Pitcher Tom de Blok in actie tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Tom de Blok tekent bij Detroit Tigers

Tom de Blok tekent bij Detroit Tigers

Pitcher Tom de Blok in actie tijdens de World Baseball Classic.

Pitcher Tom de Blok in actie tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Na Jair Jurrjens en Shairon Martis is Tom de Blok de derde pitcher van Team Kingdom of the Netherlands die, mede dankzij een sterke World Baseball Classic, onderdak heeft gevonden bij een Major League-organisatie. De Blok heeft een vierjarig contract getekend bij de Detroit Tigers en zal zich per direct melden bij het Spring Training Complex van de Tigers in Florida, waarna hij het seizoen zal openen bij de West Michigan Whitecaps, het Class-A team van de Tigers dat uitkomt in de Midwest League.

De Blok kwam voor het Koninkrijksteam tijdens de World Baseball Classic uit in twee wedstrijden en gooide in twee innings twee keer drie slag, kreeg slechts één honkslag tegen en eindigde met een ERA van 0.00. Zijn inning tegen de sterke line-up van Japan was vooral erg indrukwekkend. Hij haalde met zijn fastball snelheden van ruim boven de negentig mijl per uur en schakelde Major League slagman Norichika Aoki uit met drie slag via een zeer scherpe slider.

Deze prestaties moeten hem opnieuw op de radar gezet hebben bij scouts, die hem al langer volgden. De Blok tekende eerder in augustus 2013 een contract voor de Seattle Mariners, maar besloot als zeventienjarige speler in april 2014 na een verblijf van twee weken al snel terug te keren naar Nederland.

Nieuwe kans
Detroit was niet het enige team met interesse in de diensten van de rechtshandige werper. Afgelopen winter bleef de Blok, na met het Koninkrijksteam deelgenomen te hebben aan de Samurai Japan Warmup Games, achter in Japan om daar aan een try-out mee te doen van de Japanse topclub Rakuten Eagles. Uiteindelijk koos de Amsterdammer dus voor een nieuw avontuur in de Verenigde Staten: “Ik ben erg blij met deze kans. Zeker door mijn optreden in de WBC kwam ik in weer in beeld bij de scouts van de Tigers. Ik vlieg nu zondag naar Florida voor de medische keuring, en sluit me daarna aan bij de West Michigan Whitecaps.”

Bij de Whitecaps komt de Blok in een team waarin zes van de dertig grootste talenten van de Detroit Tigers gestald zijn. Een van die grote talenten is outfielder Cam Gibson, zoon van voormalig Major League Kirk Gibson. In de Midwest League kwamen vorig seizoen ook Zander Wiel en Sicnarf Loopstok uit als grote talenten uit het Nederlands Koninkrijk.

Amsterdam
Voor L&D Amsterdam is het wegvallen van 20-jarige closer De Blok natuurlijk een groot gemis, maar manager Charles Urbanus reageert zeer positief: “Ik ben ontzettend trots dat Tom tekent bij de Detroit Tigers. Het is een waardering voor de manier waarop Tom zich de laatste jaren zowel fysiek als mentaal ontwikkeld heeft.”

De Blok, die zijn hele jeugdopleiding bij de Amsterdammers (en de academy van de Amsterdam Diamonds) doorliep, is de tweede speler uit de de opleiding van de Amsterdamse hoofdklasser die dit jaar een profcontract tekent. Eerder vertrok infielder Oliver Severino van der Wijst naar de Houston Astros.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal