Boyd Tuhumury probeert te scoren voor HCAW. Catcher Julian Goins (UVV) probeert dat te voorkomen.

HB Hoofdklasse

Honkballers HCAW doen goede zaken

Honkballers HCAW doen goede zaken

Boyd Tuhumury probeert te scoren voor HCAW. Catcher Julian Goins (UVV) probeert dat te voorkomen.

Boyd Tuhumury probeert te scoren voor HCAW. Catcher Julian Goins (UVV) probeert dat te voorkomen.
Foto: © Alfred Cop

HCAW heeft deze week drie overwinningen aan zijn totaal toegevoegd. De Bussumse ploeg van de nieuwe hoofdcoach Roeland Henrique Sr. was in alle drie de wedstrijden zijn directe concurrent UVV de baas. Daarmee hebben de honkballers van HCAW zich naast L&D Amsterdam genesteld op de eerste plaats.

L&D Amsterdam liep na vijf overwinningen vandaag tegen zijn eerste nederlaag aan. Titelverdediger Curaçao Neptunus redde in de derde wedstrijd van de drieluik de eer. Daarmee is na twee volledige speelrondes al geen enkel team in de hoofdklasse meer ongeslagen. Regerend kampioen Neptunus moet het vooralsnog doen met een vijfde plaats.

HCAW – Pickles UVV

Met het wegvallen van het Haarlemse Kinheim lijkt de strijd om het vierde ticket voor de Play-Offs spannender te worden dan in de afgelopen seizoenen. Zowel HCAW als Pickles UVV hebben de beste papieren om de vacature van Kinheim in te vullen. Met dat vooruitzicht deed HCAW deze week goede zaken. De Bussumse honkballers bleven ongeslagen tegen de Utrechtse ploeg.

Na de overwinningen op donderdag en zaterdag scoorde HCAW vandaag al vijfmaal in de tweede inning om op een 5-1 voorsprong te komen. De formatie van Roeland Henrique Sr. moest echter nog vol aan de bak om die voorsprong vast te houden. Vanaf de vierde inning liep Pickles UVV het gat snel dicht. Midvelder Rick Kuipers (3 uit 4) produceerde in de vierde inning een stootslag-honkslag om de honken vol te laten stromen en liet een slagbeurt later zien ook met het lange werk goed uit de voeten te kunnen. Met een tweehonkslag sloeg hij twee ploeggenoten binnen. Uiteindelijk scoorde UVV in twee slagbeurten tijd vijfmaal en verkleinde daarmee het gat tot 7-6. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor reliever José Moreno, die voor UVV in de laatste zes innings nog maar twee honkslagen toestond.

Korte stop Delano Selassa in actie voor HCAW.

Korte stop Delano Selassa in actie voor HCAW..
Foto: © Alfred Cop

De pitchers van HCAW hadden hun zaken echter ook goed voor elkaar. Steven van Groningen, Oscar Meuris en Sedley Karel gooiden samen in de laatste vijf innings zes keer drie slag om de minimale voorsprong vast te houden en de derde winst van de week veilig te stellen. HCAW profiteerde bovendien van het verlies van L&D Amsterdam, waardoor de Bussumse ploeg nu de derde speelronde als één van de twee koplopers kan starten. Met drie wedstrijden tegen DSS voor de boeg krijgt HCAW komende week zelfs de kans om de eerste plaats als enige in handen te krijgen. Temeer omdat Amsterdam komende week niet in actie komt.

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Na Curaçao Neptunus (eerste speelronde) en Hoofddorp Pioniers (tweede speelronde) is L&D Amsterdam de derde ploeg die een week vrijaf krijgt. De Amsterdammers kunnen terugkijken op een geslaagde start van het seizoen. De eerste vijf wedstrijden werden gewonnen, waarvan twee van titelverdediger Curaçao Neptunus. Aan die ongeslagen status kwam vandaag een einde. Bij een 2-3 voorsprong scoorde Curaçao Neptunus maar liefst negenmaal in de achtste inning om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen.

Pitcher Robin Schel opende de achtste Rotterdamse slagbeurt met drie vrije lopen en werd vervolgens vervangen voor Gilmer Lampe. Voor dit seizoen is de buitenvelder, met een slaggemiddelde van .632 momenteel de beste slagman in de hoofdklasse, klaargestoomd om ook werk als pitcher te verrichten. Dat pakte vooralsnog niet heel gunstig uit. Ook de slagploeg van Curaçao Neptunus was niet onder de indruk van de snelle pitches van de voormalig profhonkballer. Lampe kreeg vijf hits tegen, waarbij Dwayne Kemp en Benjamin Dille elk twee ploeggenoten binnensloegen. Toen Norbert Jongerius, inmiddels de derde pitcher deze slagbeurt, op zijn beurt na een wilde worp Shaldimar Daantji zag scoren, was de achterstand al opgelopen tot 2-12 en kon een vroegtijdig einde van de wedstrijd niet meer worden voorkomen.

Curaçao Neptunus produceerde dertien hits, waarvan drie voor Christian Diaz (3 uit 4). Gianison Boekhoudt sloeg in de vierde inning een solohomerun. Voor L&D Amsterdam sloegen Remco Draijer (3 uit 4) en Zerzinho Croes (3 uit 4) elk drie hits. De winst ging naar Elton Koeiman, die terugkeerde op de heuvel voor de club waarvoor hij ook al in de seizoenen 1996-1998 in actie kwam. De winst was hard nodig voor de Rotterdamse ploeg, die na afloop van het vorige seizoen met Railly Legito, Dashenko Ricardo, Randolph Oduber en Kenny van den Branden een aantal belangrijke spelers zag vertrekken. Door de overwinning deelt Neptunus nu de vijfde plaats met Hoofddorp Pioniers.

De Glaskoning Twins – DSS

DSS en De Glaskoning Twins speelden gisteren een opmerkelijke wedstrijd, waarbij de twee teams samen maar liefst 33 punten scoorden en 34 honkslagen sloegen. Vandaag leek zich dat scenario te te herhalen nadat Odion Gouverneur de wedstrijd opende met een driehonkslag en Dennis de Quint in de gelijkmakende slagbeurt de ploeg uit Oosterhout met een tweepunten-homerun op een 2-1 voorsprong bracht. Pitchers Sander Helmendach (DSS) en Reynaldo Sarmiento (Twins) herpakten zich op tijd, waardoor het nu wel een echte wedstrijd werd tussen beide teams.

Uiteindelijk besliste DSS de wedstrijd in de negende inning. Demian Melis (vier wijd) kon na een veldfout het winnende punt scoren op een wilde worp. Dat was voldoende voor de winst, want in de gelijkmakende negende slagbeurt gooide voormalig profhonkballer Tom Stuifbergen de deur in het slot. In zijn eerste wedstrijd voor DSS maakte hij met een strikeout een einde aan de wedstrijd.

Met de 5-6 overwinning is DSS nu in punten op gelijke hoogte gekomen met Pickles UVV. De twee teams delen de derde plaats en krijgen de kans om aankomende week nog verder op te klimmen. De Glaskoning Twins wacht na zijn eerste zes wedstrijden nog altijd op de eerste overwinning. In de jacht op die zege treffen de honkballers uit Oosterhout aankomende week driemaal titelverdediger Curaçao Neptunus.

Uitslagen tweede speelronde

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 5-1
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 6-9
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 2-12 (8 innings)

HCAW – Pickles UVV: 7-1
Pickles UVV – HCAW: 0-4
HCAW – Pickles UVV: 7-6

De Glaskoning Twins – DSS: 5-7
DSS – De Glaskoning: 23-11 (7 innings)
De Glaskoning Twins – DSS: 5-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse