HB Hoofdklasse

Jerry Breek: “DSS in de play-offs? Dat is mogelijk!”

Jerry Breek: “DSS in de play-offs? Dat is mogelijk!”

DSS zou dit seizoen zo maar eens mee kunnen doen om een plaats in de play-offs
(Foto: Rob Jelsma)

Bij DSS staat dit seizoen in Jerry Breek een nieuwe hoofdcoach voor de groep. Breek, die zelf als speler van onder meer Kinheim, Pirates en Almere ’90 jarenlange ervaring heeft in de hoofdklasse, begint aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach op het hoogste niveau: “Er komt een hoop op me af, maar het is een mooie uitdaging.”

Breek kwam eind vorig seizoen als eerste honkcoach bij DSS nadat Nick Stuifbergen en Ivan Rodriguez het coachen daar overnamen van Lennart Stut. Na afloop van het seizoen werd hij door het bestuur benaderd met de vraag of hij het coachen over zou willen nemen en daar hoefde hij niet lang over na te denken.

Dat DSS vorig jaar op de laatste plaats eindigde, hoeft volgens Breek absoluut niet te betekenen dat dit in 2017 opnieuw zal gebeuren, sterker nog: “Na het wegvallen van Kinheim zijn de niveauverschillen tussen de teams in mijn ogen kleiner geworden. Ik denk dat het een erg leuke strijd zal gaan worden om de play-off plaatsen achter Neptunus en Amsterdam. Zou DSS daar ook kunnen staan? Dat is zeker mogelijk.”

Competitieopzet
Deze uitspraak deed Jerry Breek tijdens de persconferentie rond de seizoensstart van de Hoofdklasse Honkbal en Golden League Fastpitch Softball. Technisch directeur van de KNBSB, Gijs Selderijk, lichtte kort daarvoor nog even toe wat de gevolgen van het wegvallen van Kinheim voor de competitieopzet hebben: “Allereerst kunnen we concluderen dat het starten met zeven teams natuurlijk geen wenselijke situatie is. De competitieopzet is dan ook zo dat we volgend jaar de mogelijkheid weer hebben om acht teams in de hoofdklasse te zien.”

“Dit seizoen zal er vanwege het oneven aantal teams elke week een team een weekend vrij hebben. Er worden twee volledige speelrondes gespeeld en na 36 wedstrijden wordt de top vier afgescheiden van de onderste drie. De bovenste vier strijden via de play-offs voor de titel, terwijl de onderste drie met drie teams uit de overgangsklasse uitmaken welke teams er in 2018 in de hoofdklasse zullen uitkomen.”

Speler/coach
In zijn technische staf krijgt Breek hulp van speler/pitching coach Tom Stuifbergen. Stuifbergen, die jarenlang uitkwam voor Kinheim, maakte de overstap naar DSS. Hij ziet veel potentie in het jonge team en is bovendien blij dat hij gewoon in zijn thuisstad kan blijven spelen.

Als prof en als werper van Team Kingdom of the Netherlands heeft Stuifbergen inmiddels een ware schat aan ervaring opgedaan. Die ervaring zal hij als coach proberen over te brengen op zijn jongere teamgenoten: “Ik probeer mij dan ook vooral te richten op het mentale aspect en de denkwijze van werpers in bepaalde situaties. Welke keuzes maak je in verschillende counts en waarom? Daar valt in Nederland in mijn ogen nog veel winst te behalen.”

DSS opent de competitie op donderdagavond in eigen huis tegen L&D Amsterdam. Tegelijkertijd wordt er in Hoofddorp gespeeld tussen Pioniers en HCAW en in Utrecht opent UVV de competitie tegen de Glaskoning Twins. Landskampioen Curaçao Neptunus is dit weekend nog vrij, maar in week twee volgt direct de kraker tegen L&D Amsterdam.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse