Vince Rooi sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen.

HB Hoofdklasse

HCAW voortvarend uit de startblokken

HCAW voortvarend uit de startblokken

Vince Rooi sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen.

Vince Rooi sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen.
Foto: © Rob Jelsma

Met het wegvallen van Kinheim is er dit seizoen een plaats in de Play-Offs vrijgekomen. HCAW maakte vandaag in de allereerste wedstrijd van het seizoen meer dan duidelijk dat de Bussumse ploeg deze vrijgekomen positie aan het einde van de reguliere competitie voor zich op wil eisen. Met behulp van twee homeruns van Vince Rooi ramde HCAW zich vandaag in zeven innings langs Hoofddorp Pioniers.

Ruim zes maanden na de vierde opeenvolgende landstitel van Curaçao Neptunus is de hoofdklasse vanavond van start gegaan voor een nieuw seizoen. In de eerste speelweek nog zonder de titelverdediger. Doordat het Haarlemse Kinheim zich afgelopen november terug had getrokken uit de hoofdklasse, moet de competitie het dit seizoen doen met een oneven aantal teams. Daardoor heeft Curaçao Neptunus in de eerste speelweek nog vrij.

De overige zes hoofdklasseteams kwamen vandaag wel in actie voor hun eerste wedstrijd. In Haarlem ging L&D Amsterdam op bezoek bij DSS, terwijl Pickles UVV op zijn veld in Vleuten de honkballers van De Glaskoning Twins ontving. In Hoofddorp moesten Hoofddorp Pioniers en HCAW voor het grootste spektakel op deze Opening Day zorgen.

Hoofddorp Pioniers – HCAW

En een spektakel werd het in Hoofddorp. En dan voornamelijk vanwege de inbreng van Vince Rooi en pitcher Jim Ploeger. De international gooide in 5 1/3 inning maar liefst elf keer drie slag en liet de slagploeg van Hoofddorp Pioniers op de openingsdag kansloos. Vince Rooi (3 uit 5) leidde de aanval. Al in zijn eerste slagbeurt uit de reguliere competitie timmerde hij de bal over de hekken. Daarmee nam hij Roelie Henrique mee over de thuisplaat.

Sander Paap (Hoofddorp Pioniers) wordt op het tweede honk uitgetikt door Dylano Selassa.

Sander Paap (Hoofddorp Pioniers) wordt op het tweede honk uitgetikt door Dylano Selassa.
Foto: © Rob Jelsma

Nadat Rooi in de derde inning nog eens twee punten had binnengeslagen, was het in de vijfde inning andermaal raak. Met nu Raoell Kortstam en Boyd Tuhumury op de honken joeg Vince Rooi andermaal de bal over de omheining. Daarmee was de voorsprong na vijf innings al opgelopen tot 2-11. Hoofddorp Pioniers probeerde in de zesde en zevende inning uit alle macht een vroegtijdig einde te voorkomen, maar slaagde daar niet in. Het veertiende Bussumse punt van de wedstrijd maakte uiteindelijk na zeven innings een einde aan het duel: 4-14. Met zijn zeven binnengeslagen punten maakte Vince Rooi vanavond in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers het verschil. Aanvallend droegen ook Kevin Weijgerste (4 uit 5) en Roelie Henrique (3 uit 4) hun steentje bij. In zeven innings kwam de slagploeg van HCAW tot zestien hits.

DSS – L&D Amsterdam

Achter een solide optreden van pitcher Rob Cordemans (4-0-5-0 in vier innings) scoorde L&D Amsterdam vanavond al vijfmaal in de eerste twee innings. In de vierde inning liepen de Amsterdamse bezoekers zelfs uit naar 0-9. Het was te danken aan Lars Vogelaar, die zijn derde reguliere hoofdklassewedstrijd speelde, en debutant Robyn Clara dat de Europees kampioen de wedstrijd uiteindelijk niet vroegtijdig wist te beëindigen. De twee pitchers stonden in de laatste zes innings nog slechts twee punten toe. Uiteindelijk werd daarmee de schade in negen innings beperkt tot 3-11.

Voor de Amsterdammers sloegen Nick Urbanus (2 uit 2) en Kenny Berkenbosch (1 uit 4) elk drie punten binnen. Linksvelder Gilmer Lampe en midvelder Remco Draijer leidden de aanval met elk drie hits in vier slagbeurten.

Pickles UVV – De Glaskoning Twins

In Utrecht was het lang een stuk spannender, maar ook daar eindigde het duel uiteindelijk met een groot krachtsverschil. In de zevende inning van de wedstrijd tegen De Glaskoning Twins scoorde Pickles UVV maar liefst achtmaal om de 3-1 voorsprong uit te bouwen tot een 11-1 winst. Sergino Martis en Jelle Blaauw sloegen deze slagbeurt elk een tweehonkslag. Blaauw bracht daarmee zelfs drie punten binnen.

In zijn tweede slagbeurt van deze inning maakte Tijmen Takke met een walk-off honkslag een einde aan het duel. Hij sloeg in de zevende inning Blaauw binnen voor het elfde en laatste punt. In zijn eerste hoofdklassewedstrijd voor UVV sloeg Blaauw vier hits, waaronder twee tweehonkslagen, en kwam hij in al zijn vijf slagbeurten veilig op de honken. De korte stop bracht drie punten binnen en scoorde viermaal. Beide teams kwamen dit duel tot negen hits, maar op het pitchen van Jan Evertse en Sharlon Lebacks bleek UVV het meest effectief.

Uitslagen
DSS – L&D Amsterdam: 3-11
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 4-14 (7 innings)
Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 11-1 (7 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse