Wladimir Balentien eindigde in verschillende aanvallende klassementen bovenaan.

Honkbal

Wladimir Balentien in All-Tournament Team

Wladimir Balentien in All-Tournament Team

Wladimir Balentien eindigde in verschillende aanvallende klassementen bovenaan.

Wladimir Balentien eindigde in verschillende aanvallende klassementen bovenaan.
Foto: © Henk Seppen

De Curaçaose honkballer Wladimir Balentien is na afloop van de door de Verenigde Staten gewonnen finale gekozen in het All-Tournament Team van de World Baseball Classic. De speler van Oranje werd de eerste honkballer uit het Nederlands Koninkrijksteam die deze eer heeft verdiend.

Rechtsvelder Wladimir Balentien (.615) werd tijdens de vierde editie van de World Baseball Classic voor het Nederlands Koninkrijksteam uitermate waardevol. Hij eindigde het toernooi met de meeste gescoorde punten (10), binnengeslagen punten (12), homeruns (4) en honkslagen (16) en drukte daarmee een grote stempel op het mondiale toernooi.

Dat leverde hem na afloop van de tweede ronde al de titel op van Meest Waardevolle Speler in de Tokyo-poule. Gisteren mocht hij nog een prijs aan zijn palmares toevoegen. Na afloop van de door de Verenigde Staten gewonnen eindstrijd tegen Puerto Rico werd Balentien als beste buitenvelder gekozen in het All-Tournament Team. De verkiezing van Balentien was unaniem. Slechts twee andere spelers werden deze editie eveneens unaniem in het All Star Team gekozen. Dat waren catcher Yadier Molina (Puerto Rico) en eerste honkman Eric Hosmer (Verenigde Staten).

Hofleverancier

Wladimir Balentien sloeg tijdens deze editie van de WBC de meeste homeruns.

Wladimir Balentien sloeg tijdens deze editie van de WBC de meeste homeruns.
Foto: © Henk Seppen

Hofleverancier voor het team was verliezend finalist Puerto Rico. Behalve Molina werden nog vier van zijn ploeggenoten in het All-Tournament Team opgenomen: tweede honkman Javy Baez, korte stop Francisco Lindor,
derde honkman Carlos Correa en aangewezen slagman Carlos Beltran. De andere buitenvelders naast Balentien waren Gregory Polanco (Dominicaanse Republiek) en Christian Yelich (Verenigde Staten). De pitchers die in het All-WBC team werden gekozen waren Marcus Stroman (Verenigde Staten), Kodai Senga (Japan) en Josh Zeid (Israël).

Stroman, die in de finale een no-hitter meenam de zevende inning in, werd na afloop uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi. Hij trad daarmee in de voetsporen van de Japanner Daisuke Matsuzaka (2006 en 2009) en Robinson Cano (2013) van de Dominicaanse Republiek.

Hitting-streak

Buitenvelder Balentien was niet de enige speler uit het Nederlands Koninkrijksteam, die in aanvallende klassementen op de eerste plaats eindigde. Jurickson Profar, van wie zijn dertien hits achter Balentien goed waren voor een tweede plaats, leidde de WBC in tweehonkslagen. Hij had bovendien de langste hitting-streak. Profar sloeg in zeven opeenvolgende wedstrijden een honkslag. Die prestatie werd pas in de finale geëvenaard door de Amerikanen Brandon Crawford en Eric Hosmer.

Korte stop Andrelton Simmons leidde het toernooi in aantal slagbeurten (32), terwijl Xander Bogaerts met acht andere spelers één driehonkslag wist te slaan. Andrelton Simmons, Jonathan Schoop, Jurickson Profar, Xander Bogaerts en Wladimir Balentien waren vijf van de 23 spelers die tijdens deze World Baseball Classic in zeven wedstrijden in actie waren gekomen. Pitcher Rick van den Hurk was één van de drie pitchers, die dit toernooi in drie wedstrijden startte. Zijn ploeggenoot Jair Jurrjens eindigde met 11 1/3 gespeelde innings op een tweede plaats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal