Pitcher Gijs Timmer in actie voor DSS.

HB Hoofdklasse

DSS wint oefentoernooi in Nijmegen

DSS wint oefentoernooi in Nijmegen

Pitcher Gijs Timmer in actie voor DSS.

Pitcher Gijs Timmer in actie voor DSS.
Foto: © Rob Jelsma

Het Haarlemse DSS is voor het eerst winnaar geworden van het MJFP Jan van de Vegte Memorial Toernooi in Nijmegen. De hekkensluiter uit de hoofdklasse van vorig jaar bleef op het toernooi met drie hoofdklasselcubs ongeslagen. In de beslissende wedstrijd was DSS met 8-3 te sterk voor HCAW.

De afgelopen jaren werd het traditionele oefentoernooi op de velden van De Hazenkamp in Nijmegen gedomineerd door Pioniers. De Hoofddorpse honkballers waren zowel in 2012, 2013, 2014 als 2016 de sterksten. Door zware regenval bleef tijdens de editie in 2015 een winnaar uit. Over regen hoefde de organisatie zich dit weekeinde geen zorgen te maken. Onder goede omstandigheden konden de wedstrijden op zaterdag en zondag worden gespeeld.

Al direct op zaterdag werd duidelijk dat Pioniers een zware klus zou krijgen om de titel te kunnen prolongeren tijdens het Jan van de Vegte Memorial Toernooi. De Hoofddorpse ploeg bleef met moeite gastheer De Hazenkamp, de enige deelnemer die komende maand niet start in de hoofdklasse, voor. Pioniers won uiteindelijk met 2-1, maar moest een dag later wel alsnog zijn meerdere erkennen in DSS. De Haarlemse debutant won met 4-1.

Uitschakeling

De goede start van DSS kreeg een vervolg nadat de Haarlemse club op zondag ook ongeslagen bleef tegen 2e klasser De Hazenkamp. DSS was in zijn tweede duel met 1-6 te sterk voor de gastheer. Daarmee kregen de honkballers van de nieuwe hoofdcoach Jerry Breek de kans om op zondag in de laatste wedstrijd om de titel te spelen tegen veelvoudig kampioen HCAW. De Bussumse ploeg, die het toernooi tussen 2001 en 2010 achtmaal had gewonnen, boekte tijdens de 29e editie overwinningen op De Hazenkamp (12-2) en Pioniers (8-4).

Randy Daal (links) en Nick Urbanus in actie tijdens de oefenwedstrijd tussen UVV en Amsterdam.

Randy Daal (links) en Nick Urbanus in actie tijdens de oefenwedstrijd tussen UVV en Amsterdam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De winst van vanmiddag op titelverdediger Pioniers betekende de uitschakeling van de Hoofddorpse ploeg. Daarmee kreeg het toernooi voor het eerst sinds 2011 een andere winnaar dan Pioniers. Spannend werd de finale tussen DSS en HCAW geen enkel moment. De Haarlemse honkballers liepen al snel uit naar een 6-0 voorsprong en gaven die niet meer uit handen. Uiteindelijk wist HCAW nog terug in de wedstrijd te komen, maar trok DSS met 8-3 de winst naar zich toe.

North Sea Cup

In Den Haag veroverde ook Curaçao Neptunus een toernooiwinst in de aanloop naar het nieuwe seizoen. De Rotterdamse ploeg kreeg in de strijd om de North Sea Cup slechts drie punten tegen. Alle drie in de van overgangsklasser RCH verloren wedstrijd: 3-2. Niettemin waren de andere overwinningen voor de ploeg van de nieuwe hoofdcoach Ronald Jaarsma voldoende voor de eerste plaats tijdens de Haagse Honkbaldagen, die werden gehouden op het veld van Storks.

Achter Curaçao Neptunus eindigde op Sportpark Kijkduin het Belgische Mortsel Stars op een tweede plaats. Gastheer Storks werd derde. De vierde plaats ging naar RCH, terwijl de Belgische honkballers van Royal Greys zonder overwinningen als vijfde eindigden.

Internationaal toernooi

De Glaskoning Twins reisde dit weekeinde af naar het Belgische Brasschaat voor deelname aan een internationaal toernooi met onder meer gastheer Brasschaat Braves, Cologne Cardinals (Duitsland) en PUC (Frankrijk). Het toernooi leverden voor de Oosterhoutse honkballers onder meer overwinningen op tegen Brasschaat Braves (8-1) en Cologne Cardinals (19-2).

De overige twee hoofdklasseclubs, L&D Amsterdam en UVV, speelden dit weekeinde onderling tegen elkaar. Zaterdag was L&D Amsterdam nog met 7-0 de sterkste, maar zondag wist de Utrechtse ploeg de Europees clubkampioen op een 2-2 gelijkspel te houden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse