Stijn van der Meer is gisteren door Houston Astros ontslagen.

Honkbal

Stijn van der Meer keert terug naar Nederland

Stijn van der Meer keert terug naar Nederland

Stijn van der Meer is gisteren door Houston Astros ontslagen.

Stijn van der Meer is gisteren door Houston Astros ontslagen.
Foto: © Henk Seppen

Na zes wedstrijden in het nieuwe seizoen is voor Stijn van der Meer al een einde gekomen aan zijn profavontuur. Het contract van de 23-jarige Nederlandse profhonkballer, die vorig jaar werd gedraft, is deze week ontbonden door zijn profclub Houston Astros. Vandaag vliegt hij terug naar Nederland. Eerder deze maand had Van der Meer voor Buies Creek Astros zijn debuut gemaakt in de Class A Advanced Carolina League.

Van der Meer speelde pas vorig jaar augustus zijn eerste wedstrijd voor de organisatie van Houston Astros, nadat de club hem in juni in de 34e ronde had gedraft na zijn indrukwekkende seizoen voor Lamar University. Hij speelde twee wedstrijden voor AZL Astros (.667), voordat hij zich al kon melden bij het sterkere Rookie League-team Greeneville Astros.

Ook voor die club maakte Van der Meer indruk. In negentien wedstrijden kwam de Nederlandse binnenvelder tot 22 hits (.301) en scoorde hij twaalf punten. Na afloop van de World Baseball Classic kreeg Van der Meer te horen dat hij opnieuw op een promotie kon rekenen. Donderdag 6 april maakte Van der Meer voor Buies Creek Astros zijn Class A-debuut.

Meest Waardevolle Speler

Vier dagen laten sloeg hij in zijn derde wedstrijd van het seizoen tegen Myrtle Beach Pelicans zijn eerste honkslag. Die rake klap, waarmee Van der Meer zijn knuppel brak, belandde voor een tweehonkslag in het linksveld. Ook in de twee opvolgende duels tegen Myrtle Beach Pelicans sloeg Van der Meer een honkslag. Daarmee bracht de 23-jarige international zijn slaggemiddelde in zijn eerste zes wedstrijden voor Buies Creek Astros op .158.

Gisteren kreeg Van der Meer echter onverwachts te horen Houston Astros het contract met hem had ontbonden. Daarmee is vooralsnog een einde gekomen aan de profcarrière van de Nederlander, die afgelopen Europees kampioenschap nog werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler en tijdens de recent gehouden World Baseball Classic tussen Major Leaguers Didi Gregorius en Andrelton Simmons één van de spelers was voor de positie van korte stop in het Nederlands Koninkrijksteam.

Business

“Ze vertelden mij dat er een jongen van Low A promotie had gemaakt naar mijn team en dat er daardoor geen plek meer voor mij was”, licht Van der Meer het besluit van zijn club toe. Het was de enige reden die hij van zijn werkgever te horen kreeg. Toch beseft Van der Meer dat dit een onderdeel is van het leven van een profhonkballer. “Het blijft een business”, stelt Van der Meer nuchter.

Vandaag nog vliegt Van der Meer vanuit de Verenigde Staten terug naar Nederland. Hij verwacht zelf dat hij zich vervolgens weer bij de selectie van Curaçao Neptunus voegt. De Rotterdamse titelverdediger start donderdag het nieuwe seizoen in de hoofdklasse met een uitwedstrijd tegen L&D Amsterdam Pirates.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal