De vlaggenceremonie voorafgaand aan de finale van de World Baseball Classic.

Honkbal

Los Angeles 2024 bundelt krachten met MLB

Los Angeles 2024 bundelt krachten met MLB

De vlaggenceremonie voorafgaand aan de finale van de World Baseball Classic.

De vlaggenceremonie voorafgaand aan de finale van de World Baseball Classic.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Vertegenwoordigers van de Major League-clubs Los Angeles Dodgers, San Francisco Giants en Milwaukee Brewers zijn toegetreden tot de Raad van Bestuur van Los Angeles 2024. De Amerikaanse stad is nog één van de twee overgebleven kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024.

Los Angeles wil in 2024, na Londen, de tweede stad worden die voor de derde keer in de historie gastheer is van de Olympische Zomer Spelen. Om een sterker voorstel neer te kunnen zetten, heeft Los Angeles 2024 nu de krachten gebundeld met diverse clubs uit onder meer de Major League Baseball (MLB), National Basketball Association (NBA), National Football League (NFL) en Major League Soccer (MLS).

Eigenaren en managers van een groot aantal professionele Amerikaanse topclubs gaan samen aan de slag om met hun kennis en ervaring een bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe Spelen voor een nieuw tijdperk.

Dream Team

Het bestuur van LA 2024 wordt aangevoerd door onder meer vice-voorzitter Magic Johnson. De voormalig profbasketballer en Hall of Famer is zelf eigenaar van Los Angeles Dodgers. Met het ‘Dream Team’ veroverde Johnson het basketballgoud tijdens de Olympische Spelen van 1992.

Johnson is in het bestuur nu vergezeld door twaalf vertegenwoordigers van Amerikaanse sportorganiaties, waaronder drie kopstukken uit de Major League. Dit zijn Stan Kasten (voorzitter van Los Angeles Dodgers), Mark Attanasio (eigenaar van Milwaukee Brewers) en Larry Baer (voorzitter San Francisco Giants).

Keuzesport

Los Angeles is nog één van de twee overgebleven kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024. Eerder haakten Rome en Boedapest om financiële redenen af. De enige andere stad die nog in beeld is voor de Zomer Spelen, is Parijs. De keuze voor stad is voor het honkbal en softbal van enorm belang. Beide sporten maken momenteel geen deel uit van het vaste Olympisch programma. Voor de Zomer Spelen van 2020 zijn honkbal en softbal door de organisatie Tokyo 2020 als keuzesport aan het programma toegevoegd.

De betrokkenheid van MLB bij de planvorming rondom de Olympische Spelen vergroot de kansen voor honkbal en softbal om ook in 2024 als keuzesport aan het programma te worden toegevoegd als Los Angeles de organisatie van het Internationaal Olympisch Comité krijgt toegewezen. Deze maanden bezoekt een evaluatiecommissie van het IOC de kandidaatsteden. De uiteindelijke verkiezing vindt in september van dit jaar plaats in Lima (Peru). De voorgestelde data voor de Olympische Spelen in Los Angeles zijn 19 juli tot en met 4 augustus 2024.

Speellocatie

In één van de bidbooks voor LA 2024 werd eerder al Dodger Stadium genoemd als speellocatie voor het geval honkbal en softbal deel uit zouden maken van het Olympisch programma. Het stadion van Los Angeles Dodgers was vorige week nog gastheer van de finaleronde van de World Baseball Classic, waarvoor het Nederlands Koninkrijk, de Verenigde Staten, Puerto Rico en Japan zich hadden geplaatst.

De drie wedstrijden in het Dodger Stadium uit de halve finales en finale werden in totaal door bijna 110.000 toeschouwers bezocht. De wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Puerto Rico werd bijgewoond door 24.865 toeschouwers. De eindstrijd tussen Team USA en Puerto Rico kon rekenen op een aantal van 51.565 bezoekers, het hoogste voor een wedstrijd tijdens de vierde editie van de World Baseball Classic.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal