Team USA was in de finale met 0-8 te sterk voor Puerto Rico.

Honkbal

Team USA wint World Baseball Classic

Team USA wint World Baseball Classic

Team USA was in de finale met 0-8 te sterk voor Puerto Rico.

Team USA was in de finale met 0-8 te sterk voor Puerto Rico.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Team USA heeft eindelijk zijn titel tijdens de World Baseball Classic. Het vernieuwde toernooi voor de strijd om het wereldkampioenschap werd in 2006 opgezet door de Amerikanen. Maar nog nooit plaatsten de Verenigde Staten zich voor de eindstrijd. Daar kwam deze week verandering in. Na winst in de halve finale op de Japanse nummer één van de wereld werd gisteravond in het Dodger Stadium het ongeslagen Puerto Rico met een 0-8 shut-out verslagen.

In het Italiaanse Nettuno versloeg Team USA in 2009 in de finale van het WK oude stijl 25-voudig wereldkampioen Cuba met 5-10. Voor de Amerikanen was het de vierde wereldtitel en de vijftiende medaille op een wereldkampioenschap. In het deelnemersveld van 22 teams eindigde Puerto Rico achter Canada op een vierde plaats. Hierna bleef nieuw succes voor de Amerikaanse honkballers uit. Sinds de invoering van de World Baseball Classic wist Team USA zich nooit eerder te plaatsen voor de eindstrijd.

Pitcher Marcus Stroman werd uitgeroepen tot MVP.

Pitcher Marcus Stroman werd uitgeroepen tot MVP.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Zodoende ging de hoofdprijs in de eerste drie edities op rij naar Japan (2006 en 2009) en de Dominicaanse Republiek (2013). Dinsdagavond slaagde Team USA zich er voor het eerst in om zich voor de finale te plaatsen. Nadat in de tweede ronde de titelverdediger door de Amerikanen met 3-6 werd uitgeschakeld, werd in het Dodger Stadium in de halve finales met 2-1 ook gewonnen van Japan. Het was de vijfde overwinning in zeven wedstrijden voor de Verenigde Staten, die in de eindstrijd het nog ongeslagen Puerto Rico troffen. De verliezend finalist van de vorige editie leek de grootste favoriet om ditmaal wel met de hoofdprijs aan de haal te gaan, maar voor de tweede keer bleven de honkballers uit Puerto Rico met lege handen.

No-hitter

Dat was met name te danken aan het ijzersterke optreden van pitcher Marcus Stroman. Eerder dit toernooi hield hij ook al de titelverdediger uit de Dominicaanse Republiek in vijf innings puntloos. De 25-jarige Major Leaguer werd in de tweede ronde de verliezend pitcher tegen Puerto Rico, maar kreeg gisteren in de eindstrijd zijn revanche. Stroman, die met Toronto Blue Jays afgelopen jaar deelnam aan de American League Championship Series, nam tegen Puerto Rico een no-hitter mee de zevende inning in en verdiende na afloop van de finale de titel Meest Waardevolle Speler van de WBC.

Giancarlo Stanton slaat in de zevende inning een punt binnen voor Team USA.

Giancarlo Stanton slaat in de zevende inning een punt binnen voor Team USA.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

In een met 51.565 toeschouwers gevuld Dodger Stadium nam Team USA in de derde inning de leiding na een tweepunten-homerun van Ian Kinsler. Terwijl pitcher Marcus Stroman (2-1-1-0) de sterke Puerto-Ricaanse slagploeg zes innings lang tot wanhoop dreef, verdubbelde de ploeg van manager Jim Leyland de voorsprong in de vijfde inning. Via drie runs in de zevende en nog één in de achtste inning brachten de Amerikanen de 0-8 eindstand op het scorebord. “We’re just trying to make America great again”, lachte manager Jim Leyland na afloop.

Sterkste line-up

Team USA kwam dit duel tot maar liefst dertien hits op zeven verschillende pitchers van Puerto Rico. Vier Amerikaanse pitchers stonden samen slechts drie honkslagen toe. Tot aan de finale had Puerto Rico 55 punten gescoord, maar op het heuveloptreden van de Amerikaanse pitchers moesten zij in de finale het antwoord schuldig blijven.

Voor Team USA was het de zestiende overwinning in 28 wedstrijden op de World Baseball Classic. Puerto Rico won in vier edities twintig van zijn 29 wedstrijden. Team USA verscheen deze editie met misschien wel de sterkste line-up ooit aan de start van de World Baseball Classic. Manager Jim Leyland, die speciaal voor dit toernooi terug was gekeerd van zijn pensioen, kreeg de beschikking over onder meer Giancarlo Stanton, Andrew McCutchen, Christian Yelich, Adam Jones en Eric Hosmer.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal