Yurendell de Caster treurt na het dubbelspel van Puerto Rico in de elfde inning.

Honkbal

Oranje opnieuw in halve finales onderuit

Oranje opnieuw in halve finales onderuit

Yurendell de Caster treurt na het dubbelspel van Puerto Rico in de elfde inning.

Yurendell de Caster treurt na het dubbelspel van Puerto Rico in de elfde inning.
Foto: © Henk Seppen

Voor de tweede keer op rij is de halve finale van de World Baseball Classic het eindstation geworden voor het Nederlands Koninkrijksteam. Oranje wist Puerto Rico negen innings volledig bij te houden, maar moest uiteindelijk in de verlenging de nog ongeslagen runner-up van vier jaar geleden laten gaan. Met een 4-3 nederlaag verlaten de honkballers van manager Hensley Meulens met opgeheven hoofd de strijd om de wereldtitel.

Na zeven wedstrijden is een einde gekomen aan de vierde editie van de World Baseball Classic voor het indrukwekkend spelend Nederlands Koninkrijksteam. Een toernooi waarin de nummer negen van de wereld goede zaken heeft gedaan voor een hogere klassering op de wereldranglijst, maar evenals vier jaar geleden ook nu weer niet voorbij de halve finales wist te komen. Opnieuw heeft Oranje echter een enorme stap vooruit gezet. Het ongeslagen Puerto Rico, vorig jaar tegen de Dominicaanse Republiek nog de verliezend finalist, werd tot maar liefst elf innings gedwongen. “Het is altijd vervelend om een wedstrijd te verliezen als je kansen hebt gehad”, aldus Meulens direct na afloop van de wedstrijd. “Maar we hebben geleerd dat we een team hebben dat dit niveau aan kan. Over vier jaar zijn we terug!”

Jonathan Schoop sneuvelt op de thuisplaat bij een poging het vierde punt te scoren.

Jonathan Schoop sneuvelt op de thuisplaat bij een poging het vierde punt te scoren.
Foto: © Henk Seppen

Hall of Famer Bert Blijleven mocht voorafgaand aan de eerste halve finale aan zijn spelers voordoen hoe het moest. De pitching-coach van het Nederlands Koninkrijksteam gooide de ceremoniële eerste pitch in het Dodger Stadium in Los Angeles. Dat was voldoende inspiratie voor de vooraf zwak geachte pitchers van Oranje. Vanaf de derde inning stonden zij acht innings lang geen enkel punt meer toe aan de gevreesde slagploeg uit Puerto Rico, waarvan maar liefst negen spelers het duel tegen Oranje begonnen met een slaggemiddelde van .300 of hoger. Met name Jansen was indrukwekkend. De pitcher van Los Angeles Dodgers, die van zijn werkgever slechts één inning mocht gooien, had in zijn eigen stadion slechts negen pitches nodig om zich door de negende inning heen te werken.

Verrast

Maar waar de pitchers de zaken wel goed op orde hadden, ging het juist mis bij de Major League-slagmannen. Andrelton Simmons werd in de eerste inning verrast door een pick-off van catcher Yadier Molina en enkele momenten later ging zijn ploeggenoot Jurickson Profar er nog knulliger vanaf na zijn hit. In de vijfde inning zette Jonathan Schoop zijn sliding op de thuisplaat verkeerd in, waardoor hij de kans misliep op een punt in de halve finales. En zo moest het aan de zijde van het Koninkrijksteam andermaal komen van Wladimir Balentien. De geweldenaar, die voor aanvang van de wedstrijd de onderscheiding voor de Meest Waardevolle Speler uit de tweede ronde in ontvangst mocht nemen, zette zichzelf in het met bijna 25.000 toeschouwers gevulde Major League-stadion van Los Angeles Dodgers andermaal in de schijnwerpers.

Kenley Jansen mocht slechts één inning gooien.

Kenley Jansen mocht slechts één inning gooien.
Foto: © Henk Seppen

Na het slechte honklopen van Simmons en Profar, rammelde hij in de eerste inning de bal over de hekken om de eer voor zijn ploeg in de beginfase te redden. Met die homerun nam hij nog wel Xander Bogaerts mee over de thuisplaat voor twee punten, maar had hij zijn ploeg eigenlijk op een 0-4 voorsprong moeten zetten. Puerto Rico antwoordde direct met homeruns van Carlos Correa (+1 in de eerste inning) en T.J. Rivera (solo in de tweede inning), waarna Balentien in de vijfde inning voor Oranje opnieuw het voortouw nam.

Verlenging

Opnieuw zeilde een door hem geslagen bal diep het buitenveld in. Nu kwam hij net tekort voor zijn tweede homerun, nadat de bal in de blauwe padding verdween voor een tweehonkslag. Dat stelde hem wel in staat om even later de gelijkmaker te scoren op een tweehonkslag van Shawn Zarraga. Ook Kalian Sams en Yurendell de Caster kwamen eerder in de wedstrijd millimeters tekort voor een homerun, waarmee Oranje serieuze kansen op een voorsprong liet lopen.

Niettemin bleef het Koninkrijksteam negen innings lang op gelijke hoogte met de ongeslagen sterrenploeg uit Puerto Rico. Niet alleen in punten (3), maar ook in honkslagen (11) en moest de eerste wedstrijd uit de halve finales uiteindelijk in de verlenging worden beslist. Ging het eerder dit toernooi voor Oranje in de tie-break al mis tegen Japan, vandaag kon de ploeg van manager Hensley Meulens het ook niet bolwerken tegen Puerto Rico. Nu legde Stijn van der Meer voor het Koninkrijksteam wel een goede stootslag neer, maar maakte op een grondbal van Curt Smith het vierde dubbelspel van Puerto Rico een einde aan alle hoop.

Onacceptabel

Verslagenheid bij de spelers na de uitschakeling in de halve finales.

Verslagenheid bij de spelers na de uitschakeling in de halve finales.
Foto: © Henk Seppen

Met volle honken deed vervolgens voor Puerto Rico rechtsvelder Eddie Rosario wel wat hij moest doen. Hij sloeg een bal in het midveld. Jurickson Profar kon die nog wel vangen, maar het ontbrak hem aan kracht en precisie om Carlos Correa op de thuisplaat uit te maken. En daarmee was na 4 uur en 19 minuten spelen uitschakeling voor het sterke Koninkrijksteam een feit.

Ondanks de formidabele prestatie, moest ook Meulens met gemengde gevoelens afscheid nemen van de WBC. Of hij tevreden was over het toernooi? “Ik ben nooit tevreden”, aldus de Oranje-manager. “We zijn dit toernooi gestart om te winnen. Door de nederlaag van vandaag is het ons niet gelukt om de finale te bereiken.” Frustrerend was voor hem dan een betere kwalificatie. “We hebben goed gespeeld, maar hebben vandaag denkfouten gemaakt. Vooraf hebben we nog met de jongens gesproken over de ervaring van Yadier Molina achter de thuisplaat. Als je te ver van het honk af gaat, gooit hij je eraf. En dat is wat er is gebeurd.” Met name de actie van Jurickson Profar was ongelukkig. “Onacceptabel zelfs”, aldus Meulens. “Die twee blunders op de honken hebben ons extra punten in de eerste inning gekost. Dat had het verschil kunnen maken tussen winnen of verliezen.”

            1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 R  H E
NEDERLAND   2 0 0 0 1 0 0 0 0  0  0 3 11 0
PUERTO RICO 2 1 0 0 0 0 0 0 0  0  1 4 12 0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Rick van den Hurk (2): 1-0-5-0
Jair Jurrjens (2 1/3+1 man): 0-1-4-0
Shairon Martis (1 2/3): 1-0-0-0
Tom Stuifbergen (2): 2-0-2-0
Kenley Jansen (1): 2-0-0-0
Loek van Mil (1 2/3): 0-1-1-0

Pitchers Puerto Rico
Jorge López (2 2/3+1 man): 1-2-4-0
Hector Santiago (3 1/3): 4-3-3-0
Joe Jiménez (1 man): 0-0-1-0
Alex Claudio (1 1/3+1 man): 0-0-2-0
Joseph Cólon (1 2/3): 0-0-1-0
Edwin Díaz (2): 3-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal