Het Nederlands Koninkrijksteam verdiende geen punten tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Wereldtop ongewijzigd na WBC

Wereldtop ongewijzigd na WBC

Het Nederlands Koninkrijksteam verdiende geen punten tijdens de World Baseball Classic.

Het Nederlands Koninkrijksteam verdiende geen punten tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

De vierde editie van de World Baseball Classic heeft niet voor verschuivingen gezorgd in de top zeven van de wereld. Het Nederlands Koninkrijksteam zag zijn goede eindklassering op het officiële wereldkampioenschap niet beloond worden met een stijging op de ranglijst. Bovendien werd Oranje zelfs ingehaald door de verrassende stijger Australië.

Vier jaar geleden leverde de plaats in de halve finales tijdens de WBC voor het Nederlands Koninkrijksteam nog een stijging op van de zevende naar de vijfde plaats. Deze maand eindigde Oranje opnieuw als vierde tijdens de World Baseball Classic. Maar ditmaal bleef een top 5 klassering ver buiten bereik voor Oranje. Het Nederlands Koninkrijk verdiende zelfs geen enkel punt extra naar aanleiding van de World Baseball Classic.

Bovendien werd het Nederlands Koninkrijk op de ranglijst ingehaald door Australië, dat de World Baseball Classic afsloot met een negende plaats, nadat de Australische honkballers in de eerste ronde in Tokyo werden uitgeschakeld. Na titels bij de U12 en U18 kampioenschappen van Oceanië steeg Australië in januari van dit jaar al van de elfde naar de tiende plaats. Na afloop van de World Baseball Classic kwamen daar nog eens 420 punten bij voor Australië. Daarmee steeg het land twee plekken naar een achtste plaats op de wereldranglijst. Het is de hoogste klassering voor Australië ooit.

Negende positie

Doordat Canada, dat op de World Baseball Classic eindigde op een vijftiende en voorlaatste plaats, op de wereldranglijst zakte van de achtste naar de tiende plaats, behield Oranje wel de negende positie op de wereldranglijst. Eerder dit jaar verdiende het Koninkrijk ook punten met het gewonnen Europese kampioenschap in Hoofddorp en de Europese titel tijdens het U18 EK in het Spaanse Gijon. Die prestaties leverde Oranje in december één plaats winst op.

Australische pitcher Warwick Saupold.

Australische pitcher Warwick Saupold.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Met de negende plaats blijft het Nederlands Koninkrijk wel het beste land van Europa. Italië, dat tijdens het Europees kampioenschap in Hoofddorp de finale misliep en tijdens de World Baseball Classic al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, zakte één positie naar de twaalfde plaats. Tsjechië volgt als dertiende.

Wereldkampioen

De top van de ranglijst bleef ongewijzigd. Zuid-Korea en Chinese Taipei, die op de WBC verrassend de eerste ronde niet doorkwamen en zodoende genoegen moesten nemen met een tiende en veertiende positie in het eindklassement, behielden hun derde en vierde plaats op de ranglijst.

De kersverse wereldkampioen uit de Verenigde Staten, momenteel ook wereldkampioen in de categorieën U12 en U18, liep in punten in op Japan, maar slaagde er niet in om de eerste plaats op de wereldranglijst over te nemen. In tegenstelling tot Team USA nam Japan wel deel aan de U23 WK’s van 2014 (zilver) en 2016 (goud). De punten die op deze toernooien werden verdiend, zijn vooralsnog voldoende om de Verenigde Staten voor te blijven.

Grote winnaar

Grote winnaar werd Israël. De debutant, die overwinningen boekte op Chinese Taipei, Cuba, Zuid-Korea en Oranje, profiteerde wel van de goede prestaties op de WBC en steeg van de 41e naar de 19e plaats. De Dominicaanse Republiek, die afgelopen maand tijdens de WBC zijn wereldtitel verloor, zakte van de dertiende naar de zestiende plaats.

Verliezend finalist Puerto Rico verdiende aan de prestatie op de WBC één plaats stijging en is nu de nummer elf van de wereld. Evenals de Dominicaanse Republiek verdiende Puerto Rico door afwezigheid op jeugdtoernooien de afgelopen jaren nauwelijks extra punten. Curaçao bleef met zeven punten op de 66e plaats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal