U14 Orange Lions vieren feest na overwinning.

Honkbal

Droomdebuut Nederland op PONY toernooi

Droomdebuut Nederland op PONY toernooi

U14 Orange Lions vieren feest na overwinning.

U14 Orange Lions vieren feest na overwinning.
Foto: © Anders Brødsjø

Tussen 13 en 16 april werd door PONY (Protect Our Nation’s Youth) in Praag het SUMA PONY en Colt League toernooi gehouden. Op de velden van de Praag Eagles werd gespeeld door de U16 teams voor zowel honk- als softbal. Bij de Tempo Titans, ook in Praag, speelden de U14 teams. Nederland nam deel met zes teams, drie op het U16 Colt Baseball toernooi en drie bij de U14 PONY League Baseball. 

De zes teams waren samengesteld uit spelers van de zes Nederlandse Baseball Academies. In het U14 toernooi waren de deelnemende teams Orange Lions, Dutch Dynamites en Holland Sluggers. Bij U16 waren dit Flying Dutch, Dutch Destroyers en Holland Hammers. Alle teams hadden als doel om, naast een leuke tijd te beleven, eerste te worden van Europa en zich daarmee te plaatsen voor het PONY wereldkampioenschap in de Verenigde Staten.

U14 PONY League

De Orange Lions (onder leiding van Peter Herkemij en Roy Selterijch) bleken tijdens oefenwedstrijden tegen de andere Nederlandse teams voorafgaand aan het toernooi al sterk te zijn. Men wist echter nog niet wat ze konden verwachten van het niveau van de buitenlandse tegenstanders. Al snel bleek dat de Orange Lions ook in Praag niet heel veel moeite had met de concurrentie. In de poulefase volgde de ene mercy rule overwinning na de andere. Uiteindelijk wisten de Orange Lions zonder een wedstrijd te verliezen kampioen te worden.

Gio de Graauw gooide in de finale drie innings.

Gio de Graauw gooide in de finale drie innings.
Foto: © Anders Brødsjø

In de halve finales werd het nog even spannend, maar een walk-off hit van Tyriq Kemp (Unicorns Rotterdam) zorgde ervoor dat de Orange Lions de finale haalde. In de finale werd weer gewonnen met 11-0 (mercy rule) van Czech Academy. De Dutch Dynamites (onder leiding van Joep van Els en Devano Pieter) wonnen vijf van de zes wedstrijden en werden vijfde, de enige wedstrijd die ze verloren was de kwartfinale waardoor de top vier uit het zicht was verdwenen. De Holland Sluggers (onder leiding van. Coen Merkx en Adrian Anthony) waren iets minder succesvol, ze verloren hun eerste vier wedstrijden, maar sloten het toernooi sterk af met twee overwinningen. Ze eindigden uiteindelijk als negende van de veertien deelnemende teams.

De Orange Lions krijgen nu de kans om Europa tussen 11 en 16 augustus in Washington (Pennsylvania) te vertegenwoordigen tijdens de PONY World Series. Naast de eerste plaats van het SUMA PONY League toernooi wonnen twee spelers van de Orange Lions ook nog individuele prijzen. Gio de Graauw (Scimitars Midden-Nederland) werd uitgeroepen tot beste werper van het toernooi en Raydley Legito (Unicorns Rotterdam) werd benoemd tot Meest Waardevolle Speler. De Graauw gooide in drie wedstrijden zes innings waarin hij twee hits en nul runs tegen kreeg. Legito speelde in vijf wedstrijden waarin hij tot een slaggemiddelde van .714 kwam met tien honkslagen en acht binnengeslagen punten.

U16 COLT League

Ook in de U16 categorie op de velden van de Praha Eagles bleken de Nederlandse teams van goed niveau te zijn. De Flying Dutch (onder leiding van. Michael Duursma en Martijn Riphagen) wonnen alle drie de poulewedstrijden zonder veel moeite. De Dutch Destroyers (onder leiding van Roy Netten en Rik Geestman) begonnen het toernooi goed, maar verloren hun laatste poulewedstrijd in een thriller tegen de Oostenrijkse Academy. Voor de Holland Hammers (onder leiding van Ryan Miner en Niels de Lugt) begon het toernooi met een zware wedstrijd tegen de London Mets, die in de tie-break werd beslist in het voordeel van de Nederlandse ploeg.

MVP Denzel Bryson maakte in 2016 al zijn hoofdklassedebuut bij De Glaskoning Twins.

MVP Denzel Bryson maakte in 2016 al zijn hoofdklassedebuut bij De Glaskoning Twins.
Foto: © Frans Nekoui

Alle drie de ploegen stonden na twee dagen in de kwartfinales en op dag drie vond op het tweede veld het enige Nederlandse onderonsje van het toernooi plaats toen de Flying Dutch het opnam tegen de Dutch Destroyers. De ploeg, die bestond uit jongens van de trainingsgroep van het Nederlands AAA team, versloeg de Dutch Destroyers met 6-0. De Holland Hammers wisten zich net als de Flying Dutch te plaatsen voor de halve finale na een overwinning tegen onze zuiderburen van de Belgische Academy.

In de halve finale sneuvelden de Holland Hammers tegen de Bordeaux Academy en ook in de troostfinale werd er verloren. De Holland Hammers eindigde als vierde, gevolgd door de Dutch Destroyers die op de vijfde plaats eindigde. Deze laatste wedstrijd voor de Dutch Destroyers vond tegelijk met de finale plaats en de Dutch Destroyers waren uit op revanche tegen de Oostenrijkers. Na een 7-1 achterstand wist de Nederlandse ploeg in één inning terug in de wedstrijd te komen en deze helemaal om te keren naar een 7-10 eindstand.

Op het hoofdveld was de finale bezig waar de Flying Dutch zich voor hadden geplaatst. Zij namen het op tegen de Bordeaux Academy die eerder de Holland Hammers uitschakelde in de halve finale. De Bordeaux Academy wist echter niet veel in te brengen tegen de Flying Dutch, die met een ruime zege van 11-1 de eindoverwinning naar zich toe wist te trekken. Ook voor dit Nederlandse team staat er nu een reis naar de Verenigde Staten op de planning. De COLT League World Series vinden tussen 4 en 9 augustus echter plaats in Lafayette (Indiana). Ook bij de Flying Dutch waren er twee spelers die individueel in de prijzen vielen. Scott Prins (DSS 2/Amsterdam Diamonds) werd benoemd tot beste pitcher. Hij gooide in het toernooi acht innings waarin hij twee honkslagen tegen kreeg en twaalf keer drie slag gooide. De MVP van het U16 COLT League toernooi was catcher/buitenvelder Denzel Bryson (De Glaskoning Twins/Bixie). Bryson speelde in vijf van de zes wedstrijden waarin hij met een slaggemiddelde van .750 negen honkslagen sloeg, waarvan vier tweehonkslagen en een driehonkslag. Zelf scoorde hij acht punten en hij sloeg er zeven binnen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal