Britt Vonk slaat tijdens de Coppa Italia raak voor Bollate.

Internationaal

Britt Vonk wint Coppa Italia 2017 met Bollate

Britt Vonk wint Coppa Italia 2017 met Bollate

Britt Vonk slaat tijdens de Coppa Italia raak voor Bollate.

Britt Vonk slaat tijdens de Coppa Italia raak voor Bollate.
Foto: © FIBS (Cavallotti/Oldman)

Het is nog maar april, maar in Italië is de eerste prijs al gewonnen. In overleg tussen clubs en bond werd besloten het bekertoernooi te beginnen en af te ronden voor de reguliere competitie van de Italian Softball League. Afgelopen zaterdag werden de twee halve finales en de finale gespeeld op het Campo Communale van Collecchio, een plaatsje van 15.000 inwoners in de provincie Parma. Na twee halve finales om 15.30 uur en om 17.57 uur, speelden Specchiasol Bussolengo en MKF Bollate 1969 vanaf 20.32 uur de finale met de Nederlandse Britt Vonk als korte stop voor Bollate. Deze ploeg won voor 110 toeschouwers met 1-3 de wedstrijd en de beker.

Dertien deelnemende clubs waren voor de Coppa Italia 2017 ingedeeld in vier poules, waarvan de wedstrijden op vier plaatsen en binnen een week eerder plaats vonden. Saronno won poule A door zes van de zes wedstrijden te winnen van Collecchio (3 uit 6), Legnano (2 uit 6) en Taurus Old Parma (1 uit 6).

De andere poules telden drie clubs. Bollate werd met 4 uit 4 eerste in poule B met Nuoro en Caronno (ieder 1 uit 4). Bussolengo won ondanks één nederlaag in poule C van Metalco Thunders (2 uit 4) en Tecnolaser Pianoro (1 uit 4). Tenslotte domineerde weer in poule D Nespoli Forli met 4 uit 4 wedstrijden tegen Pro Roma (2 uit 4) en Sestese (0 uit 4).

Halve finales

Hoewel uitgeschakeld voor de halve finales ontving Collecchio de vier overgebleven clubs: Forli (115.000 inwoners), Saronno (40.000 inwoners, nabij Como), Bussolengo (20.000 inwoners, nabij Verona) en Bollate (36.000 inwoners, nabij Milaan). Die ploegen reisden afgelopen zaterdag naar het gemeentelijk stadion van Collecchio om minstens één wedstrijd te spelen

De speelster van Bollate met de hoofdprijs na de gewonnen finale van de Coppa Italia.

De speelster van Bollate met de hoofdprijs na de gewonnen finale van de Coppa Italia.
Foto: © FIBS (Cavallotti/Oldman)

Bussolengo nam in de vierde inning een voorsprong op Saronno en reageerde meteen op de gelijkmaker in de zesde inning: 2-1. Het enige binnengeslagen punt kwam van de knuppel van de jonge korte stop Kelly Sheldon, dochter van de in Italië gebleven Amerikaanse honkballer David Sheldon.

Britt Vonk

Begin van de avond opende Britt Vonk in de tweede wedstrijd uit de halve finales tussen Forli en Bollate het vuur met een lead-off tweehonkslag namens het bezoekende Bollate. Het was daarentegen Forli dat de score opende dankzij een homerun van de Amerikaanse catcher LeeAn Spivey. Bollate scoorde tegen dankzij een honkslag, vier wijd voor pinch-hitter Greta Cechetti en opzettelijk vier wijd voor Britt Vonk en een geraakt werper.

De wedstrijd werd beslist in de zevende inning, toen Bollate eerst drie runs scoorde en Forli slechts één: uitslag 2-4. Wederom maakte Vonk met een opzettelijke vrije loop deel uit van de succesvolle aanval van Bollate. Ze bleek bovendien de enige Bollate slagvrouw met twee hits.

Finale

Een half uur later dan het geplande tijdstip 20.00 uur begon de finale tussen Bussolengo en Bollate. Na een uur werd de wedstrijd wegens regen stilgelegd tot ongeveer 22.15 uur. In de derde inning verscheen Bollate op het scorebord, mede dankzij opnieuw opzettelijk vier wijd voor Britt Vonk. Rondom haar werden drie honkslagen geproduceerd, maar slechts eenmaal de thuisplaat gehaald.

Na de gelijkmaker van Bussolengo in de vierde inning, hernam Bollate de leiding in de vijfde (driehonkslag Alice Parisi) en bouwde het middels een tweehonkslag van Gi Fumagalli de voorsprong uit tot 1-3 in de zesde inning. Deze overwinning betekent pas de derde Coppa Italia voor Bollate in de geschiedenis van de Italiaanse beker. Eerder gebeurde dat in 1996 en 1997.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Internationaal