Puerto Rico is na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen.

Honkbal

Vooruitblik halve finale WBC: Puerto Rico

Vooruitblik halve finale WBC: Puerto Rico

Puerto Rico is na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen.

Puerto Rico is na vijf wedstrijden nog altijd ongeslagen.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Puerto Rico heeft zich als derde team geplaatst voor de halve finales van de World Baseball Classic. Doordat Puerto Rico na twee wedstrijden in poule F nog steeds ongeslagen bleef, is de ploeg zeker van de eerste plaats in de poule. Dat betekent dat Puerto Rico in de Championship Round de eerstvolgende tegenstander wordt van Team Kingdom of the Netherlands. Deze halve finale vindt plaats in Dodger Stadium in de nacht van maandag op dinsdag om 02.00 uur Nederlandse tijd. De tegenstander van Japan, in de andere halve finale is nog niet bekend. Dit wordt de winnaar uit de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek.

Puerto Rico heeft een ploeg met een goede combinatie van jong talent en een aantal veteranen uit de Major League Baseball. Twee van die veteranen zijn Houston Astros buitenvelder Carlos Beltran en catcher van de St. Louis Cardinals Yadier Molina. Net als Team Kingdom heeft ook Puerto Rico een luxe probleem op de positie van korte stop. Met namen als Javier Baez, Francisco Lindor en Carlos Correa is er aan korte stoppen geen gebrek.

Platinum Glover Lindor heeft tot nu toe in de World Baseball Classic de positie van korte stop op zich genomen. Correa speelde derde honk en Baez speelde, net zoals hij wel vaker doet bij de Chicago Cubs, op het tweede honk.

Haarlemse Honkbalweek

Korte stop Carlos Correa in actie voor Puerto Rico.

Korte stop Carlos Correa in actie voor Puerto Rico.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De manager die de Puerto Ricanen naar de halve finale heeft geleid, is Edwin Rodriguez. In 2013 was hij ook al coach van Puerto Rico dat eindigde als tweede na een verloren finale tegen de Dominicaanse Republiek. De 56-jarige skipper heeft zowel als speler en als coach ervaring in de Major League. In 1982 maakte Rodriguez bij de New York Yankees zijn debuut in de Majors. Het jaar daarna speelde hij even bij de San Diego Padres. In 1985 speelde de Puerto Ricaan zijn laatste wedstrijd in de Major League. Dit was overigens de enige Major League-wedstrijd die hij dat jaar speelde. In de drie jaar die hij in de Major League speelde hij slechts elf wedstrijden.

In 2010 maakte Rodriguez zijn rentree in de Major League, dit keer als manager bij de Florida Marlins. Midden in het seizoen verving hij Fredi Gonzalez. Precies een jaar later, in de zomer van 2011 nam  Jack McKeon het stokje over van Rodriguez. In 2012 maakte Rodriguez de overstap naar de organisatie van de Cleveland Indians, waar hij in 2016 coach was van de Mahoning Valley Scrappers uit de New York-Penn League (Class A). In de coaching staff zitten verder ook Jose Valentin en Carlos Baerga. In 2012 zaten zij ook al bij de Puerto Ricaanse coaching-staff tijdens de Haarlemse Honkbalweek.

Captain

Captain Yadier Molina heeft net als veel van zijn ploeggenoten speciaal voor de WBC zijn haar gebleekt.

Captain Yadier Molina heeft net als veel van zijn ploeggenoten speciaal voor de WBC zijn haar gebleekt.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Catcher Yadier Molina speelt al sinds 2004 in de Major League. Sindsdien was hij zeven keer All-Star, won hij twee keer de World Series, acht Gold Glove Awards, vier Platinum Glove Awards en één Silver Slugger Award. Ook was Molina in alle edities van de World Baseball Classic van de partij, met natuurlijk als hoogtepunt het halen van de finale in de editie van 2013. Molina is één van de beste defensieve catchers in de Major League, dat liet hij ook al zien in deze World Baseball Classic.

Molina heeft de rol als captain van het team op zich genomen. Hij probeert zijn team in de wedstrijden zoveel mogelijk te helpen en te coachen. Ook de broer van Yadier, Jose Molina, voormalig catcher van de New York Yankees en de Tampa Bay Rays, maakt deel uit van de selectie. Hij is de bullpen-catcher.

Kansen

Het tot nu toe ongeslagen Puerto Rico is een favoriet voor de titel van de World Baseball Classic. De honkballers van Puerto Rico wonnen al van Italië, Mexico, Venezuela, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Vanavond speelt Puerto Rico om 20.30 (Nederlandse tijd) de laatste wedstrijd van de tweede ronde tegen het al uitgeschakelde Venezuela.

Voor Team Kingdom of the Netherlands zal alles goed moeten gaan om Puerto Rico te verslaan, maar de wedstrijd kan beide kanten op gaan. Team Kingdom heeft in ieder geval als voordeel dat de pitchers meer dagen rust hebben gehad dan de Puerto Ricanen. Hun starter tegen de Verenigde Staten, Seth Lugo (New York Mets), is in ieder geval niet beschikbaar voor de wedstrijd tegen Team Kingdom.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal