henk Seppen

Met twee daverende homeruns van Wladimir Balentien en één van zowel Yurendell de Caster als Kalian Sams is de slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam vandaag over Cuba heen gewalst. Al na vier innings was het verschil opgelopen tot twaalf punten. Uiteindelijk zegevierde Oranje met 1-14, waarmee plaatsing voor de halve finales nu binnen handbereik is.

Rechtsvelder Wladimir Balentien (3 uit 4) leidde het Koninkrijksteam al in honkslagen en slaggemiddelde, maar werkte vandaag ook aan zijn andere gemiddeldes. In zijn Japan, waar hij vanuit het rechtsveld in het Tokyo Dome opnieuw werd toegezongen door een schare Japanse fans ramde hij zowel in de eerste als in de derde inning de bal het stadion uit. Nadat zijn eerste homerun over de hekken van het Tokyo Dome was gezeild, stonden al de eerste drie punten op het scorebord. Die vroege voorsprong was beslissend. De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam keek hierna niet meer om.

Kalian Sams en Yurendell de Caster sloegen twee van de vier homeruns voor Oranje.

Kalian Sams en Yurendell de Caster sloegen twee van de vier homeruns voor Oranje.
Foto: © Henk Seppen

Want niet alleen Balentien was vandaag in de mogelijk laatste wedstrijd voor Oranje uit de tweede ronde op dreef. De spelers van manager Hensley Meulens sloegen uiteindelijk dertien hits bij elkaar en beëindigden voor de tweede keer op rij de wedstrijd met de zogenaamde mercy-rule. Het gaf manager Hensley Meulens de kans om wat spelers speeltijd te geven. Zo kwamen derde honkman Dwayne Kemp, tweede honkman Sharlon Schoop en midvelder Randolph Oduber als vervangers in het veld en maakte korte stop Stijn van den Meer zijn officiële debuut in de World Baseball Classic.

Smaakmakers

Balentien, Yurendell de Caster en Kalian Sams werden de smaakmakers van de wedstrijd. Na zijn driepunten-homerun in de eerste inning sloeg Balentien in zijn volgende slagbeurt de eerste pitch van de derde inning andermaal over de hekken. De Caster deed hem dat vier slagmensen later, met inmiddels Shawn Zarraga op de honken, na.

Zarraga was even daarvoor had geraakt door een pitch van reliever Vladimir García, die zich geschrokken naar de op de grond gelegen Arubaanse catcher haastte. Aangeslagen door de slechte pitch werd de Cubaan momenten later afgestraft door De Caster. Het slotstuk was voor linksvelder Kalian Sams. Sloeg hij vier jaar geleden in de beslissende wedstrijd tegen Cuba op de World Baseball Classic met een opofferingsslag nog het winnende punt binnen, vandaag sloeg de honkballer uit Den Haag in de zevende en laatste inning de bal zelfs over de omheining in het diepste deel van het midveld. Zijn solohomerun bepaalde de eindstand op 1-14. De Cubaanse ploeg van manager Carlos Martí had op dat moment alle hoop op een enigszins goede afloop al opgegeven en zich neergelegd bij opnieuw een uitschakeling door Oranje in de tweede ronde.

Onaantastbaar

Het was de derde nederlaag op rij voor Cuba in deze tweede ronde en nog maar dertien uur nadat Japan met een driepunten-homerun gisteren in de negende inning met 8-5 de winst tegen Cuba naar zich toe had getrokken.

Winnend pitcher Diegomar Markwell.

Winnend pitcher Diegomar Markwell.
Foto: © Henk Seppen

Verdedigend was Oranje opnieuw onaantastbaar. Terwijl de veldspelers foutloos speelden, sloeg Cuba op het pitchen van Diegomar Markwell pas in de vierde inning de eerste vangbal in het buitenveld. Het bleef de enige vangbal tot in de zesde inning. Alleen na tweehonkslagen op rij in de vijfde inning van Willian Saavedra en Victor Mesa slaagde Cuba er dit duel in om te scoren. Markwell had uiteindelijk slechts 68 pitches nodig om zich door de eerste zes innings heen te werken. Daarin kreeg hij nog drie andere verspreide hits tegen. In de zevende inning maakte Shairon Martis het karwei af.

Halve finales

De 1-14 zege was niet de grootste in de historie van de World Baseball Classic. Die is nog altijd in handen van Team USA, dat in 2006 in de eerste ronde Zuid-Afrika met 17-0 versloeg. Het is wel de grootste overwinning sinds Cuba vier jaar geleden in de tweede ronde met 14-0 van Chinese Taipei had gewonnen. Een dag later beet Oranje zelf met 16-4 in het stof tegen Japan. Maar de 1-14 winst van vandaag brengt het Nederlands Koninkrijksteam wel dichtbij kwalificatie voor de halve finales, die worden gespeeld in het Dodger Stadium van Los Angeles Dodgers, de club van Curaçao-closer Kenley Jansen. Vier jaar geleden bereikte de ploeg van manager Hensley Meulens ook al de laatste vier. Toen werd Oranje in de halve finales met 4-1 uitgeschakeld door de latere winnaar uit de Dominicaanse Republiek.

Plaatsing voor de halve finales is zeker als later op de dag Japan ongeslagen blijft tegen Israël. Die wedstrijd start om 11.00 uur (Nederlandse tijd). Mocht Japan onder meer met een verschil van vijf punten of meer binnen de reguliere speeltijd verliezen, dan plaatst het Koninkrijksteam zich ook direct voor de halve finales. Bij een verlies met een kleiner verschil, wacht Oranje morgen een beslissingswedstrijd tegen Israël. Door de formidabele prestatie van Diegomar Markwell en zijn veldspelers zijn de pitchers dan in ieder geval volledig uitgerust.

           1 2 3 4 5 6 7   R  H E
NEDERLAND  3 1 3 5 1 0 1  14 13 0
CUBA       0 0 0 0 1 0 0   1  5 2

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Diegomar Markwell (5): 1-0-4-0
Shairon Martis (1): 0-0-1-0

Pitchers Cuba
Lázaro Blanco (1 2/3+3 man): 0-1-5-0
Vladimir García (1 2/3+1 man): 1-1-3-0
Yosvani Torres (1/3+2 man): 0-1-1-1
Jonder Martínez (1/3): 0-0-1-1
Leandro Martínez (3): 2-0-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal