Pitcher Sedley Karel in actie voor HCAW.

HB Hoofdklasse

HCAW wint IM Charles Urbanus Sr. Toernooi

HCAW wint IM Charles Urbanus Sr. Toernooi

Pitcher Sedley Karel in actie voor HCAW.

Pitcher Sedley Karel in actie voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

HCAW heeft voor het eerst sinds 2013 weer het eigen In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi gewonnen. In de Rob Hoffmann Vallei had de gastheer dit weekeinde aan twee overwinningen en een gelijkspel voldoende voor de toernooiwinst. Titelverdediger L&D Amsterdam passeerde in de laatste wedstrijd Hoofddorp Pioniers in het klassement om de tweede plaats op te eisen. Individuele prijzen waren er voor Shurman Marlin, Remco Draijer en Kaj Timmermans.

Voor het eerst sinds 2010 bestond het deelnemersveld van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi weer uit drie teams. De afgelopen vier jaar ging de strijd steeds tussen de hoofdklasseteams van HCAW, Amsterdam, Hoofddorp Pioniers en Kinheim. Maar doordat die laatste club zich eind vorig jaar terugtrok uit de hoofdklasse, ontbrak Kinheim afgelopen weekeinde tijdens de 35e editie van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi.

Zonder de vijfvoudig toernooiwinnaar Kinheim (eerste in 2006, 2007, 2010, 2011 en 2015) legde het Bussumse HCAW de basis voor de toernooiwinst gisteren al direct in de openingswedstrijd. Door drie veldfouten van de defensie van titelverdediger L&D Amsterdam scoorde HCAW in de derde inning viermaal om een 1-4 achterstand om te buigen in de 5-4 winst. Een inning eerder had Kevin Weijgertse met een solohomerun voor het eerste punt van HCAW gezorgd. Die overwinning bleek op zondag beslissend.

Prominente rol

De strijd om de eerste plaats leek na de eerste dag vooral te gaan tussen HCAW en L&D Amsterdam, dat in Bussum nog de beschikking had over international Kalian Sams. De derde deelnemer, Hoofddorp Pioniers, liep op de eerste speeldag tegen nederlagen op tegen zowel L&D Amsterdam (10-4) als HCAW (1-3). In beide wedstrijden gaf de Hoofddorpse ploeg de winst in de slotfase uit handen. Tegen L&D Amsterdam zelfs in de zesde en laatste inning. In die zesde slagbeurt scoorde L&D Amsterdam maar liefst zevenmaal om de 3-4 achterstand om te buigen in een 10-4 overwinning. Later op de dag sloeg Vince Rooi in de wedstrijd tegen Pioniers voor HCAW in de vijfde inning met een tweehonkslag de twee winnende punten binnen: 1-3.

Toch speelde Hoofddorp Pioniers op de slotdag alsnog een prominente rol. De Hoofddorpse ploeg herstelde zich goed van de matige eerste speeldag en hield vandaag eerst het ongeslagen HCAW op een 8-8 gelijkspel, waarna het vervolgens bovendien met 4-2 won van L&D Amsterdam. Met die overwinning schakelde de ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin L&D Amsterdam uit voor de eerste plaats en verzekerde HCAW zich met nog één wedstrijd te gaan al van de titel.

Toernooititel

Vince Rooi met de bokaal na de toernooiwinst voor HCAW.

Vince Rooi met de bokaal na de toernooiwinst voor HCAW.
Foto: © Alfred Cop

In de wedstrijd tussen HCAW en Hoofddorp Pioniers begonnen beide teams met een 4-1 tussenstand aan de zesde en laatste inning. Daarin gooiden drie HCAW-pitchers samen onder meer zes keer vier wijd. Zodoende kreeg Pioniers de kans om maar liefst zeven punten te scoren. De winst en mogelijk zelfs de toernooititel was daarmee binnen handbereik, maar in de gelijkmakende slagbeurt sloegen Vince Rooi (honkslag) en Kevin Dirksen (tweehonkslag) samen drie punten binnen voor het gelijkspel.

Zodoende hield HCAW zijn koppositie vast en kon het uiteindelijk vandaag voor de achtste keer worden gekroond als winnaar van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi. Daarvoor was het resultaat uit de laatste wedstrijd al niet meer van belang. In de laatste wedstrijd van het toernooi stond voor L&D Amsterdam nog wel wat op het spel. De Amsterdammers hadden een overwinning nodig om de tweede plaats in handen te krijgen. Daarin slaagde de titelverdediger uiteindelijk.

Record

Nadat Roeland Henrique HCAW in de eerste slagbeurt op een 0-1 voorsprong had gebracht, nam L&D Amsterdam in de tweede inning de leiding in de wedstrijd over. Kalian Sams, die binnenkort naar Canada terugkeert voor een derde seizoen bij profclub Quebec Capitales, opende de slagbeurt met een tweehonkslag en kon even later scoren op een hit van Patrick Bok. Met volle honken sloeg hierna Norbert Jongerius ook Kenny Berkenbosch over de thuisplaat. Een inning later verdubbelde L&D Amsterdam de voorsprong na tweehonkslagen op rij van Kenny Berkenbosch en Remco Draijer. Dat verschil kon HCAW niet meer goedmaken. Het enige serieuze wapenfeit kwam nog van Kevin Dirksen, die met een tweehonkslag in de vierde inning twee punten binnensloeg: 4-3.

Voor HCAW is het de achtste keer dat de ploeg winnaar is geworden van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi. Eerder gebeurde dat in 1992, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 en 2013. Daarmee nadert HCAW het record van Neptunus. De Rotterdamse club won het toernooi tussen 1991 en 1999 tienmaal. Sinds 2002 neemt Neptunus niet meer deel aan het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi. Persoonlijke prijzen waren er vandaag voor Shurman Marlin (Hoofddorp Pioniers), Remco Draijer (L&D Amsterdam) en Kaj Timmermans (HCAW). Draijer werd de beste slagman van het toernooi. Hi kwam in vier wedstrijden tot zes honkslagen (.545), waaronder twee tweehonkslagen. Hij bleef daarmee onder meer Shurman Marlins van Pioniers (.444) en Kevin Dirksen van HCAW (.400) voor. Beste pitcher werd Kaj Timmermans, die winnend werper werd in de wedstrijd van gisteren tegen Hoofddorp Pioniers. In vijf innings stond hij geen enkele punt toe. Marlin mocht de belangrijkste individuele prijs in ontvangst nemen. Hij werd in Bussum uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse