Catcher Shawn Zarraga kan een punt voro Arizona Diamondbacks niet voorkomen.

Honkbal

Diamondbacks te sterk voor Koninkrijksteam

Diamondbacks te sterk voor Koninkrijksteam

Catcher Shawn Zarraga kan een punt voro Arizona Diamondbacks niet voorkomen.

Catcher Shawn Zarraga kan een punt voro Arizona Diamondbacks niet voorkomen.
Foto: © Henk Seppen

Kalian Sams wil niets liever dan terugkeren in de Amerikaanse profcompetitie. Op het Salt River Fields in Talking Sticks liet hij zien daar ook thuis te horen. Tegen de Major League-formatie van Arizona Diamondsbacks sloeg de honkballer uit Den Haag met onder meer een homerun maar liefst vier punten binnen voor het Nederlands Koninkrijksteam. Het hielp zijn ploeg niet aan de winst. De oefenwedstrijd in Arizona werd met 12-5 verloren.

Oefenwedstrijden verliezen. Manager Hensley Meulens mag hopen dat het een goed voorteken is. In de aanloop naar de World Baseball Classic wist het Nederlands Koninkrijksteam slechts twee van de zeven oefenwedstrijden te winnen. Niettemin plaatste Oranje zich deze maand tijdens de eerste twee rondes van de World Baseball Classic wel voor de halve finales. Ook tegen Arizona Diamondbacks bleef Oranje gisteren in de oefenwedstrijd aan de verkeerde kant van de score.

Nadat de ploeg donderdagavond om 20.00 uur in Arizona aan was gekomen en vrijdagmiddag een training had afgewerkt, stond op zaterdagmiddag om 13.00 al de oefenwedstrijd tegen de hoofdmacht van Arizona Diamondbacks op het programma. Het werd al snel duidelijk dat de reis van Tokyo naar Arizona de honkballers niet in de koude kleren was gaan zitten. Dat gold ook voor de Japanse ploeg, die als andere halve finalist naar de Verenigde Staten was afgereisd. De nummer één van de wereld oefende gelijktijdig tegen World Series-winnaar Chicago Cubs. Japan keek na zes innings tegen een 6-1 achterstand aan en wist pas in de achtste inning het verschil te verkleinen tot de 6-4 eindstand.

Hitte

Kalian Sams sloeg vier van de vijf punten voor zijn ploeg binnen.

Kalian Sams sloeg vier van de vijf punten voor zijn ploeg binnen.
Foto: © Henk Seppen

Arizona Diamondbacks had een stuk minder genade met de Koninkrijksploeg van manager Hensley Meulens. In het bijzijn van 7.551 toeschouwers strafte de ploeg al in de eerste inning een veldfout af om op een 2-0 voorsprong te komen. Drie innings later was die voorsprong zelfs opgelopen tot 10-1. Pas in de slotfase slaagde Oranje erin om de achterstand te verkleinen. Dat kwam met name door linksvelder Kalian Sams, die in dienst van Seattle Mariners in 2010 en 2011 twee wedstrijden tijdens Spring Training speelde.

In de verzengende hitte in Arizona, waar de temperaturen ruim boven de dertig graden uitkwamen, sloeg hij in de derde inning een bal voor een tweehonkslag tegen de battery’s eye achter het midveld. Daarmee stelde Sams Yurendell de Caster (honkslag) in staat op te schuiven van het eerste naar het derde honk om vanaf daar te scoren op een opofferingsslag van Andrelton Simmons. In de zevende inning haalde Sams opnieuw uit. Nu belandde zijn bal wel aan de andere kant van de omheining. Met zijn homerun nam hij Curt Smith (met een veldfout op de honken gekomen) mee over de thuisplaat.

Kansen

Na honkslagen van Stijn van der Meer en Dashenko Ricardo sloeg Sams in de negende inning beide ploeggenoten binnen met zijn derde rake klap van de wedstrijd. Het was de tiende hit voor Oranje en daarmee had de halve finalist slechts vier honkslagen minder dan Arizona Diamondbacks. Toch bleek de Amerikaanse profclub, onder meer door vier tweehonkslagen en twee solohomeruns, een stuk effectiever in het benutten van zijn kansen. De hits voor Oranje kwamen op naam van Kalian Sams (3 uit 4), Andrelton Simmons (1 uit 1), Jonathan Schoop (1 uit 2), Stijn van der Meer (1 uit 2), Shawn Zarraga (1 uit 2), Dashenko Ricardo (1 uit 2), Yurendell de Caster (1 uit 2) en Xander Bogaerts (1 uit 3).

Manager Meulens gebruikte tegen Arizona Diamondbacks acht pitchers, maar hield zijn beoogde starter voor de halve finales, Rick van den Hurk, aan de kant. Ook Jair Jurrjens, Diegomar Markwell en Tom Stuifbergen hoefden niet in actie te komen. Dat gold ook voor Major League-ster Kenley Jansen, die zich inmiddels bij de selectie heeft gevoegd. Hij is als vervanger voor Orlando Yntema aan het team toegevoegd. Voor Arizona Diamondbacks gooide veteraan Zack Greinke vijf innings. De pitcher, die al is aangewezen als starter tijdens Opening Day, kwam tot twee keer drie slag en stond zes honkslagen toe. Ook zijn vier opvolgers kwamen allen al eerder uit in de Major League.

Na afloop van de wedstrijd tegen Arizona Diamondbacks is het Nederlands Koninkrijksteam doorgereisd naar Los Angeles, waar maandag 20 maart om 18.00 uur (Nederlandse tijd in de nacht van maandag op dinsdag om 02.00 uur) de wedstrijd uit de halve finale tegen het nog ongeslagen Puerto Rico wordt gespeeld. Eerst wordt op zondag 19 maart in Dodger Stadium nog een training afgewerkt.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND             0 0 1 0 0 0 2 0 2  5 10 2 
ARIZONA DIAMONDBACKS  2 3 1 4 1 1 0 0 X 12 14 1

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Rob Cordemans (1): 0-0-3-1
Mike Bolsenbroek (2/3+1 man): 0-2-2-0
Shairon Martis (1+1 man): 3-0-2-0
Loek van Mil (1+3 man): 1-1-2-1
Tom de Blok (1): 0-1-1-0
Jim Ploeger (2/3+1 man): 1-0-2-0
Lars Huijer (1 2/3): 1-0-1-0
Juan Carlos Sulbaran (1): 2-1-1-0

Pitchers Arizona Diamondbacks
Zack Greinke (5): 2-0-6-0
Jorge De La Rosa (1): 12-0-0
J.J. Hoover (1): 1-0-2-1
Keyvius Sampson (1): 1-0-0-0
Erik Davis (1): 0-1-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal