Damishah Charles en Jessie van Aalst tijdens het WK van vorig jaar in Serrey (Canada).

EK dames 2017

Poule-indelingen voor EK softbal gewijzigd

Poule-indelingen voor EK softbal gewijzigd

Damishah Charles en Jessie van Aalst tijdens het WK van vorig jaar in Serrey (Canada).

Damishah Charles en Jessie van Aalst tijdens het WK van vorig jaar in Serrey (Canada).
Foto: © Fred Versluis

In verband met het terugtrekken van diverse teams voor de Europese kampioenschappen, heeft de Technische Commissie van de Europese softbalbond ESF de poule-indelingen gewijzigd. Hierdoor start het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het aankomende EK niet in poule G, maar in poule B.

Tijdens de lotingen, die gedurende het congres van de Europese softbalfederatie ESF in februari in Belgrado werden gehouden, werden de poule-indelingen voor de Europees kampioenschappen bepaald. Niettemin heeft de Technische Commissie van de ESF nu een maand later in Rome moeten besluiten om de samenstelling van de groepen voor het twintigste EK dames softbal te wijzigen. Dat was nodig nadat Finland, Servië en Slovenië zich hadden teruggetrokken voor het Europees kampioenschap voor A-landen, dat van zondag 25 juni tot en met zaterdag 1 juli in het Italiaanse Bollate wordt gehouden.

Zonder die drie teams is het aantal deelnemers aan het EK teruggebracht tot 23 teams. Deze zijn door de ESF nu niet meer in acht, maar in vier poules ingedeeld. Drie poules bestaan uit zes teams. Poule A, met onder meer gastheer en titelverdediger Italië, wordt gevormd door vijf teams. Het Nederlands Koninkrijksteam is ingedeeld in poule B. Daarin treft Oranje in de eerste ronde de nationale teams van Griekenland (19), Ierland (31), debutant Litouwen (38), Slowakije (38) en Duitsland (38).

De volledige indelingen zien er als volgt uit:

Poule A: Italië, Spanje, Frankrijk, Kroatië en Zwitserland
Poule B: Nederlands Koninkrijk, Duitsland, Griekenland, Slowakije, Ierland en Litouwen
Poule C: Tsjechië, Oostenrijk, Zweden, Polen, Israël en Hongarije
Poule D: Rusland, Groot-Brittannië, Oekraïne, Denemarken, België en Bulgarije

De teams uit de vier poules spelen onderling een halve competitie, waarna de twee beste teams uit alle vier de groepen zich plaatsen voor de tweede ronde. In die tweede ronde wordt door de deelnemende teams in twee poules opnieuw een halve competitie gespeeld. De beste vier teams uit deze twee poules spelen uiteindelijk in de finaleronde om de Europese titel.

U16 Europees kampioenschap

Ook voor het Europees kampioenschap voor speelsters van 16 jaar en jonger ontving de ESF afmeldingen. De nationale bonden van Kroatië en Litouwen hebben laten weten niet af te reizen naar het Tsjechische Ostrava voor deelname aan het toernooi, dat van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juli wordt gehouden. Aanvankelijk was Litouwen, samen met Italië en België, in dezelfde poule als Nederland ingedeeld.

Door het terugtrekken van de softbalploeg uit Litouwen, start Oranje het EK in de eerste ronde in een poule van drie teams. De volledige indelingen voor het U16 EK zien er als volgt uit:

Poule A: Tsjechië, Duitsland en Slowakije
Poule B: Italië, België en Nederland
Poule C: Rusland, Oekraïne en Polen
Poule D: Groot-Brittannië, Frankrijk en Servië

Ook tijdens het U16 EK wordt in de eerste ronde een halve competitie gespeeld. De twee beste teams uit elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Van die poule plaatsen de beste zes teams zich voor de finaleronde.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2017