Kalian Sams maakte dit weekeinde voor L&D Amsterdam zijn rentree in de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam en Pickles UVV aan kop

L&D Amsterdam en Pickles UVV aan kop

Kalian Sams maakte dit weekeinde voor L&D Amsterdam zijn rentree in de hoofdklasse.

Kalian Sams maakte dit weekeinde voor L&D Amsterdam zijn rentree in de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

De hoofdklasseteams van L&D Amsterdam en Pickles UVV hebben zich ongeslagen door de eerste speelronde van het nieuwe seizoen heen gewerkt. De Amsterdammers wonnen driemaal ruim van DSS, terwijl Pickles UVV geen punten morste tegen De Glaskoning Twins. Daarmee voeren beide teams na de eerste drie wedstrijden de ranglijst aan van de hoofdklasse.

Achter titelverdediger Curaçao Neptunus, die in de eerste speelronde nog vrijaf had, is L&D Amsterdam dit seizoen opnieuw de grootste kanshebber voor het kampioenschap. Die favorietenrol maakten de honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus in de eerste ronde meer dan waar. Tegenstander DSS werd driemaal eenvoudig aan de kant gezet.

Ook pitcher Kevin Heijstek keerde na lange afwezigheid terug in de hoofdklasse.

Ook pitcher Kevin Heijstek keerde na lange afwezigheid terug in de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

Na de 4-11 winst op donderdagavond, waren de Amsterdammers op zaterdag en zondag vroegtijdig klaar. Zaterdag scoorde L&D Amsterdam, onder meer door een driepunten-homerun van Remco Draijer, vijfmaal in zowel de vierde als vijfde inning om de basis te leggen voor de 15-5 overwinning. Vandaag scoorde de ploeg zelfs zevenmaal in de achtste inning om de wedstrijd opnieuw tijdig te kunnen beëindigen. Nu werd het 1-11. In twee dagen tijd kwam de slagploeg van L&D Amsterdam tot 28 honkslagen.

Dit weekeinde speelde profhonkballer Kalian Sams, die vrijdag officieel een nieuwe overeenkomst tekende voor Capitales de Québec, zijn eerste wedstrijden voor L&D Amsterdam in de hoofdklasse. Het was bovendien zijn eerste duel in de Nederlandse competitie sinds 9 mei 2015 toen hij nog uitkwam voor het Haarlemse Kinheim. Met het Rotterdamse Neptunus nam hij in 2013 en 2014 deel aan de Holland Series. Eerder speelde hij tot 2006 voor het Haagse ADO in de hoofdklasse. Op de heuvel maakte zaterdag voor de Amsterdammers pitcher Kevin Heijstek zijn rentree in de hoofdklasse. Hij speelde zijn eerste wedstrijd sinds 26 mei 2016. Op 5 juni viel hij geblesseerd uit tijdens de finale van de European Champions Cup. Die blessure maakte een einde aan zijn seizoen. Heijstek (4-1-7-0) goode zes innings en werd in de zevende inning opgevolgd door international Gilmer Lampe. Aan slag kwam Lampe deze week tot negen hits (.643), waarmee hij na de eerste speelronde de beste slagman is.

Pickles UVV – De Glaskoning Twins

Pickles UVV vervolgde de succesvolle start, waarbij donderdagavond al met 11-1 van De Glaskoning Twins werd gewonnen, dit weekeinde met nog eens twee zeges. De selectie van de debuterende hoofdklassecoach Ty Eriksen verzekerde zich zondag pas in de negende inning van de winst. Met één man uit sloeg Randy Daal met zijn walk-off honkslag pinch-runner Timo van Ancum binnen voor de overwinning: 7-6. UVV scoorde in zijn laatste twee slagbeurten driemaal om een 4-6 achterstand weg te werken.

UVV-catcher Julian Goins tikt Dennis de Quint (De Glaskoning Twins) uit op de thuisplaat.

UVV-catcher Julian Goins tikt Dennis de Quint (De Glaskoning Twins) uit op de thuisplaat.
Foto: © Jan Kruijdenberg

In de zevende inning had rechtsvelder Bram Grooten de hoop op de eerste winst voor De Glaskoning Twins teruggebracht. Met een tweehonkslag had hij eerst drie ploeggenoten binnengeslagen, waarna hij even later zelf scoorde op een opofferingsslag van Bart Janssen. Die voorsprong hield echter niet stand, waardoor Pickles UVV ook in zijn derde wedstrijd ongeslagen bleef. De Amerikaanse hoofdklassedebutant Bryce Cherry (4 uit 5) sloeg voor UVV in de vijfde inning de enige homerun van de wedstrijd.

Hoofddorp Pioniers – HCAW

De honkballers van Hoofddorp Pioniers en HCAW waren dit weekeinde aan elkaar gewaagd. Zaterdag hield HCAW-pitcher Kaj Timmermans zijn tegenstander acht innings lang puntloos. Nadat hij met een 2-0 voorsprong op de heuvel was afgelost door Sedley Karel, ging het alsnog mis. Tegen zijn oude ploeg moest Karel in de negende inning het onderspit delven. Met twee ploeggenoten op de honken sloeg Quintin de Cuba in deze slagbeurt de bal over de hekken van de Rob Hoffman Vallei. Even later bepaalde Brennan Nijhof de eindstand op 2-4.

Een dag later volgde het herstel voor Karel. In de elfde inning van de wedstrijd tegen HCAW stapte hij na een strikeout en een dubbelspel met de save van de heuvel. Even daarvoor had HCAW via punten van Raoell Kortstam (driehonkslag) en Roeland Henrique voor de beslissing in de elfde inning gezorgd: 3-5. Het was de eerste verlenging van het nieuwe seizoen, die dit jaar wordt gespeeld zonder tie-break.

Uitslagen eerste speelronde

DSS – L&D Amsterdam: 4-11
L&D Amsterdam – DSS: 15-5 (7 innings)
DSS – L&D Amsterdam: 1-11 (8 innings)

Hoofddorp Pioniers – HCAW: 4-14 (7 innings)
HCAW – Hoofddorp Pioniers: 2-4
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 3-5 (11 inning)

Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 11-1 (7 innings)
De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 3-8
Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 7-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse