De honkballers van Oranje werden echte publiekslievelingen.

Honkbal

Koninkrijksteam laat enorme indruk achter

Koninkrijksteam laat enorme indruk achter

De honkballers van Oranje werden echte publiekslievelingen.

De honkballers van Oranje werden echte publiekslievelingen.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

“We gaan voor de titel!”, kondigde manager Hensley Meulens aan in de aanloop naar de World Baseball Classic. En daarvan was geen woord gelogen. Want hoewel voor vele buitenstaanders het Nederlands Koninkrijksteam nog gold als een grote verrassing, was er volgens de manager van Oranje van een verrassing allang geen sprake meer. Voor de tweede keer op rij knokten de honkballers uit Nederland, Curaçao en Aruba zich op het mondiale podium naar de laatste vier.

Rechtsvelder Eddie Rosario kwam vandaag in vier slagbeurten tegen de pitchers van het Nederlands Koninkrijksteam tot geen enkele honkslag. Niettemin werd hij vandaag de held van Puerto Rico toen hij in de elfde inning een walk-off opofferingsslag het midveld in sloeg, waarop Carlos Correa het winnende punt kon scoren. Het leverde voor het ongeslagen Puerto Rico de zevende opeenvolgende overwinning op tijdens deze World Baseball Classic. Met de vierde nederlaag tegen de honkballers uit Puerto Rico in de historie van de WBC kwam voor Oranje opnieuw in de halve finales een einde aan het toernooi.

De afgelopen weken werd het Nederlands Koninkrijksteam, met Major Leaguers Andrelton Simmons, Didi Gregorius, Xander Bogaerts en Jonathan Schoop, één van de publiekslievelingen op deze WBC. Met als absolute smaakmaker Wladimir Balentien. De 32-jarige Japanse Homerun-koning, die sinds 2011 uitkomt voor Tokyo Yakult Swallows, werd een kwelgeest voor elke pitcher. In zeven wedstrijden sloeg Balentien uiteindelijk maar liefst vier homeruns, de laatste vandaag in de halve finale tegen Puerto Rico.

Onderscheiding

Wladimir Balentien neemt zijn onderscheiding als MVP van de tweede ronde in ontvangst.

Wladimir Balentien neemt zijn onderscheiding als MVP van de tweede ronde in ontvangst.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Op het pitchen van Jorge Lopez sloeg Balentien vandaag in de eerste inning een fastball met een snelheid van ruim 140 kilometer per uur over een afstand van ruim 128 meter over de hekken. De honkballer van Curaçao, die tussen 2007 en 2009 in drie seizoenen in de Major League vijftien homeruns had geslagen, kwam dit toernooi uiteindelijk één homerun tekort om het record te evenaren van de Zuid-Koreaan Seung-Yeop Lee, die in 2006 vijf homeruns sloeg tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic. Zijn prestaties in de tweede ronde leverden Balentien al de titel op voor Meest Waardevolle Speler, een onderscheiding die hij vandaag voorafgaand aan het duel tegen Puerto Rico in ontvangst mocht nemen.

Balentien kwam dit toernooi uiteindelijk tot zestien honkslagen in 26 slagbeurten (.615), waarmee hij de beste slagman van het toernooi werd. Balentien leidde Oranje in onder meer honkslagen, homeruns (4), gescoorde punten (10), en binnengeslagen punten (12). Achter Balentien eindigde bij Oranje Jurickson Profar op de tweede plaats met dertien hits (.516) en zes gescoorde runs. De speler van Texas Rangers, die in dienst van het Koninkrijksteam debuteerde als midvelder, sloeg de meeste tweehonkslagen (5) van het Koninkrijksteam en had op Balentien na de meeste hits op de WBC. Ook Kalian Sams liet een sterke indruk achter. Hij kwam in zijn drie wedstrijden tot drie hits (.444), waaronder één homerun. Yurendell de Caster (.421) werd de vierde slagman van het Koninkrijksteam met een slaggemiddelde boven de .400.

Gemis

Aangewezen slagman Didi Gregorius kwam tijdens deze World Baseball Classic tot acht honkslagen, waaronder vier tweehonkslagen en één homerun. De speler van New York Yankees sloeg acht punten binnen en had een slaggemiddelde van .385. Tijdens de oefenwedstrijd tegen Arizona Diamondbacks liep Gregorius afgelopen zaterdag een blessure op, die hem mogelijk wel eens de hele maand april aan de kant kan houden. Het gemis van Gregorius in de halve finale werd misschien wel het meest duidelijk toen zijn vervanger Curt Smith (.176) in de elfde inning met volle honken de bal in een beslissend dubbelspel sloeg.

Net als menig ander pitcher uit het Koninkrijksteam liet Tom Stuifbergen een sterke indruk achter.

Net als menig ander pitcher uit het Koninkrijksteam liet Tom Stuifbergen een sterke indruk achter.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Verdedigend hielden maar liefst zeven pitchers van het Nederlands Koninkrijksteam hun verdiende puntengemiddelde op 0.00. Loek van Mil en Tom Stuifbergen deden dat zelfs in respectievelijk vier en drie wedstrijden en snoerden daarmee samen met de overige pitchers de critici de mond. Alleen Rick van den Hurk (8.00) kreeg dit toernooi meer dan drie verdiende punten tegen. De pitcher van Fukuoka SoftBank Hawks moest het als startend pitcher echter wel opnemen tegen de ongeslagen teams van Japan en Puerto Rico. Met negen strikeouts in 11 1/3 inning greep Jair Jurrjens (2.38) de kans om zich in de kijker te spelen bij Major League-clubs met beide handen beet. De voormalig All Star mocht op uitnodiging van Kansas City Royals vorige maand al langskomen voor een try-out en staat inmiddels ook in de belangstelling van zijn voormalige werkgever Colorado Rockies.

Bezoekersrecord

Tijdens deze World Baseball Classic vestigde het Nederlands Koninkrijksteam een nieuw record. Met internationals Yurendell de Caster, Rob Cordemans en Diegomar Markwell werd Oranje het eerste team waarvan minimaal drie spelers in alle vier de edities van de World Baseball Classic meespeelden. Tijdens de wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Puerto Rico passeerde de miljoenste toeschouwer van deze World Baseball Classic de toegangspoort van het Dodger Stadium. Daarmee werd een bezoekersrecord gevestigd. De eerste wedstrijd uit de halve finale werd door 24.865 toeschouwers bezocht. Daarmee kwam het totaal deze vierde editie van de WBC tot dusver op een recordaantal van 1.001.693. Het oude record uit 2013 stond op 885.212 toeschouwers.

Dat aantal loopt nog op met de tweede halve finale en de finale voor de boeg. Die eindstrijd zal na de uitschakeling van vandaag zonder het Koninkrijksteam zijn. Helemaal met lege handen verlaat de formatie van manager Hensley Meulens de vierde editie van de World Baseball Classic niet. Door het bereiken van de halve finales, kan de ploeg aanspraak maken op prijzengeld van meer dan een miljoen Amerikaanse dollars. Doordat het Nederlands Koninkrijksteam zowel in de eerste als de tweede ronde op een tweede plaats eindigde, liep de ploeg wel een extra bonus mis. Van het prijzengeld gaat de helft naar de spelers. De andere helft is bestemd voor de ontwikkeling van de topsport in het Koninkrijk.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal