FysioExpert Olympia Haarlem bleef in Enschede opnieuw ongeslagen.

Golden League

Olympia Haarlem prolongeert titel in Enschede

Olympia Haarlem prolongeert titel in Enschede

FysioExpert Olympia Haarlem bleef in Enschede opnieuw ongeslagen.

FysioExpert Olympia Haarlem bleef in Enschede opnieuw ongeslagen.
Foto: © Olympia Haarlem

Onder leiding van Eva Voortman heeft FysioExpert Olympia Haarlem haar titel tijdens het internationale J.C.J. Mastenbroektoernooi in Enschede geprolongeerd. Tijdens het driedaagse oefentoernooi, waar alle clubs uit de Golden League aan deelnamen, bleef Olympia Haarlem ongeslagen. Voortman werd na de van landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem gewonnen finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.

De softbalsters van Olympia Haarlem bleven net als vorig jaar ook nu in Enschede ongeslagen. Na ruime overwinningen op Barracudas (13-0) en Terrasvogels (0-14) leverden ook Roef! (7-1) en gastvrouw Tex Town Tigers (7-0) geen problemen op. Na elf puntloze innings scoorde Wies Ligtvoet namens Roef! het eerste tegenpunt voor Olympia Haarlem. Het bleef ook het enige tegenpunt voor Olympia Haarlem tot aan de eindstrijd.

Met die prestatie plaatste Olympia Haarlem zich in poule A ongeslagen voor de finale van het 34e Mastenbroektoernooi. In de met verrassend ruime cijfers gewonnen wedstrijd tegen Terrasvogels was Eva Voortman (5-2-2-0) al de winnend pitcher. En ook tegen Tex Town Tigers stond de international geen punten toe. In dat duel gooide ze zes keer drie slag in vier innings. Een kleine drie uur nadat Fysio Expert Olympia Haarlem zich zondagmiddag ongeslagen had geplaatst voor de eindstrijd, betrad Voortman opnieuw als pitcher de cirkel. En andermaal bleek ze onbespeelbaar.

Onbespeelbaar

In poule B had ook Sparks Haarlem zich ongeslagen geplaatst voor de finale. De Europees kampioen en landskampioen begon het toernooi sterk. In de eerste drie wedstrijden scoorde de Haarlemse ploeg negentien punten tegen DSS, Twins en Duitsland. In de laatste wedstrijd uit poule B speelde Sparks Haarlem om een plaats in de finale tegen Joudrs uit Praag. Dat duel eindigde in een 4-4 gelijkspel. Dat was voldoende voor Sparks om zich zondagochtend al als eerste ploeg te plaatsen voor de finale.

Maar ook Sparks Haarlem was vandaag in Enschede niet opgewassen tegen pitcher Eva Voortman. Geholpen door vroege punten van Shareday Christina (eerste inning) en Maranca Ham (derde inning), die beiden werden binnengeslagen door Dinet Oosting, kwam Voortman nauwelijks in de problemen. Pas in de vierde inning stond zij de eerste run toe aan landskampioen Sparks Haarlem. Kingsley Avery (driehonkslag) kon binnenlopen op een hit van Karin Tuk. Met haar tweede punt van de wedstrijd bepaalde Christina voor Olympia Haarlem de eindstand in de vijfde inning op 1-3. Daarmee legde Olympia Haarlem voor het tweede jaar op rij beslag op de Jan van der Molenbokaal. Ook vorig jaar werd in de eindstrijd al gewonnen van Sparks Haarlem.

Meest Waardevolle Speelster

Eva Voortman werd uitgeroepen tot MVP.

Eva Voortman werd uitgeroepen tot MVP.
Foto: © Olympia Haarlem

Was Voortman dit toernooi als pitcher al belangrijk voor haar ploeg, aanvallend deed ze het niet slechter. In Enschede sloeg ze de meeste honkslagen (10), driehonkslagen (1), homeruns (2) en had ze de meeste binnengeslagen punten (10). Ook haar slaggemiddelde (.769) was veruit de beste van het volledige deelnemersveld.

Als pitcher sloot ze het toernooi bovendien af met het laagste verdiende puntengemiddelde (0.64). Verder gooide ze de meeste innings (14), de meeste strikeouts (16) en won ze onder meer de meeste wedstrijden (3). Het leverde Voortman na de gewonnen finale ook de prijs op voor Meest Waardevolle Speelster.

Derde plaats

Achter de twee Haarlemse ploegen eindigde Tex Town Tigers op een derde plaats. De softbalploeg uit Enschede, die het eigen toernooi in 2009 voor het laatste wist te winnen, begon het toernooi sterk. In de openingswedstrijd tegen Terrasvogels brak Annemiek Jansen in de vierde inning het puntloze pitchersduel tussen Daniëlle Bonnet en Lindsey Meadows-Oosterveld op, toen zij kon scoren op een tweehonkslag van Laura Wissink. Het was nog maar de tweede en laatste honkslag voor de ploeg uit Enschede. Niettemin wel voldoende voor de 1-0 winst, want tegenstander Terrasvogels werd puntloos gehouden.

In de tweede wedstrijd was een heel ander Tex Town Tigers te zien. Na de twee hits in de vorige wedstrijd, scoorde de gastvrouw tegen Barracudas op tien hits al twaalf punten in de eerste inning. Onder meer door homeruns van Laura Wissink (+2) en de nieuwe aanwinst Jasmine Peters (+1). Na drie innings was de eindstand bepaald op 2-18. In de derde inning sloeg de Australische Peters haar tweede homerun van de wedstrijd, ditmaal zelfs een grandslam.

Door de 7-0 nederlaag tegen titelverdediger Olympia Haarlem werd Tex Town Tigers verwezen naar de strijd om de derde plaats. Die werd uiteindelijk met 5-4 gewonnen van SK Joudrs. Opnieuw speelde Peters een belangrijke rol. In de vijfde inning sloeg ze met haar tweehonkslag twee van de drie punten uit deze slagbeurt voor haar ploeg binnen. Bij een 4-4 gelijke stand sloeg de Canadese Olivia Hornstein (3 uit 3) met twee man uit met haar walk-off honkslag het winnende punt binnen.

Internationale deelnemers

Met het Zwitserse Barracudas, de nationale ploeg van Duitsland en Joudrs Praha had de 34e editie van het Mastenbroektoernooi dit weekeinde drie internationale deelnemers. Terwijl Barracudas alle vijf zijn wedstrijden verloor, wonnen Duitsland en Joudrs elk twee van hun vijf wedstrijden. De Tsjechische landskampioen, voor de elfde keer aanwezig in Enschede, was de enige buitenlandse ploeg met winst op een Nederlands team. Joudrs boekte zeges tegen Twins (1-10) en DSS (2-1).

Voor Sparks Haarlem gooide Rebecca Soumeru (5-0-0-0) de enige no-hitter van het toernooi. Ze stond zaterdag in de met 10-0 gewonnen wedstrijd tegen Twins uit Oosterhout alleen in de eerste inning een loopster toe op de honken na geraakt werper voor Minke Blok.

Eindstand 34e J.C.J. Mastenbroektoernooi:

1. FysioExpert Olympia Haarlem
2. Oolders Omaco Sparks Haarlem
3. Tex Town Tigers
4. SK Joudrs
5. DSS
6. Terrasvogels
7. Roef!
8. Twins
9. Barracudas
10. Duitsland

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League