EBS 2017

Italië kondigt European Series in oktober aan

Italië kondigt European Series in oktober aan

Italië ontvangt later dit jaar het Nederlands Koninkrijksteam voor een serie van vriendschappelijke wedstrijden.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De nieuwe Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon kondigde deze week tijdens een persconferentie in Milaan aan dat, dankzij de samenwerking met Nederland, de twee nationale ploegen elkaar in oktober weer zullen ontmoeten in de European Baseball Series. Volgens Marcon moeten de precieze data van de drie in Italië te spelen wedstrijden nog worden vastgesteld. De persconferentie vond plaats in het regionale hoofdkantoor van het Italiaans Olympisch Committee en werd vereerd door de aanwezigheid en een toespraak door Giovanni Malago, de voorzitter van het CONI. De Italiaanse sportkoepel wil de Olympische Spelen van 2028 naar Milaan halen en de honkbalbond is in serieus overleg met de sportwethouder in Milaan om het oude Kennedy-stadion aldaar op te kalefateren.

Aanleiding van de prominente persconferentie was de opening van het Italiaanse seizoen 2017, dat echter pas volgende week begint voor wat betreft de Italian Baseball League. Op vrijdag 14 april opent landskampioen Unipolsai Bologna tegen debutant Padule Sesto Fiorentino en het programma van Girone A voorziet die avond verder in Parma Clima tegen Angel Service Gruppo Secur Nettuno, alsmede in Girone B met de wedstrijden Novara tegen Rimini en T&A San Marino tegen Tommasin Padova.

Dit jaar krijgt de oude Serie A van het Italiaanse honkbal meer belangstelling dan voorheen, omdat het nieuwe bondsbestuur heeft besloten de twee beste clubs ervan te laten promoveren naar de Italian Baseball League, waardoor het aantal profclubs in 2018 zal toenemen van acht naar tien.

Deelnemende clubs

Dit seizoen bestaat de Serie A uit drie poules: een noordelijke met acht team, een centrale met eveneens acht teams en een zuidelijke poule met zes clubs na de recente afzeggingen door Foggia en Anzio. Die competities zijn vorig weekend en dus al eerder dan de persconferentie begonnen.

De deelnemende clubs in de noordelijke poule A zijn: Brescia, Senago, Grizzlies Torino, Oltretorrente Parma, Sala Baganza, Bollate, Collecchio en landskampioen Red Sox Paterno. In de centrale poule B: Modena, New Black Panthers, Fiorentina, Verona, Godo, Castenaso, Redskins Imola en Bologna Athletics. In de kleinere zuidelijke poule C komen uit Grosseto, Nettuno Elite, Citta di Nettuno, Rams Viterbo, Potenza Picena en Hotsand Macerata. In deze laatstgenoemde poule rusten iedere week twee clubs.

EK 2018 uitgesteld

Voorts vertelde de nieuwe bondsvoorzitter aan de verzamelde Italiaanse pers, dat zijn mandaat van de komende vier jaar zich zal richten op een rigoreus financieel beleid, maar tevens op deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Om de Europese deelnemer daaraan aangewezen te krijgen via een evenwichtig toernooi, kondigde Marcon aan dat het Europees kampioenschap 2018 in Regensburg een jaar wordt uitgesteld tot in 2019. In de plannen die er momenteel liggen, nemen de beste vijf teams van het EK samen met de nummer één van Afrika in februari 2020 deel aan een Olympisch kwaificatietoernooi. Inzet is dan één toegangsbewijs voor de Zomer Spelen.

Om het Europese gat van volgend jaar op te vullen, werkt de Europese bond CEB aan de organisatie van een continentale Top Six voor de beste formaties van ons werelddeel, aldus Andrea Marcon in Milaan. Voor oktober van dit jaar zijn er door de Italiaanse en Nederlandse bonden plannen opgesteld voor een derde editie van de European Baseball Series.

Diplomatieke rel

Door toedoen van het enig gebleven FIBS-bestuurslid van het afgetreden kabinet Fraccari is het huidig Italiaanse honkbalbestuur verzeild geraakt in een diplomatieke rel tussen Italië en Venezuela. Dit Zuid-Amerikaanse land leverde vorig jaar achttien profspelers aan de zeven Italiaanse clubs in de Italian Baseball League. De grootste sportkrant van Italië Gazzetta dello Sport merkte destijds bij het begin van de competitie fijntjes op dat de Italiaanse stadions eigenlijk een Venezolaanse league ten tonele gingen brengen.

Nu heeft Totoni Sanna, vorig seizoen Fraccari’s vice-voorzitter voor softbalzaken, bij de Italiaanse minister van Sport aangekaart dat de Venezolaanse staatspresident Nicolas Maduro zich geringschattend heeft uitgelaten over de Italiaanse honkbalselectie bij de World Baseball Classic. Maduro bleek zich verdiept te hebben in de oorsprong van de spelers, waarmee Italië verkoos uit te komen in de beslissingswedstrijd tegen Venezuela in poule D te Guadalajara in Mexico.

Puur bedrog

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zei de 54-jarige president in een televisieprogramma: “Maar zijn deze spelers Italianen? Het leek erop dat we USA hebben verslagen, want niemand van deze spelers woont of is geboren in Italië. Het zijn allemaal Amerikaanse spelers met een Italiaanse achternaam, die deze maskerade houden en het dan een Italiaanse ploeg noemen. Dit zou in de voetbalwereld ondenkbaar zijn. Dit is puur bedrog, maar ik heb nog geen journalist gezien, dit dit heeft aangekaart. Laten we applaudisseren voor onze honkbalploeg, want ze zijn allemaal geboren in Venezuela!”, aldus de socialistische politicus.

Ook La Repubblica bevestigde in haar Italiaans artikel van afgelopen 15 maart, dat van de selectie door bondscoach Mazzieri slechts acht spelers geboren en getogen zijn in Italië: pitchers Maestri, Panerati en Crepaldi, catcher Sabbatani, infielders Liddi en Vaglio en outfielders Poma en Chiarini. Laatstgenoemde werd weliswaar vergeten door de krant, maar deze voerde voor de telling abusievelijk pitcher Oberto op. Ook deze is een door Italië geimporteerde speler. Behalve Maestri en Liddi werden de echte Italianen schaars en pas als late invallers opgesteld in WBC-wedstrijden.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017