Het Fukushima Azuma Baseball Stadium wordt definitief één van de locaties voor het Olympisch softbaltoernooi.

Softbal

Olympisch softbaltoernooi toch in getroffen gebied

Olympisch softbaltoernooi toch in getroffen gebied

Het Fukushima Azuma Baseball Stadium wordt definitief één van de locaties voor het Olympisch softbaltoernooi.

Het Fukushima Azuma Baseball Stadium wordt definitief één van de locaties voor het Olympisch softbaltoernooi.

Ondanks bezwaren van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2020 in overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toch besloten om een deel van het Olympisch honkbal- en softbaltoernooi te houden in Fukushima, het gebied dat in 2011 zwaar werd getroffen door de tsunami. “Wij zijn blij dat we dit besluit als IOC hebben kunnen goedkeuren”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag.

Het uitvoerend bestuur van de IOC heeft het besluit vandaag genomen. Met dit besluit wordt het Fukushima Azuma Baseball Stadium in Fukushima de tweede speellocatie voor het honkbal- en softbaltoernooi tijdens de Olympische Spelen van 2020. Eerder werd al het Yokohama Stadium aangewezen als hoofdlocatie. In dit stadion in de prefectuur Kanagawa, de thuisbasis van Yokohama DeNA BayStars, worden wedstrijden uit de eerste ronde en de strijd om de medailles gespeeld.

De keuze voor Fukushima heeft alles te maken met de aardbeving en tsnuami en de daaropvolgende kernramp met de Fukushima Daiichi kerncentrale in 2011. In totaal zestienduizend mensen overleefden die ramp niet. Door het houden van sportevenementen tijdens de Olympische Spelen wil het IOC een bijdrage leveren aan de heropbouw van de Tohoku-regio. “Het is een geweldige kans om de spirit van de Olympische Spelen naar deze regio te brengen”, liet de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag weten. “Een regio die zo is getroffen door de tsunami in 2011. Het is ook een blijk van solidariteit van de Olympische beweging naar de inwoners in deze regio, die nog altijd lijden onder de gevolgen van deze ramp.”

Reisafstand

Overzicht van het Fukushima Azuma Baseball Stadium.

Overzicht van het Fukushima Azuma Baseball Stadium.

Al langere tijd was de prefectuur Fukushima in beeld als tweede speellocatie. Aanvankelijk was de WBSC nog tegen dit voorstel. De wereldfederatie gaf, onder meer gelet op de reisafstand voor de deelnemende teams, de voorkeur aan twee locaties in Tokyo. Uiteindelijk heeft de WBSC zich alsnog neergelegd bij het besluit van het IOC. WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari feliciteerde het IOC en het organisatiecomité vandaag met het besluit: “Door middel van het honkbal en softbal wordt een grote stap gezet om inspiratie en hoop te geven bij de heropbouw van Fukushima. Het is voor ons een ontzettende eer en een plicht die wij zeer serieus nemen om deel uit te maken van zoiets waardevols. Met deze gedachte hebben wij vorig jaar ook al het U15 wereldkampioenschap gehouden in Iwaki, Fukushima.”

In de prefectuur Fukushima, op ruim driehonderd kilometer afstand van Tokyo, waren al langere tijd het Azuma Stadium (Fukushima), het Kaiseizan Stadium (Koriyama) en het Green Stadium (Iwaki) in beeld als speellocatie voor de Olympische honkballers en softbalsters. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het Fukushima Azuma Baseball Stadium. In dit stadion wordt een deel van de wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld. Het is de bedoeling dat met name de Japanse teams in dit stadion gaan spelen.

Gerenoveerd

Het Fukushima Azuma Baseball Stadium is gelegen in het Azuma Sports Park en wordt speciaal voor de Zomer Spelen in 2020 gerenoveerd.

“Door op die locatie het honkbal- en softbaltoernooi te houden, krijgt Fukushima de kans om de wereld te laten zien hoe ver zij in de afgelopen tien jaar zijn gekomen zijn met de heropbouw sinds de ramp”, aldus voorzitter Yoshiro Mori van het organisatiecomité Tokyo 2020. “Het geeft ons ook een mooie kans om onze dank te tonen aan iedereen die heeft geholpen bij de heropbouw van deze regio.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal